Η εργασία από το σπίτι είναι κάτι που ήθελα από την αρχή της επαγγελματικής μου ζωής. Και έχοντας σχεδόν 5 χρόνια που δουλεύω από το σπίτι αποκλειστικά και συνολικά 14 περιστασιακά ή part time, είπα να μοιραστώ μαζί σας μερικά μυστικά, για να συνδυάσετε τη δουλειά από το σπίτι με τις δουλειές του σπιτιού, τα παιδιά και τη γυμναστική σας.

 

Πώς ξεκίνησα την εργασία από το σπίτι

Η εργασία από το σπίτι είναι κάτι που επιδίωξα με το που τελείωσα με το μεταπτυχιακό μου. Ταιριάζει και με το αντικείμενό μου βέβαια (αρθρογραφία, διόρθωση, μεταφράσεις). Δεν το κατάφερα αποκλειστικά από την αρχή. Αλλά πάντα όταν δούλευα σε γραφείο ή κολέγιο (ως καθηγήτρια), από το 2006 δηλαδή, είχα ταυτόχρονα τουλάχιστον μία συνεργασία για δουλειά από το σπίτι. Από τον Οκτώβριο του 2015 πάντως έχω να δουλέψω σε γραφείο. Και από τον Σεπτέμβριο του 2016, έχω και δύο παιδιά στο σπίτι 😉

 

Πώς συνδυάζεται η εργασία με το σπίτι… χρονικά

Για μένα αυτό είναι το καλύτερο κομμάτι της εργασίας από το σπίτι. Ότι μπορώ σε ένα 2λεπτο διάλειμμα να κάνω μια μάσκα ομορφιάς. Σε ένα 5λεπτο διάλειμμα να βάλω πλυντήριο, να τσεκάρω το φαγητό στον φούρνο και να μαζέψω το δωμάτιο των παιδιών. Σε ένα 10λεπτο διάλειμμα, να απλώσω ρούχα, να φτιάξω τσάι και να ετοιμάσω ένα υγιεινό, σπιτικό σνακ.
Μου αρέσει που δεν χάνω χρόνο στις συγκοινωνίες και εκμεταλλεύομαι αυτό τον χρόνο για να κάνω τη γυμναστική μου που επιτέλους  χωράει στο πρόγραμμά μου.
Θα δείτε ενδεχομένως ότι τραβάει περισσότερο από 8ωρο η εργασία στο σπίτι, η δέσμευση, καλύτερα. Γιατί ακριβώς κάνετε όλα αυτά τα διαλείμματα. Μπορείτε βέβαια να διατηρήσετε το ωράριο γραφείου, να κάνετε διαλείμματα μόνο για φαγητό και τουαλέτα και να βολεύετε όλες τις δουλειές του σπιτιού στην αρχή ή στο τέλος της ημέρας.
Για μένα, είναι καλύτερο να βγαίνουν και οι δουλειές του σπιτιού παράλληλα με την εργασία σας και να έχετε ελεύθερο χρόνο στο τέλος της ημέρας για χαλάρωση και απολογισμό και το πρωί για γυμναστική.

 

Πώς συνδυάζεται η εργασία με το σπίτι… τοπικά

Ακόμα κι αν δεν έχετε ξεχωριστό δωμάτιο για το γραφείο σας στο σπίτι, θα δείτε ότι δεν είναι δύσκολο να βρείτε τα πατήματά σας. Εμείς έχουμε το γραφείο στο σαλόνι και δουλεύουμε με τα παιδιά να παίζουν δίπλα μας. Και είναι φανταστικά! Ανά πάσα στιγμή χρειαστεί, ΑΜΕΣΑ πατάω ένα save και τους βοηθάω με την τουαλέτα ή τους κάνω σνακ ή επεμβαίνω σε ένα puzzle που τους δυσκολεύει. Όταν εγώ δεν δουλεύω και έχω ανάγκη τον Κώστα, είναι δίπλα μας και μας βοηθάει ΑΜΕΣΑ.
Αν οπωσδήποτε θέλετε προσωπικό χώρο, ενδεχομένως γιατί έχετε επαγγελματικά τηλεφωνήματα και zoom/skype/viber βιντεοκλήσεις, μπορείτε να δουλέψετε με το laptop στο υπνοδωμάτιο ή αν έχετε κάποιο τραπέζι εκεί (μπουντουάρ), να εγκαταστήσετε εκεί ακόμα και desktop (το έχουμε κάνει και αυτό). Βολεύει πολύ και το τραπέζι της κουζίνας, εμένα τουλάχιστον, για να τσεκάρω και το φαγητό άμεσα. Το Καλοκαίρι, έχω δουλέψει και στη βεράντα. Δεν σας εγγυώμαι ότι θα απολαύσετε τη δροσιά και την ησυχία με τόσα στο κεφάλι σας, αλλά τουλάχιστον θα πάρετε τον αέρα σας.

 

Πώς συνδυάζεται η εργασία στο σπίτι… με τα παιδιά

Αυτό είναι το πιο δύσκολο.
Όταν ήταν μωρά, κοιμούνταν συνολικά 18 ώρες ο ένας και 16 ο άλλος το 24ωρο. Που σημαίνει ότι είχαν πολλούς υπνάκους μες στη μέρα, οπότε και εγώ δούλευα. Προφανώς όχι 8ωρο και προφανώς με εντελώς ελεύθερο ωράριο.
Όταν μείωσαν τους ημερήσιους υπνάκους κι εγώ παράλληλα είχα αναλάβει μερικά projects παραπάνω, καθόταν μαζί τους η μαμά μου ή η γυναίκα που με βοηθούσε τότε. Το ίδιο και όταν αργότερα δεν πήγαιναν παιδικό επειδή ήταν άρρωστα. Ευτυχώς όχι συχνά. Όχι γιατί δεν αρρώσταιναν συχνά. Αλλά επειδή το πρόγραμμα της δουλειάς μου είναι τη μισή τουλάχιστον χρονιά ελεύθερο και μπορώ, όχι χωρίς κόστος, να αφήσω την εργασία μου στην άκρη για να ασχοληθώ με τα παιδιά μου.
Σε κάποια φάση που δεν είχα ελεύθερο ωράριο, αλλά υποχρεωτική εργασιακή δέσμευση τουλάχιστον 4 ωρών την ημέρα, η βοήθειά μου ήταν ο παιδικός σταθμός. Ωστόσο, και πάλι δεν προλάβαινα. Το να τα παώ και να τα φέρω από τον παιδικό μου έτρωγε 1,5  περίπου ώρες την ημέρα, ενώ η προετοιμασία τους για τον παιδικό και μετά για χαλάρωση (ντύσιμο, πλύσιμο, φαγητό), άλλες 2,5. Πλέον, αυτές οι ώρες είναι αξιοποιήσιμες για εργασία, για μαγειρική και για γυμναστική και για ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά, επομένως εκμεταλλευτείτε το!
Τώρα που είμαστε όλοι μαζί στο σπίτι χωρίς καμία βοήθεια από μαμά/sitter/παιδικό σταθμό, τα πράγματα είναι αλλιώς. Οι δουλειές μας βέβαια λόγω της κρίσης με τον κορωνοϊό έχουν λίγο… σαστήσει. Όταν όμως υπάρχει πίεση, τα παιδιά θα δουν τηλεόραση, θα παίξουν με τις ώρες με τα lego τους ή θα κάνουν ποδήλατο. Το ελεύθερο ωράριο μας βοηθάει να είμαστε δίπλα τους ΑΜΕΣΑ όταν χρειαστούν τη βοήθειά μας με την τουαλέτα ή όταν πεινάνε. Και το γεγονός ότι δεν έχουμε συνεχώς επαγγελματικά τηλεφωνήματα, μας επιτρέπει να είμαστε και οι 4 στο σαλόνι, ο ένας ή και οι δυο μας να εργάζονται στον υπολογιστή ή από το κινητό, ενώ τα αγόρια παίζουν, κάνουν γυμναστική ή βλέπουν τηλεόραση.
Για άλλα ζευγάρια, καλύτερο είναι να σπάνε τη μέρα στα δύο: ο ένας δουλεύει μέχρι το μεσημέρι ενώ ο άλλος είναι με τα παιδιά. Μαγειρεύουν μαζί, τρώνε μαζί. Και στη συνέχεια αλλάζουν ρόλους και ο άλλος δουλεύει, ενώ ο ένας είναι με τα παιδιά. Τα βάζουν μαζί για ύπνο και μετά, έχουν χρόνο για τους δυο τους. Αυτό συμφέρει όταν έχετε ίδιες επαγγελματικές υποχρεώσεις.
Εμείς συχνά τα μοιράζουμε με εμένα να δουλεύω όσο ο Κώστας κάνει μπάνιο τα παιδιά, όσο τους ετοιμάζει να φάνε ή τα πάει βόλτα ή στην αυλή να παίξουν. Για τον Κώστα, είναι μερικά απαραίτητα διαλείμματα. Για μένα, είναι όσο χρειάζομαι για να βγάλω τη δουλειά που θέλω.

