Δυστυχώς, οι περισσότεροι έχουμε κλείσει ταξίδια αυτή και την επόμενη περίοδο, ενόψει κυρίως του Πάσχα. Ταξίδια που καλούμαστε να ακυρώσουμε. Πώς μπορούμε όμως να προχωρήσουμε σε ακύρωση ταξιδιού με τη λιγότερη απώλεια χρημάτων;

 

Ακύρωση διαμονής

Εξαρτάται από το πώς έγινε η κράτηση.
Αν κλείσατε τη διαμονή σας μέσω booking.com ή κάποιου άλλου σχετικού booking site, θα χρειαστεί να δείτε το email που σας έστειλαν όταν κάνατε την κράτηση. Σε αυτό, θα αναγράφονται οι συνθήκες ακύρωσης. Θα υπάρχει επίσης κουμπί “αλλαγή” ή “edit” ή “ακύρωση κράτησης”, για να συνεχίσετε με την ακύρωση μόνοι σας online. Οι συνθήκες ακύρωσης σας είχαν γνωστοποιηθεί πριν ακόμα κάνετε την κράτηση. Μπορεί να υπήρχε δέσμευση χρημάτων, μπορεί όχι. Μπορεί να υπήρχε δυνατότητα ακύρωσης μέχρι και 24 ώρες πριν το check-in χωρίς χρέωση, μπορεί να υπήρχε πρόστιμο.
Αν πάλι κλείσατε κατευθείαν με το κατάλυμα, θα χρειαστεί να τους καλέσετε και να το συζητήσετε.
Αν κλείσατε με κάποιο εποχικό τουριστικό κατάλυμα στην Ελλάδα, υπόψιν ότι βάσει υπουργικής απόφασης είναι κλειστά μέχρι 30/4, οπότε δεν ισχύει η κράτησή σας. Θα πρέπει όμως και πάλι να τους καλέσετε, ειδικά αν είχατε δώσει προκαταβολή.
Αν είχατε κλείσει κάποιο κατάλυμα airbnb, δείτε εδώ τι ισχύει.
Σε κάθε περίπτωση, να ξέρετε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσει ό,τι συμφωνήσατε κατά την κράτηση. Δηλαδή, σε περίπτωση που πληρώσατε προκαταβολή ή συμφωνήσατε σε ακύρωση με πρόστιμο, θα χρεωθείτε.

 

Ακύρωση ή αλλαγή αεροπορικών

Σε αυτό το άρθρο, υπάρχουν links τόσο προς τις ανακοινώσεις κάμποσων αεροπορικών εταιρειών όσο και ακυρώσεις για κρουαζιέρες. Τα links αυτά διαρκώς αλλάζουν, ωστόσο ισχύουν κάποιοι γενικοί κανόνες.
Οι περισσότερες αεροπορικές έχουν ακυρώσει πολλές ή όλες τις πτήσεις τους προς Ιταλία και Κίνα και έχουν κάνει επιστροφή χρημάτων σε όσους είχαν εισιτήρια για αυτές τις πτήσεις ή έχουν βάλει τους ταξιδιώτες σε άλλες πτήσεις ίδιας μέρας δωρεάν. Πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε επισκέπτες από χώρες με πολλά κρούσματα. Η πιο συνηθισμένη πολιτική είναι η δυνατότητα δωρεάν αλλαγής ημερομηνίας ταξιδιού (και όχι προορισμού). Σε αυτή την περίπτωση, αν δοκιμάσετε άλλη ημερομηνία και τα εισιτήρια είναι πιο ακριβά, αυτό συμβαίνει γιατί πιθανόν η αρχική σας πτήση ήταν μέχρι Μάρτη (Νοέμβρης-Μάρτης είναι low season για Ευρώπη) και η πτήση που επιλέξατε είναι για Απρίλη-Οκτώβρη (μήνες high season). Ωστόσο, το καλοκαίρι και το Πάσχα σίγουρα είναι πιο ακριβά τα εισιτήρια από ό,τι τέλος Οκτώβρη. Συνεπώς, δοκιμάστε να αλλάξετε τα εισιτήριά σας για τότε. Και αν και τότε δεν μπορείτε/μπορούμε να ταξιδέψετε/ουμε, τα αλλάζετε ξανά με τις τότε συνθήκες ακύρωσης.
Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να περιμένετε μέχρι η αεροπορική ακυρώσει εντελώς την πτήση σας και σας στείλει email για πληροφορίες σχετικά με την επιστροφή χρημάτων.

 

Για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση που πιθανόν δεν κάλυψα, επικοινωνήστε μαζί μου για να το ψάξω και να ενημερώσω το άρθρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *