Καθόλου εύκολο εγχείρημα αυτό το άρθρο. Τα ποσοστά εμβολιασμού ΚΑΙ κρουσμάτων αυξάνουν διαρκώς και ο καιρός δεν είναι με το μέρος μας. Η Αυστρία είναι ήδη σε ολικό lockdown και η Ολλανδία σε μερικό. Αυτό το άρθρο θα είναι παρωχημένο σε 5 μήνες, αλλά τώρα είναι hot. Παρ’ όλ’ αυτά, έκανα την έρευνά μου και το έγραψα.

Αν λοιπόν δεν σας πτοούν τα lockdown γύρω μας και έχετε κέφι να κλείσετε ταξίδι ή αν θέλετε να αλλάξετε τα αεροπορικά σας για κάπου… καλύτερα… Πάμε να δούμε χάρτες και δεδομένα, προορισμούς και δραστηριότητες, θερμοκρασίες και κλίματα!

 

 

Τι θεωρείται ασφαλές/εύκολο ταξίδι τώρα;

1. Στον προορισμό, το ποσοστό εμβολιασμού να είναι υψηλό. Αυτό επίσης σημαίνει ότι τα μέτρα θα είναι πιο χαλαρά (χωρίς μάσκες ίσως, με αγορές και events να λειτουργούν) ΚΑΙ

2. στον προορισμό, τα κρούσματα να είναι χαμηλά. Για τους ίδιους λόγους με παραπάνω. Eπίσης, γιατί θα έχετε μικρότερες πιθανότητες να κολλήσετε covid. Και το κυριότερο, γιατί δύσκολα να αυξηθούν σε απαγορευτικό βαθμό τα κρούσματα τους μήνες μέχρι το ταξίδι σας, ώστε να κινδυνεύει η χώρα να μπει σε lockdown και να ακυρωθεί το ταξίδι.

3. Να μην χρειάζεται testing για να μπείτε στη χώρα ή μόλις φτάσετε, εφόσον είστε εμβολιασμένοι. Αυτό μειώνει φυσικά την ασφάλεια της χώρας (γι’ αυτό και επιλεκτικά, χώρες της λίστας το έχουν το μέτρο), μειώνει όμως το κόστος. Και επίσης μειώνει την πιθανότητα να μπείτε σε καραντίνα.

4. Να μην υπάρχει καραντίνα.

5. Να απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή pcr test μόνο για τους ενήλικες και όχι και για τα μικρά παιδιά.

6. Να μην έχει κρύο. Για να μην είμαστε αναγκαστικά συνέχεια μέσα, όπου εκτός του covid, συχνάζει η εποχική γρίπη και όλες οι ιώσεις. Έχω κρατήσει όμως κάποιες χώρες βόρειες στη λίστα, για την Άνοιξη!

7. Να υπάρχουν απευθείας πτήσεις. Στα αεροδρόμια δεν τηρούνται αποστάσεις και το γεγονός ότι επιτρέπεται κανείς να πετάξει με τεστ 72 ωρών εμένα δεν μου κάνει. Οπότε όσο λιγότερη ώρα είμαστε σε αεροπλάνο/αεροδρόμιο, τόσο το καλύτερο. Αν δεν σας πειράζει πάντως αυτό, υπάρχουν και μακρινές επιλογές στη λίστα.

8. Να μπορούμε να πάμε με το δικό μας μέσο, χωρίς δηλαδή να μπούμε σε πλοίο, τρένο ή αεροπλάνο. Γιατί σε περίπτωση που κάποιος συνταξιδιώτης μας αρρωστήσει, απλά θα μπούμε στο αυτοκίνητό μας και θα γυρίσουμε σπίτι μας – μιας και τα παιδιά μικρής ηλικίας τουλάχιστον και οι εμβολιασμένοι εξαιρούνται από το testing στα σύνορα. Επίσης, γιατί σε περίπτωση lockdown εδώ ή εκεί, δεν θα χρειαστεί να ακυρώσετε εισιτήρια/χάσετε χρήματα κ.λπ.

 

 

Ποιες είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού;

Η απάντηση βρίσκεται στο άρθρο της NY Times. Ο χάρτης δείχνει με σκούρο πράσινο τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού. Όπως θα δείτε, εμείς που μένουμε στην Ελλάδα έχουμε γύρω μας χώρες με πολύ χαμηλά ποσοστά. Γνωστά τα νέα για τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Αλβανία και τη Ρουμανία. Οπότε για εμάς που το Νο8 της παραπάνω λίστας το παίρνουμε τοις μετρητοίς, μόνο η Τουρκία φαίνεται ασφαλής επιλογή από αυτή την άποψη (έχει πολλά κρούσματα όμως).

 

 

 

Ποιες είναι οι χώρες με τα λιγότερα ημερήσια κρούσματα;

Πηγή ΝΥ Τimes

Οι χώρες που έχουν λίγα κρούσματα είναι:

1. Χώρες με αυστηρούς κανόνες εισόδου ή/και αυστηρά μέτρα εντός της χώρας, όπως η Σιγκαπούρη, που ακόμα δεν επιτρέπει την είσοδο, και τα ΗΑΕ, που έχουν testing και καραντίνα για όλους (διπλοτσεκάρετε, γιατί κάθε Εμιράτο έχει τα δικά του). H Iαπωνία συνεχίζει με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα επίσης.

2. Χώρες που λόγω της απομόνωσής τους (νησιά, Σκανδιναβία) δεν έχουν πάρε δώσε με πολλές χώρες. Στις Βόρειες χώρες συμβαίνει φυσικά και το άλλο, ακολουθούν πιστά τους κανόνες και έχουν κοινή λογική.

3. Xώρες όπου τα tests είναι πολύ ακριβά για τον μέσο πολίτη ή δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε testing, οπότε τα λίγα κρούσματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

 

 

 

 

Ποια ταξίδια λοιπόν είναι “ασφαλή” για το 2022;

Δηλαδή, ποιες χώρες έχουν και ψηλά ποσοστά εμβολιασμού και λίγα ημερήσια κρούσματα και εύκολες συνθήκες εισόδου/παραμονής;

Ως λίγα κρούσματα, θεωρώ τα κάτω από 1200 ημερησίως. Ως ψηλό ποσοστό εμβολιασμού, πάνω από 68-70% ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ με τα λίγα κρούσματα. Ως “εύκολες” συνθήκες εισόδου και διαμονής, να μην υπάρχει καραντίνα.

Ταυτόχρονα, παραθέτω και κάποια στοιχεία για τη φιλικότητα προς οικογένειες, τον καιρό, αν υπάρχουν απευθείας πτήσεις και άλλα.

* H Πορτογαλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Δανία ΔΕΝ είναι στη λίστα, παρότι έχουν ψηλά ποσοστά εμβολιασμού, γιατί έχουν πάνω από 1500 κρούσματα ημερησίως με έντονα ανοδικη πορεία. Αναφέρω ωστόσο τις πορτογαλικές Αζόρες, γιατί τα πάνε πολύ καλά!
* * Για τα entry requirements και τα μέτρα εκεί, να κοιτάτε και το live map του skyscanner app.
*** Χριστουγεννιάτικες αγορές: Ακόμα και αυτές που έχουν ξεκινήσει, είναι πιθανό να μην συνεχίσουν για πολύ ακόμα. Ήδη στο Βέλγιο αναφέρεται ότι δεν θα γίνουν. Αλλά και να γίνουν, θα πάτε; Θα γίνει covid party!

 

Με δική μου σύγκριση στις 18/11/21, “ασφαλείς” προορισμοί είναι οι εξής:

 

 

Με απευθείας πτήσεις

 

Kάνει κρύο, αλλά έχουν χαμηλό δείκτη θετικότητας και τα κρούσματα δεν φαίνεται να αυξάνουν φοβερά:

Φινλανδία

Ποσοστό εμβολιασμού: 72%
Αρνητικά: Έχει πολύ κρύο και άρα ανάγκη για συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους. Νυχτώνει νωρίς.
Kids friendly; Φυσικά, όπως όλες οι βόρειες χώρες. Διαβάστε εδώ.
Entry requirements και μέτρα εκεί: Tα μέτρα εκεί είναι χαλαρά. Μπορείτε να πάτε αν είστε πλήρως εμβολιασμένοι, νοσήσαντες ή/και έρχεστε από low risk χώρα ή έχετε αρνητικό τεστ πριν και μετά την είσοδό σας. Τίποτε από αυτά δεν ισχύει για μικρά παιδιά, τα οποία απλά πάνε. Περισσότερα.

 

 

Σουηδία

Ποσοστό εμβολιασμού: 69%
Αρνητικά: επίσης με πολύ κρύο και άρα μέσα διαρκώς. Νυχτώνει νωρίς αυτή την εποχή.
Kids friendly; Very! Yπάρχουν πολλά να κάνετε με παιδιά. Δείτε περισσότερα στο άρθρο.
Entry requirements και μέτρα εκεί: Ίσως η μόνη χώρα όπου δεν φόρεσαν ουσιαστικά μάσκες και δεν είχαν ποτέ lockdown. Για να πάτε, απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού τεστ. Περισσότερα.

 

 

Λουξεμβούργο

Ποσοστό εμβολιασμού: 68%
Αρνητικά: επίσης με πολύ κρύο και άρα μέσα διαρκώς. Κι εδώ νυχτώνει νωρίς αυτή την εποχή.
Kids friendly; Mικρή και εύκολη χώρα-πόλη. Δείτε εδώ.
Entry requirements: Όλοι οι άνω των 12 ετών και 2 μηνών, πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή να έχουν νοσήσει ή να έχουν αρνητικό τεστ. Περισσότερα.

 

Έχει μαλακό καιρό, δεν νυχτώνει νωρίς, αλλά τα κρούσματα φαίνεται θα ανέβουν κι άλλο:

Μάλτα

Ποσοστό εμβολιασμού: 86%
Αρνητικά: Για να τη γυρίσετε, χρειάζεστε αμάξι και οδηγούν από την άλλη μεριά, όπως στην Αγγλία πχ. Έχει χαμηλό δείκτη θετικότητας, αλλά τα κρούσματα έχουν ανοδική τάση.
Kids friendly; Μικρή χώρα, τη γυρίζεις εύκολα. Δείτε τις δικές μου προτάσεις εδώ. Για παιδιά, υπάρχει το Popeye village. Καλός καιρός, δεν θα χρειαστεί να είστε πολλή ώρα σε εσωτερικούς χώρους.
Entry requirements: Πολύ ενδιαφέρον ότι τα παιδιά έως 12 μπορούν να εισέλθουν μόνο με εμβολιασμένους γονείς και ότι μπορείτε να μπείτε στη χώρα ΜΟΝΟ αν είστε πλήρως εμβολιασμένοι. Περισσότερα.

 

 

Ιταλία

Ποσοστό εμβολιασμού: 73%
Αρνητικά: Έχουν πολλά κρούσματα κάθε μέρα και σχετικά ανοδική πορεία, αλλά χαμηλό δείκτη θετικότητας. Επίσης, στον Βορρά, ο καιρός θα σας κλείσει μέσα.
Kids friendly; Πολλές επιλογές σε πάρκα, πεζοδρομημένες πόλεις, μνημεία και φύση που θα αρέσουν σε όλους. Δείτε για τη Ρώμη εδώ, που έχει και ήπιο καιρό. Θα πρότεινα και Σικελία αυτή την περίοδο.
Entry requirements:Για να πάτε, απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού τεστ. Περισσότερα.

 

 

Ισπανία

Ποσοστό εμβολιασμού: 80%
Αρνητικά: Έχουν πολλά κρούσματα κάθε μέρα και σχετικά ανοδική πορεία. Στη Μαδρίτη το έχει το κρυουλάκι του και θα κλειστείτε μέσα.
Kids friendly; Δείτε για τη Βαρκελώνη με παιδιά και για τη Μαδρίτη με παιδιά.
Entry requirements: Για να πάτε, απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού τεστ, για όλους άνω των 12 ετών. Περισσότερα.

 

 

Από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως και με τα λιγότερα κρούσματα επίσης, με άφθονο testing. Το μόνο κακό ότι υπάρχει testing και για τους επισκέπτες, ανεξαρτήτως εμβολιασμού/νόσησης.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ποσοστό εμβολιασμού: 90%
Αρνητικά: Αρκετά αυστηρός έλεγχος στα σύνορα και κάθε εμιράτο έχει τα δικά του. Είναι απαγορευτικά ζεστός ο καιρός το Καλοκαίρι. Μεγάλη διάρκεια πτήσης σε σχέση με την Ευρώπη και συχνά ακριβά εισιτήρια. Είναι επίσης ακριβή χώρα.
Kids friendly; Πολλά να κάνετε με παιδιά! Δείτε για Dubai εδώ.
Entry requirements: Για να πάτε, απαιτείται αρνητικό τεστ για όλους. Και πιθανό όταν φτάσετε, να σας υποβάλλουν ξανά σε τεστ. Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, θα χρειαστεί να μείνετε στο ξενοδοχείο σας. Το πιο πιθανό όμως να τα έχετε την ίδια μέρα. Το Abu Dhabi απαιτεί app για να κυκλοφορήσετε, αλλά και με το αρνητικό pcr οι πόρτες φαίνεται πως θα σας είναι ανοιχτές. Αν βέβαια είναι θετικό το test, πιθανό μιας και τα εμβόλιά μας λήγουν, τότε, καραντίνα. Περισσότερα.

 

 

 

Χωρίς απευθείας πτήσεις

Ισλανδία

Ποσοστό εμβολιασμού: 77%
Αρνητικά: Έχει πολύ κρύο και άρα μέσα διαρκώς. Νυχτώνει εξαιρετικά νωρίς αυτή την εποχή. Είναι ακριβά.
Kids friendly; Όχι πως έχει θεματικά πάρκα και παιδικές χαρές, αλλά είναι η λεγόμενη Nature’s Playground και δεν έχω ακούσει άνθρωπο να μην περνάει καλά. Δείτε προτάσεις εδώ.
Entry requirements και μέτρα εκεί: Απαιτείται πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ. Τα παιδιά αρκεί να είναι με γονείς με ένα από τα παραπάνω πιστοποιητικά. Περισσότερα.

 

 

Aζόρες

Ποσοστό εμβολιασμού: 83%
Αρνητικά: Είναι μακριά, άρα πολλές ώρες σε αεροπλάνο. Χρειάζεται αμάξι για να κινηθείτε.
Kids friendly; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε με παιδιά εδώ.
Entry requirements και μέτρα εκεί: Απαιτείται αρνητικό τεστ για ΟΛΟΥΣ άνω των 2 ετών. Περισσότερα.

 

 

Kούβα

Ποσοστό εμβολιασμού: 78%
Αρνητικά: Μακριά, άρα πολλές ώρες σε αεροπλάνο. Σε περίπτωση νοσηλείας, εγώ θα φοβόμουν. Τα κρούσματα μπορεί να είναι εικονικά.
Kids friendly; Δείτε προτάσεις εδώ.
Entry requirements και μέτρα εκεί: Αρκεί πιστοποιητικό εμβολιασμού ή  αρνητικού τεστ. Για τα παιδιά τίποτε. Η μάσκα απαιτείται παντού στη χώρα. Περισσότερα.

 

 

Μαλδίβες

Ποσοστό εμβολιασμού: 68%
Αρνητικά: Μακριά, άρα πολλές ώρες σε αεροπλάνο. Τα κρούσματα μπορεί να είναι εικονικά.
Kids friendly; Very! Παραλίες, αμμουδιές, ασφάλεια.
Entry requirements και μέτρα εκεί: Οι εμβολιασμένοι μπαίνουν και κυκλοφορούν ελεύθερα. Μάσκες απαιτούνται παντού, σε όλα τα νησιά. Περισσότερα.

 

 

Σεϋχέλλες

Ποσοστό εμβολιασμού: 86% (Πηγή: Reuters)
Αρνητικά: Μακριά, άρα πολλές ώρες σε αεροπλάνο. Τα κρούσματα μπορεί να είναι εικονικά.
Kids friendly; Very! Παραλίες, αμμουδιές, πολλά να δείτε.
Entry requirements και μέτρα εκεί: Χρειάζεται αρνητικό τεστ για όλους και ασφάλεια υγείας που καλύπτει έξοδα λόγω νόσησης εκεί. Η μάσκα απαιτείται παντού. Περισσότερα.

 

 

 

Συμπέρασμα

Λάβετε υπόψην και τις συνθήκες covid στη χώρα που ζείτε πριν κλείσετε ταξίδι. Και η Ελλάδα μπορεί να μπει σε lockdown από στιγμή σε στιγμή. Επίσης, θεωρώ ότι οι ταξιδιωτικοί προγραμματισμοί για την Άνοιξη είναι πιο ασφαλείς, αλλά δεν είμαι παντογνώστης.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *