Top
  >  Kidcation Tips   >  Πώς να μαζέψεις χρήματα για ταξίδια

Με τους μισθούς που παίζουν στην Ελλάδα, θα μου πεις, αυτό δεν γίνεται. Γίνεται, σου απαντώ:

Η θεωρία του καφέ

Όλα τα travel άρθρα με συμβουλές για να μαζέψεις λεφτά για ταξίδια προτείνουν να κόψεις τον καφέ απ’ έξω. Μεταξύ μας, κι εγώ πολυτέλεια τον θεωρώ. Αφενός, σε κάθε γραφείο υπάρχει καφετιέρα. Αφετέρου, καλύτερα να επενδύσεις σε μια καλή μηχανή espresso (ή ό,τι καφέ πίνεις τέλος πάντων) στο σπίτι και να δημιουργείς το αγαπημένο σου ρόφημα όσες φορές θες. Παρά να δίνεις τα λεφτουδάκια σου στις καφετέριες.
Ωστόσο, αν αυτός ο ακριβός καφές απ’ έξω είναι η απόλυτη καθημερινή σου απόλαυση, ποια είμαι εγώ να σου τη στερήσω. Η “θεωρία του καφέ” αναφέρεται ουσιαστικά σε οτιδήποτε μπορείς να κόψεις. Αρκεί να βρεις τι είναι αυτό στο οποίο ξοδεύεις λεφτά κάθε μήνα, ενώ μπορείς κάλλιστα να μην το κάνεις, και κοψ’ το.
Για απλούστευση, το παράδειγμά μου πάντως έχει καφέ. Έχεις υπολογίζει πόσα λεφτά τον χρόνο σού φεύγουν παίρνοντας καφέ απ’ έξω; Θα σου πω εγώ: αν ο καφές κάνει 1 ευρώ (που αποκλείεται) και παίρνεις 1 καφέ την ημέρα (που επίσης αποκλείεται), ξοδεύεις 22 ευρώ τον μήνα, άρα 242 ευρώ τον χρόνο. 242 ευρώ κοστίζει το εισιτήριο aller-retour για πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Αν πάλι ο καφές που απολαμβάνεις 2 φορές τη μέρα κοστίζει 4 ευρώ, σπαταλάς γύρω στα 2000 ευρώ τον χρόνο. Για καφέ! 2000 ευρώ κοστίζουν τα αεροπορικά και η διαμονή σου για 10 μέρες κάπου στη ΝΑ Ασία!
Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, ουσιαστικά εντοπίζω μαζί σου αυτά που κάνουμε όλοι “λάθος” στην καθημερινότητά μας και ξοδεύουμε εκεί που δεν χρειάζεται, λεφτά που, μεταξύ μας, δεν πολυέχουμε:

Φαγητό απ’ έξω

Αν κάθε μέρα στη δουλειά παραγγέλνεις απ’ έξω, τότε ξοδεύεις 1.210 ευρώ τον χρόνο σε φαγητό (αν κοστίζει 5 ευρώ το πιάτο, που αποκλείεται). Όσο δηλαδή τα αεροπορικά σου aller-retour για Νέα Υόρκη σε high season!
Αντίθετα, αν μαγειρεύεις, και γλιτώνεις κάποια απ’ αυτά τα χρήματα, αλλά και τρέφεσαι υγιεινά, άρα γλιτώνεις λεφτά από νοσοκομεία, γιατρούς και φάρμακα – μακριά από εμάς. (Κάπως έτσι κι εγώ άρχισα να μαγειρεύω καθημερινά).
Έτσι, θα μαζέψεις λεφτά για ένα εξωτικό ταξίδι, για να φας τελικά έξω όσο θες:

Pemuteran dinner

Εξωτικό δείπνο στο Bali

Πόσα tattoos έχεις;

Έχεις υπολογίζει πόσα λεφτά έχεις ξοδέψει σε τατουάζ; Σκέψου πριν χτυπήσεις το επόμενο… Και όχι μόνο για να μαζέψεις λεφτά για ταξιδάκι. Σκέψου λίγο τη ματαιότητα ενός τατουάζ. Ότι δεν θα σ’ αρέσει ή δεν θα σε εκφράζει σε 2 χρόνια. Ότι θα σπάει στο δέρμα σου σε 10. Ότι θα ξεβάψει σε 5.
Τι αξίζει περισσότερο; Η εμπειρία να ταξιδεύεις κάπου πολύ μακριά και εξωτικά 1-2 φορές τον χρόνο ή να γεμίσεις το σώμα σου ζωγραφιές;
Για μένα, το πρώτο. Ως φοιτήτρια, είχα ένα κομπόδεμα κι ένα σχέδιο tattoo που πολύ ήθελα να κάνω. Όταν μάζεψα τα λεφτά που χρειαζόμουν, έφυγα για Σουηδία για μεταπτυχιακό. Στο αποχαιρετιστήριο, η τότε κολλητή μου μού έδειξε το καινούργιο της τατουάζ: αυτό που ήθελα να κάνω, εκεί που ήθελα να το κάνω. Περιττό να σου πω ότι δεν το έκανα, κι ότι με το κομπόδεμα ταξίδεψα Κοπεγχάγη, Ελσίνκι και Όσλο.

Τσιγάρα, ποτά, ξενύχτια

Δεν σε συμφέρει να πηγαίνεις για ποτό κάθε βράδυ και το ξέρεις. Αν το ποτό σου κοστίζει 3 ευρώ (που αποκλείεται) και πιεις μόνο ένα (που επίσης αποκλείεται), do the maths. Αν πάλι καπνίζεις κιόλας, αυτή η έξοδος έχει γίνει φοβερά ακριβή και τελικά δεν συμφέρει ούτε για 3 φορές την εβδομάδα. Από την άλλη, αν ο λόγος που βγαίνεις είναι για να βρεις παρέα (για ταξίδια), do your thing!
Όλοι το κάναμε αυτό σε κάποια φάση της ζωής μας. Αν είχα την ευκαιρία να τα κάνω όλα απ’ την αρχή, δεν θα έβγαινα από τα 17 μου μέχρι τα 25 μου κάθε βράδυ έξω. Θα έβγαινα 1-2 φορές την εβδομάδα, και θα ταξίδευα στο εξωτερικό περισσότερο. Ελπίζω να έπειθα και την παρέα μου να κάνει το ίδιο.

Κάνοντας μπαρότσαρκα στο Clarke Quay της Σιγκαπούρης

Κάνοντας μπαρότσαρκα στο Clarke Quay της Σιγκαπούρης

Home Cinema

Επειδή αγαπώ τον κινηματογράφο, ξέρω καλά ότι δεν συγκρίνεται με το home cinema. Ακόμα κι αν έχεις lazy boy πολυθρόνες, οθόνη 100 ιντσών (λέμε τώρα) και μηχανή pop-corn. Ωστόσο, το cinema κι αν είναι ακριβή έξοδος. Δεν γίνεται δυστυχώς για πάνω από 3-4 φορές τον μήνα. So, download your way to your next trip!
Προσωπικά, λίγο μια φίλη που δούλευε σε κινηματογράφο και μας έβγαζε δωρεάν εισιτήρια για τις μεταμεσονύχτιες, λίγο οι δημοσιογραφικές προβολές στις οποίες πήγαινα για δύο χρόνια, κατάφερα να γλιτώσω νωρίς πολλά λεφτά από αυτή μου την απόλαυση, χωρίς να τη στερηθώ, και τελικά, εκείνες τις 4 χρονιές είναι που ξεκίνησα να ταξιδεύω ασταμάτητα! Τώρα, ακολουθώ τη συμβουλή στην προηγούμενη παράγραφο…

Ακριβά ρούχα 

Καλή αυτή η ακριβή τσάντα, δεν λέω. Τέλεια αυτά τα designer shoes. Αλλά, μεταξύ μας, αν κοστίζουν όσο τα αεροπορικά σου για Bali, καλύτερα να πας στο Bali. Οι εμπειρίες μένουν – όχι τα αντικείμενα.
Και χαίρομαι που αυτή την άποψη την είχα από μικρή…

Γυμναστήριο

Πληρώνεις συνδρομή στο γυμναστήριο; Εγώ όχι. Γυμνάζομαι μέσω internet με το Live Exercise, και γλιτώνω και χρόνο και χρήμα, ενώ παράλληλα κάνω την πιο αποτελεσματική άσκηση που έκανα ποτέ! Φυσικά, υπάρχουν και ακόμα πιο οικονομικοί τρόποι να γυμναστείς… στη φύση! Τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπηση είναι κάποιοι σούπερ τρόποι που θα σε φέρουν σε φόρμα, υγιεινά και οικονομικά, ξοδεύοντας μόνο για τα ρούχα ή/και τον εξοπλισμό σου.
Ας κάνουμε και τα μαθηματικά: η συνδρομή σου στο γυμναστήριο κοστίζει από 250/χρόνο έως 1000/μήνα, αναλόγως πού πας. Με άλλα λόγια, σου κοστίζει από ένα πήγαιν’ έλα αεροπορικό για Ευρώπη έως 4-6 υπερατλαντικά ταξίδια τον χρόνο.  

Τα καινούργια μου Reebok ό,τι πρέπει για γυμναστική στο δωμάτιο του ξενοδοχείου

Γυμναστική στο σπίτι

Κάνε λογαριασμό για ταξίδια

Μπορεί να είναι ένας λογαριασμός σε τράπεζα, τον οποίο συντηρείς μόνος/μόνη ή μαζί με τον σύντροφό σου. Ή ένας νοητικός λογαριασμός με χρήματα που κρύβεις κάτω απ’ το στρώμα σου. Εσύ επιλέγεις. Κάθε μήνα, όταν έχεις ένα bonus ή ένα χρηματικό δώρο ή κάπως κάπου σου περίσσεψαν χρήματα, ίσως επειδή προτίμησες να μην αγοράσεις αυτό το φόρεμα που δεν θα βάλεις ποτέ, βάζεις τα λεφτά στον λογαριασμό. Ως φοιτήτρια, είχα καταφέρει να μαζέψω 350 ευρώ έτσι, ενώ είχα εισόδημα (από ιδιαίτερα) μόλις 100 ευρώ τον μήνα. Όλα γίνονται, φτάνει να το θέλεις.

Πάρε συγκοινωνίες και ποδήλατο

Νταξ, αν η δουλειά σου είναι στην άλλη άκρη της πόλης ή εκτός πόλης, δεν έχεις αυτή την επιλογή. Αν όμως η δουλειά σου είναι προσβάσιμη με συγκοινωνία κι εσύ προτιμάς να παίρνεις αυτοκίνητο και ενδεχομένως να πληρώνεις γκαράζ, τι να σου πω. Ότι επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με το καθισιό και μετά πληρώνεις και γυμναστήριο; Ότι βλάπτεις σοβαρά το περιβάλλον; Ή ότι ξοδεύεις γύρω στα 300 ευρώ τον μήνα, ενώ θα μπορούσες να δίνεις μόλις 38 για την κάρτα απεριορίστων; Και να μαζεύεις έτσι χρήματα για ένα ταξίδι ζωής, που τελικά επιλέγεις να το έχεις στο μυαλό σου σαν άπιαστο όνειρο, μόνο για κάτι φραγκάτους;

Με το ποδήλατό μου στην Αθήνα

Κάθε άνθρωπος επιλέγει πού θα ξοδέψει τα λεφτά του. Ο καθένας έχει την τρέλα του κι εκεί θα ρίξει και τον μισθό του. Μπορεί να είναι στο καζίνο, σε βινύλια ή σε ακριβά παπούτσια. Μπορεί να είναι για τατουάζ μανίκια, σε καφετέριες ή bars. Μπορεί να είναι σε θεσπέσια εστιατόρια ή σε διαφορετικό αμάξι κάθε χρόνο. Ή μπορεί να είναι σε ταξίδια. Για τον καθένα είναι κάτι άλλο.
Η ζωή είναι μικρή για να στερηθείς αυτά που σε κάνουν χαρούμενο. Και το άρθρο αυτό δεν έχει σκοπό να υποδείξει ούτε να νουθετήσει. Παρά μόνο για να δείξει μια άλλη επιλογή. Τρόπους για να ξεφύγεις απ’ το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο ίσως να νομίζεις ότι βρίσκεσαι. Λύσεις σε ρουτίνες ή κακές συνήθειες που ξέρεις ότι σου χαλάνε την καθημερινότητα ή την υγεία. Και που αλλάζοντάς τες θα ζήσεις καλύτερα και, αν το βάλεις στόχο, θα γνωρίσεις τον Κόσμο!

Comments:

  • May 4, 2016

    Πολύ σωστή! Μη σου πω μάλιστα ότι τώρα τελευταία τα περισσότερα allez retour εισιτήρια είναι μόνο 120 Ευρώ 😉 Κοίταζα π.χ. για Βουδαπέστη κι είναι 80 Ευρώ με επιστροφή με Ryanair. Όσο ένας μήνας σε σχολή χορού (που έκανα για ένα τρίμηνο και μετά τέρμα :p ) Δηλαδή δεν υπάρχει δικαιολογία για όσους λένε “θέλω αλλά δεν μπορώ”. Δεν θέλεις! Αν ήθελες, θα έκοβες τα μικρά πάγια έξοδα σου κι ένα τουλάχιστον ταξίδι θα το έκανες! 😉

    reply...
  • ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΣΑΡΑΝΤΗ

    November 13, 2020

    Γλυκό μου πλάσμα καλά τα λες αλλά πολλοί από εμάς είμαστε ήδη στο στάδιο που κόψαμε όοοολα τα παραπάνω μόνο και μόνο για να επιβιώσουμε κι όχι για να κάνουμε saving. Φιλότιμη προσπάθεια πάντως.

    reply...
  • Eliz

    March 4, 2023

    Ουτε ακριβά ρούχα, ουτε παππούτσια, ουτε ξενύχτια, ούτε γυμναστήρια ή εστιατόρια.. Ούτε καν πολλές βόλτες μακρινές κανουμε..
    Θέλουμε τοσο πολύ να ταξιδεψουμε με τα μικρά μας στο εξωτερικό, αλλα παρολες τις οικονομιες, παλι μοιαζει δυσκολο!!!!

    reply...

post a comment