Προφανώς είχα άλλα άρθρα προγραμματισμένα για αυτή την εβδομάδα, αλλά βλέποντας ότι πολύς κόσμος ακυρώνει ταξίδια την εποχή του κορωνοϊού, έκρινα σκόπιμο να συντάξω αυτό το άρθρο.

Καταρχάς να υπενθυμίσω ότι δεν είμαι επαγγελματίας υγείας, οπότε αυτό το άρθρο το γράφω πρώτον ως μαμά που έχει κανονίσει ταξίδι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με μικρά παιδιά το ερχόμενο διάστημα. Αλλά και με τη δημοσιογραφική μου ιδιότητα. Δηλαδή έχοντας διαβάσει πολλά άλλα σχετικά άρθρα (αναφέρω πηγές) και έχοντας μιλήσει με τον παιδίατρό μας.

 

Μιλήστε με τον γιατρό σας

Σε κάθε περίπτωση, σας συμβουλεύω να μιλήσετε κι εσείς με τον παιδίατρο και τον οικογενειακό σας γιατρό, για να πάρετε τις κατάλληλες οδηγίες για εσάς και για τα παιδιά σας πριν ταξιδέψετε την εποχή του κορωνοϊού.

 

Επικοινωνήστε με τις πρεσβείες

Εννοείται ότι επιβάλλεται να επικοινωνήσετε με την τοπική πρεσβεία της χώρας που σκοπεύετε να επισκεφτείτε, καθώς και με την ελληνική πρεσβεία στον προορισμό σας, για να λάβετε έγκυρες ενημερώσεις σχετικά με τις πραγματικές συνθήκες εκεί.

 

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Οι σπασμωδικές κινήσεις δεν βοηθούν. Δεν μιλάμε ακόμα για πανδημία. Τα περισσότερα κρούσματα και με μεγάλη διαφορά είναι στην Κίνα, όπου ήδη ο ιός βρίσκεται σε ύφεση. Ενημερωθείτε από έγκυρες πηγές και μην παρασύρεστε από την τρομολαγνία της τηλεόρασης. Aν βέβαια ανήκετε σε κατηγορία υψηλού κινδύνου και σκοπεύετε να ταξιδέψετε σε μία από τις χώρες όπου υπάρχουν πολλά κρούσματα, μάλλον δεν είναι και πολύ καλή ιδέα.

 

Ακολουθείτε τους κανόνες υγιεινής

Πλένετε τα χέρια σας συχνά, έχετε μαζί σας αντιμικροβιακά μαντηλάκια καθαρισμού, για να καθαρίσετε τις επιφάνειες σε αεροπλάνο, εστιατόρια κ.λπ., αλλά και υγρά καθαρισμού με οινόπνευμα, για να καθαρίζεστε και εσείς και τα παιδιά πριν φάτε. Μην βάζετε τα χέρια σας στο πρόσωπο καθόλου. Αν ταξιδέψετε με αεροπλάνο, να καθαρίζετε καλά τις επιφάνειες παντού και ειδικά αν πάτε τουαλέτα και να αποφεύγετε επαφές με τα μέλη του πληρώματος. Ιδανικά, στην τουαλέτα μην αγγίξετε τίποτε με γυμνά χέρια (χρησιμοποιήστε χαρτί) και απολυμάνετε τα χέρια σας καλά όταν μπείτε και όταν βγείτε.

Photo by Carrie Bradley

 

Αποφύγετε χώρους συνωστισμού

Αν έχετε κλείσε ξενοδοχείο, καλύτερα να το ακυρώσετε και να προτιμήσετε διαμονή σε διαμέρισμα. Προτιμήστε να φάτε σε εξωτερικές τοποθεσίες. Για τη μεταφορά σας από το αεροδρόμιο, προτιμήστε ταξί (καθαρίστε τις επιφάνειες όταν μπείτε με τα μαντηλάκια που είπα πιο πάνω) και όχι ΜΜΜ. Αν έχετε κανονίσει να πάτε σε συνέδριο, διεθνή έκθεση, αθλητικά γεγονότα, εβδομάδες μόδας κ.λπ., σκεφτείτε δυο φορές πριν πάτε. Nα αποφεύγετε να βρίσκεστε κοντά σε ανθρώπους που βήχουν ή φταρνίζονται.

 

Αν γίνεται, ακυρώστε τυχόν ταξίδια την εποχή του κορωνοϊού

Αν ταξιδεύετε προς ή από χώρα υψηλού κινδύνου τις επόμενες εβδομάδες, σκεφτείτε μήπως ακυρώσετε το ταξίδι σας.
Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (ναι, μιλάω για την Ιταλία) ακυρώνονται ή αλλάζουν χωρίς χρέωση.
Φροντίστε να κλείνετε διαμονή με δωρεάν ακυρωτικά, καθώς και ενοικίαση αυτοκινήτου χωρίς χρέωση σε περίπτωση ακύρωσης.
Πολλές αεροπορικές έχουν προσθέσει ευνοϊκές συνθήκες ακύρωσης πτήσεων για χώρες με πολλά κρούσματα και ευνοϊκές συνθήκες αλλαγής ημερομηνίες για πτήσεις αυτή την περίοδο γενικά.
Δείτε τις συνθήκες ακύρωσης που έχουν εκδόσει οι παρακάτω αεροπορικές:
Αegean Airlines
American Airlines
British Airways
Delta Airlines
EasyJet
Emirates Airlines
Lufthansa
Qatar Airways
United Airlines
Virgin Atlantic

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ και εδώ

Εσείς τι θα κάνετε με τα προγραμματισμένα σας ταξίδια την εποχή του κορωνοϊού;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *