,

Γεύση Ελληνικού Καλοκαιριού / The Taste of Greek Summer

Scroll down and Turn page for English

 

Το καλοκαιράκι πλησιάζει μέρα με τη μέρα – το νιώθουμε στον ήλιο που καίει όλο και περισσότερο το πρόσωπό μας. Στην αγαπημένη μας ζέστη, που αποζητάμε όλο τον Χειμώνα. Αυτή τη ζέστη που χαρακτηρίζει και την κουζίνα μας. Και τη γεμίζει με φρεσκοετοιμασμένα, πεντανόστιμα ελαφριά εδέσματα από τον Βορρά ως την άκρη της Κρήτης: αλοιφές και & dips, σαλάτες & ορεκτικά, μεσημεριανό, βραδινό και γλυκά για όλη μέρα. Οι επιλογές πραγματικά δεν τελειώνουν ποτέ, και είναι αυτή η τεράστια ποικιλία υλικών και γεύσεων (λαχανικά, όσπρια, ψάρι και θαλασσινά, κρέας, κάθε λογής γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί και φρούτα), που είναι η επιτομή της μεσογειακής διατροφής.

Fresh octapi drying out in the sun
Φρέσκο χταποδάκι στον ήλιο να στεγνώσει


Και καθώς κάθε περιοχή και κάθε νησί μας έχει τη δική του ιστορία και τις δικές του παραδόσεις (αλλά και τα δικά του τοπικά υλικά), πάντα βέβαια κάτω από τη φτερούγα της Ελλάδας και όλης της Μεσογείου, να εδώ βρήκαμε και επιλέξαμε μερικές χαρακτηριστικές γεύσεις από τέσσερις περιοχές, που συγκεντρώνουν σε ένα τραπέζι (ή ένα άρθρο) όλες τις γεύσεις του αγαπημένου ελληνικού Καλοκαιριού.

 

Σαντορίνη

Η Σαντορίνη είναι ένα κυκλαδονήσι, περίφημη για τη θέα της στη φυσική καλδέρα και το ηφαίστειο της Καμμένης. Ένα κυκλαδονήσι που ταυτόχρονα προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία πραγματικά αξέχαστη. 

Μπραντάντ μπακαλιάρου – ο πιο ασυνήθιστος αλμυρός μπακαλιάρος στη Μεσόγειο!
Η σαντορινιά εκδοχή του μπραντάντ είναι αρκετά διαφορετική, καθώς στα ντόπια ντοματίνια που χρησιμοποιούνται για τον τοματοπελτέ προστίθεται σκορδάκι και πατάτα, τα οποία τηγανίζονται ελαφρώς πριν αλείψουν τον μπακαλιάρο. Μόνο τότε είναι έτοιμος για φούρνο!

Santorinian Fava dish
Φάβα σαντορινιά

Φάβα – ένα ντιπ έκπληξη!
Από τα πιο νόστιμα χορτοφαγικά dips. Η ντόπια φάβα σερβίρεται με κρεμμυδάκι, σκορδάκι και φρέσκο χυμό λεμόνι. Γενικά τα dips είναι δημοφιλή σε όλη την Ελλάδα και είναι βασικά χορτοφαγικά, μιας και γίνονται από λαχανικά και όσπρια, συνδυασμένα με φρέσκα αρωματικά και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η σαντορινιά η φάβα λοιπόν είναι το τέλειο τοπικό ορεκτικό, ειδικά πάνω σε φρέσκο ζεστό ψωμί, που αναδεικνύει την ιδιαίτερη, μεστή της γεύση. 

Tip: Συνδυάστε τη φάβα με ένα ποτήρι Vinsanto και απολαύστε την στο ρομαντικό περιβάλλον των Astarte Suites, ενώ ικανοποιείτε τον ουρανίσκο σας! 

 

Κέρκυρα


Η βασίλισσα του Ιονίου έχει τόσες διαφορετικές γεύσεις, τόσα μαγικά αρώματα και τόσα αξέχαστα πιάτα. Η Κέρκυρα είναι ένα πολιτισμικό αμάλγαμα παραδόσεων, απομεινάρια άλλων εποχών. Το όμορφο Mon Repos Palace “Art” Hotel στην καρδιά της πόλης της Κέρκυρας είναι η ιδανική ευκαιρία να ζήσεις τον πραγματικό χαρακτήρα του νησιού, δοκιμάζοντας την τοπική κερκυραϊκή κουζίνα στο εκπληκτικό εστιατόριο Passagio.

Στραπατσάδα – Ομελέτα με ένα ντοματένιο twist!
Μπορεί να έγινε διάσημη στην Κέρκυρα, μπορείς όμως να γευτείς επική στραπατσάδα παντού στην Ελλάδα. Ζουμερή, διαχρονική, υπέροχη, αυτή η εκδοχή της βαρετής ομελέτας έχει ιταλικές επιρροές και μπορείς να την απολαύσεις οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Και έτσι όπως είναι ελαφριά, πεντανόστιμη και τόσο θρεπτική, θα θες αμέσως κι άλλο.

Mandolato nougat
Μαντολάτο

Μάντολες & Μαντολάτα- Όταν η ζάχαρη ερωτεύτηκε τα αμύγδαλα 
Αυτό το γλυκό έχει τις ρίζες του στην ενετική αριστοκρατία. Και είναι τρανό παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει κανείς με λίγα υλικά, καθώς τα αμύγδαλα (mandorla στα ιταλικά) είναι ο πρωταγωνιστής. Οι μάντολες γίνονται με ψητά αμύγδαλα λοιπόν, τα οποία έχουν πρώτα καραμελωθεί με ζάχαρη, δημιουργώντας ένα αμυγδαλένιο γλυκάκι. Ενώ τα μαντολάτα είναι σπογκώδεις μπάρες από νουγκά αμυγδάλου με καρύδια και σουσάμι. 

Tip: Ένας γλυκός τρόπος να γλυκαθείς στο τέλος του γεύματός σου είναι να απολαύσεις μάντολες ή μαντολάτα με ελληνικό καφέ, απολαμβάνοντας τη θέα από το Mon Repos.

 

Κρήτη

Η Κρήτη είναι ένα αρκετά αυτόνομο νησί μας – κάτι που κάνει τους ανθρώπους του να έχουν τη δική τους αγαπημένη νοοτροπία, τη δική τους διάλεκτο, αλλά και τη δική τους κουζίνα. Είναι επίσης κορυφαίος αγροτουριστικός προορισμός στην Ελλάδα και οι επισκέπτες έχουν εδώ την ευκαιρία να παρατηρήσουν τη συγκομιδή της ελιάς, την παραγωγή του ελαιόλαδου και την απόσταξη της ρακής.

Ελιές – η πηγή της ελληνικής ευεξίας
Τις αγαπάμε τις ελιές κι έχουν σημαντική θέση στην κουζίνα μας. Οι Κρητικοί τις τρώνε ακόμα και για πρωινό! Ξεκίνησε λοιπόν κι εσύ τη μέρα σου your day τρώγοντας σαν Κρήτης βασιλιάς στο Akali Hotel, το οποίο προσφέρει εξαιρετικό μπουφέ πρωινού. Με ελιές φυσικά, που είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου, φυτικών ινών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών – περισσότερο κι απ’ το ελαιόλαδο. Και όσο είσαι εδώ, δοκίμασε σίγουρα όλες τις τοπικές ποικιλίες: μαύρη ελιά θρούμπα, μικρή κρητική μαύρη ελιά, πράσινες τσακιστές, είτε μόνες τους είτε σε μια δροσερή σαλάτα. 

Assorted olives with olive oil and herbs
Διάφορες κρητικές ελίτσες, με ελαιόλαδο και αρωματικά

Ρακή – Το ποτό της Κρήτης
Αυτό το παραδοσιακό ποτό με βάση το σταφύλι περιέχει μέχρι και 70% αλκοόλ. Παρασκευάζεται με την απόσταξη των στέμφυλων που χρησιμοποιούνται για το κρασί, και συχνά οι Κρητικοί το παρασκευάζουν στο σπίτι τους! Οι σπιτικές εκδοχές είναι συχνά πιο δυνατές από τη ρακή του εμπορίου, για ευνόητους λόγους. Η ρακή πίνεται σαν νεράκι στην Κρήτη και δεν θα τους γλιτώσεις, σίγουρα θα πιεις κι εσύ ένα ποτηράκι.

Tip: Δοκίμασέ την κρύα, σαν απεριτίφ πριν ή κατά τη διάρκεια του γεύματός σου, ή ζήτα ένα ποτηράκι ζεστό ρακόμελο – είσαι στον τόπο του. 

 

Φολέγανδρος

Η Φολέγανδρος είναι ένα ήσυχο κυκλαδονήσι, απάτητο και αγνό σε σχέση με τη μαγευτική, ηφαιστειακή Σαντορίνη. Οι ρυθμοί εδώ είναι πιο χαλαροί, πιο ήσυχοι, και έτσι στη Φολέγανδρο θα ζήσεις μια πιο καθημερινή, αγροτική πλευρά των νησιών μας. Το ντόπιο φαγητό είναι ακόμα παραδοσιακό σε αυτό το νησάκι, χωρίς κοσμοπολίτικες επιρροές.

Ματσάτα – Κόκορας κρασάτος
Η ματσάτα είναι ένα τοπικό πιάτο εδώ στη Φολέγανδρο, με βάση τον κόκορα. Είναι ένα πιάτο που σερβίρεται Χειμώνα-Καλοκαίρι, και είναι πλυμμηρισμένο με αρώματα, πλούσια υφή και απίστευτη γεύση, καθώς συνδυάζεται με λιωμένη ντομάτα και κόκκινο κρασάκι. Αυτό το αρωματικό πιάτο συνδυάζεται με ό,τι σηκώνει η όρεξή σου: μακαρόνια, πατατούλες ή ρυζάκι.   

Freshly cut watermelon, being prepared for Karpouzenia!
Φρεσκοκομμένο καρπουζάκι, ετοιμάζεται για την καρπουζένια!

Καρπουζένια – Καρπούζι ψητό
Το αγαπημένο μας καλοκαιρινό φρούτο, στη Φολέγανδρο τρώγεται και αλλιώς. Με μια συνταγή που βασικά δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Η καρπουζένια είναι ένα γλυκό πνιγμένο στο μέλι, με βάση πούλπα από καρπούζι αναμεμειγμένη με αλεύρι και καλυμμένη με σουσάμι. 

Tip: TΔοκίμασε αυτό το εξαιρετικό γλυκό με ένα από τα ποιοτικά κρασιά από το κελάρι του Anemi Hotel, το οποίο θα αναδείξει την πραγματική γεύση του ελληνικού καλοκαιριού!

 

Εσένα ποιες γεύσεις σε ταξιδεύουν στο ελληνικό Καλοκαίρι;

 

Turn Page for English…
  • Pages :
  • 1
  • 2
Share

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − ten =