 

Οδηγίες Επιβίωσης για εργασία από το σπίτι

Μην ξεχνάτε να αναπνέετε.
Κάθε μια ώρα, καλό είναι να σηκώνεστε. Για τα διαλείμματα που ανέφερα πιο πάνω. Ή για να γεμίσετε το ποτήρι σας με νερό και να φτιάξετε ένα τσάι.
Φροντίστε να έχετε ένα ποτήρι νερό δίπλα σας συνέχεια, όπως και στο γραφείο. Και να θυμάστε να τρώτε κάτι (υγιεινό, ελαφρύ, σπιτικό) ανά 3 ώρες.
Προτείνω τη γυμναστική σας να την κάνετε πριν ξεκινήσετε τη δουλειά. Αλλά αν δουλεύετε 1-2 ώρες μόνο πλέον, μπορείτε να ξεκινήσετε με πρωινό, μετά δουλειά και μετά γυμναστική. Μετά μαγειρική και μετά είστε με τα παιδιά. Ή πρωινό, μαγειρική, γυμναστική, δουλειά, φαγητό και μετά με τα παιδιά.

 

Σίγουρα τα παραπάνω δεν ισχύουν για όλες τις οικογένειες, για όλες τις δουλειές, για παιδιά κάθε ηλικίας και για κάθε εργαζόμενο. Αναλόγως με τη θέση σας, το αντικείμενό σας, τα παιδιά σας και τη διαρύθμιση του σπιτιού σας, τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά για εσάς. Μπορεί να μην παίρνετε ανάσα. Μπορεί ο ένας από τους δυο σας να μην δουλεύει πια ή να είναι εκτός σπιτιού σε εργασία στην πρώτη γραμμή και άρα να έχετε επωμιστεί τα πάντα, μαζί με τη δουλειά σας. Το μυστικό είναι η ευελιξία (μπορεί να χρειαστεί να δουλέψετε το βράδυ). Και η συζήτηση. Δείτε με τον σύντροφό σας λύσεις. Και αν δεν υπάρχουν, βρείτε τες με τον εργοδότη σας. Και αν εργοδότης είναι το δημόσιο και δεν χαρίζει κάστανα, εντοπίστε τυχόν διευκολύνσεις για γονείς.

Μην ξεχνάτε όμως να εκμεταλλεύεστε τις επιτρεπόμενες βόλτες για να περνάτε λίγο χρόνο περπατώντας, κάνοντας γυμναστική, βόλτα τον σκύλο και να παίρνετε καθαρό αέρα.

Δείτε περισσότερα στο άρθρο Πώς κάνω γυμναστική όσο μένουμε σπίτι

 

* H φωτογραφία είναι από το σαλόνι μας στο Suite Home Prague.

2 Replies to “Tips Για Εργασία Από Το Σπίτι”

  1. Μπράβο για αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες. Εγώ δεν προλαβαίνω να κάνω τίποτα από το σπίτι, εκτός κι αν είμαι κλειδωμένη σ ένα δωμάτιο. Όλη μέρα την περνάμε μαζί, μαζί μαγειρεύουμε, παίζουμε, κάνουμε μπάνιο, πλαστελίνυ , ζωγραφική , τσουλήθρα όμως γενικά είναι και τα τρία παιδιά από πίσω μου. Μόνοι τους δεν παίζουν για πολύ ώρα και τσακώνονται συνέχεια. Ο σύζυγος είναι στο στρατό και δουλεύει κανονικά. Το μόνο καλό είναι ότι κοιμούνται στις 8:00 και χαλαρώνουμε και μεις μετά. Βελτιώθηκαν πολύ από τον κοινό χρόνο που έχουμε στο σπίτι, αλλά να δουλέψω στο σπίτι μου φαίνεται βουνό. Την καλησπέρα μου και αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

    1. Πραγματικά οι γονείς που δουλεύουν και οι δύο full ωράριο και έχουν παιδιά στο δημοτικό, ΔΕΝ ξέρω πώς τα καταφέρνουν με το διάβασμα στο σπίτι και την ηλεκτρονική διδασκαλία. Μπράβο σε όλους μας για ό,τι καταφέρνουμε κάθε μέρα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *