Χρειάζεται το μικρό παιδί διαβάτήριο; Τι γίνεται στις πτήσεις εσωτερικού; Μπορώ να κλείσω τα αεροπορικά χωρίς να έχει γίνει έκδοση διαβατηρίου του παιδιού; Πόσο γρήγορα θα βγει;
Όλες οι ερωτήσεις μας, εδώ!

 

1. Μεταγραφή ελληνικών χαρακτήρων

Το πιο σημαντικό που ανακάλυψα όσο ψαχνόμουν για την έκδοση διαβατηρίου των διδύμων είναι ότι μπορώ και παραμπορώ να αγοράσω αεροπορικά εισιτήρια χωρίς να έχω τα διαβατήρια των παιδιών στα χέρια μου. Δηλαδή, χωρίς να δω με τα μάτια μου πώς μεταγράφηκαν τα ονόματά τους σε λατινικούς χαρακτήρες. Για την ακρίβεια, πήρα τηλέφωνο στην υπηρεσία διαβατηρίων και με παρέπεμψαν σε αυτό εδώ το link, το ίδιο που χρησιμοποιούν και αυτοί. Εκεί, έγραψα τα ονοματεπώνυμα των παιδιών, είδα πώς μεταγράφονται σε λατινικούς χαρακτήρες από την υπηρεσία και κατάφερα να κλείσω εισιτήρια όσο ήταν ακόμα φτηνα, μιας και δεν είχα προλάβει να συγκεντρώσω τα δικαιολογητικά.

 

2. Δικαιολογητικά

Στο ίδιο site, υπάρχει και η λίστα των δικαιολογητικών (εδώ). Ξεκάθαρα και μόνο για μικρά παιδιά, αυτά που χρειάζεται να προσκομίσετε για την έκδοση διαβατηρίου είναι:
α. φωτογραφίες (θα τις βγάλετε σε οποιοδήποτε φωτογραφείο, ζητήστε για διαβατήριο, ξέρουν)
β. παράβολο αξίας 73,6€, το οποίο λογικά θα μπορείτε να αγοράσετε εδώ ακολουθώντας τα κατάλληλα links
Τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που αναγράφονται στο site, θα σας τα δώσουν στην υπηρεσία έκδοσης διαβατηρίου της περιοχής σας. Ουσιαστικά, πρόκειται για υπεύθυνες δηλώσεις. Πρέπει να είναι παρόν και το παιδί για την έκδοση. Kαι είτε και οι δύο γονείς ή μόνο ο ένας με έγγραφη συναίνεση του άλλου.

 

3. Διάρκεια διαβατηρίου

Για παιδιά έως 14 ετών, η ισχύς του διαβατηρίου είναι 3 έτη. Υπόψιν ότι αν ταξιδεύετε εκτός Ευρώπης, κάθε διαβατήριο πρέπει να λήγει πάνω από 6 μήνες μετά την ημερομηνία επιστροφής σας. (Τα παιδιά άνω των 12 ετών, για χώρες της Ευρώπης με τις οποίες υπάρχει ειδική συμφωνία, μπορούν να ταξιδέψουν με την αστυνομική τους ταυτότητα, όπως οι ενήλικες.)

 

4. Σε πόσες μέρες θα εκδοθεί;

Πήγαμε Σάββατο και Πέμπτη πήγαμε να τα παραλάβουμε. Τόσο γρήγορα. Γιατί πλέον χρειάζεσαι διαβατήριο μόνο για παιδιά και για ταξίδια εκτός Ευρώπης, οπότε είναι λιγότερη η ζήτηση. Επίσης, έχουν μάθει οι φωτογράφοι τις προδιαγραφές και δεν ακυρώνονται αιτήσεις πια λόγω λάθος φωτογραφίας. Τέλος, οι προδιαγραφές της φωτογραφίας δεν είναι όσο δύσκολες όσο παλιότερα.

 

5. Τι ισχύει για πτήσεις εΣωτερικού;

Αν το παιδί έχει διαβατήριο, χρησιμοποιήστε το για κάθε πτήση, εσωτερικού ή εξωτερικού. Αν όχι, τότε εξαρτάται από την αεροπορική εταιρεία και θα πρέπει να κάνετε έρευνα στο site τους ή καλώντας τους. Σε γενικές γραμμές, μπορεί να χρειαστεί να βγάλετε ταυτοπροσωπεία (χρειάζεται φωτογραφία και μια επίσκεψη σε ΚΕΠ χωρίς να έχετε κάτι μαζί πέρα από τις φωτογραφίες και το παιδί). Ταυτοπροσωπεία μάς ζητήθηκε από τη Ryanair.
Για τις πτήσεις που κάναμε πριν γίνουν 2 ετών, ξέρω τα εξής:
Τα μωράκια που δεν έχουν κύριο όνομα (δεν έχει γίνει ονοματοδοσία ακόμη), ανάλογα με την αεροπορική, ταξιδεύουν με:
1. το πιστοποιητικό γέννησης (χρειάζεται να έχει φωτογραφία για μωρά άνω των 2 ετών).
2. το βιβλιάριου υγείας του ταμείου τους. Αυτό στα δίδυμα συχνά είναι μόνο ένα έγγραφο, ένα βιβλιάριο κοινό και για τα δύο μωρά. Σε εμάς, αναγράφει τα ΑΜΚΑ και τα ΑΜΑ και των δύο μωρών, καθώς και το φύλο τους. Αυτά αρκούν για την ταυτοποίηση των βρεφών, ακόμα και χωρίς όνομα (αβάπτιστο) ή φωτογραφία.
3. το βιβλιάριο υγείας των εμβολίων. Κάθε δίδυμο έχει το δικό του, οπότε κάποιες αεροπορικές το προτιμούν. Ούτε εδώ χρειάζεται φωτογραφία για μωρά κάτω των 2 ετών. Αυτό ενδεχομένως να μην ισχύει για παιδιά γεννημένα μετά τα δικά μου, που από ό,τι ακούω δεν έχουν πια βιβλιάριο έντυπο.
Οι αεροπορικές με τις οποίες ταξιδέψαμε, δεν είχαν κάποια προτίμηση.
Δείτε περισσότερα εδώ.

 

6. Τι ισχύει για τα μωρά άνευ κυρίου ονόματος;

Καλό είναι να γίνεται ονοματοδοσία στο μαιευτήριο, μαζί με την έκδοση του ΑΜΚΑ. Το ζητάνε άλλωστε οι υπεύθυνοι εκείνη την ώρα. Το όνομα του παιδιού δεν δίνεται στη βάφτιση και συνεπώς μπορεί να δοθεί στο μαιευτήριο. Εμείς κακώς δεν τα δώσαμε τότε, γιατί δεν είχαμε αποφασίσει ποιο όνομα ταιριάζει σε ποιο μωρό. Κάναμε ονοματοδοσία όταν έγιναν ενός έτους. Θα μπορούσαμε να την κάνουμε και νωρίτερα, φυσικά.
Αν κάνετε βάφτιση, προστίθεται και το θρήσκευμα στις πληροφορίες. Αν ωστόσο δεν έχετε αποφασίσει όνομα και σκοπεύετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, το όνομα που θα γραφεί θα είναι “avaptisto” ή “ΑΚΟ” (άνευ κυρίου ονόματος) και το ίδιο θα γράψετε και στο εισιτήριο.
Ένα παιδί μπορεί να ταξιδέψει με αυτό το… όνομα μέχρι 12 μηνών. Στη συνέχεια, θα πρέπει να γίνει αλλαγή του διαβατηρίου έτσι ώστε να εκδοθεί νέο, με το όνομα που έχει στο μεταξύ δοθεί, είτε με ονοματοδοσία είτε κατόπιν της βάφτισης. Αυτό φυσικά δεν συμφέρει από οικονομικής άποψης ή ταλαιπωρίας, μιας και θα πρέπει μέσα σε 12 μήνες να πληρώσετε δύο φορές για διαβατήριο. Υπόψιν ότι πολλά παιδιά που έχουν συμπληρώσει έτος και έχουν ή δεν έχουν αποκτήσει όνομα στο μεταξύ, ταξιδεύουν κανονικά με το πρώτο τους διαβατήριο ως “ΑΚΟ”, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι είναι νόμιμο ή έγκυρο ή χρηστικό.

 

7. Τι ισχύει για κατοίκους εξωτερικού;

Αν το μωρό/παιδί δεν έχει ταυτότητα της χώρας κατοικίας σας, μπορεί να βγει από τη χώρα μόνο με διαβατήριο. Με ταυτότητα, μπορείτε να ταξιδέψετε μόνο σε χώρες όπου δεν απαιτείται διαβατήριο (εντός Ευρώπης δηλαδή). Ωστόσο, για επιστροφή στη χώρα καταγωγής, υπάρχουν εξαιρέσεις.
Για περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες, σας προτείνω να επικοινωνήσετε με την ελληνική πρεσβεία στη χώρα σας ή με το αστυνομικό τμήμα/τμήμα διαβατηρίων της περιοχής σας στην Ελλάδα.

 

 

 

 

20 Replies to “Έκδοση Διαβατηρίου Για Μικρά Παιδιά:
Όλα Όσα Θέλετε Να Ξέρετε”

 1. Απλά αν εκδοθεί διαβατήριο πριν τους 12 μήνες με το χαρακτηρισμό “avaptisto” και μετά πρέπει να ξαναεκδοθεί το διαβατήριο, λογικά δεν θα πρέπει να ξαναπληρώσει ο γονιός τα 73€?
  Η λογική αυτό λέει. Άρα γιατί να μη γίνεται ονονατοδοσία εξαρχής και να βγάζει κάποιος ένα διαβατήριο με το χαρακτηρισμό “avaptisto”?
  Εκτός αν μετά απλά προσθέτουν το όνομα και συνεχίζει η ισχύς της 3ετίας…

  1. Εννοείτα ότι πρέπει να ξαναπληρωθεί όλο το ποσό, μιας και ξαναβγαίνει νέο διαβατήριο από το μηδέν. Στο μαιευτήριο, ζητάνε όνομα, αλλά οι περισσότεροι δεν το δίνουν.

  1. Καλησπέρα,

   Φυσικά. Εκτός αν μιλάμε για άνω των 12 ετών, κατόχους αστυνομικής ταυτότητας και ταξίδι εντός χωρών της Ευρώπης όπου ταξιδεύουμε απλά με ταυτότητα.

 2. Καλησπέρα , κατ’αρχήν με το καλό να ταξιδέψουμε πάλι!
  Με την ιδιότητα του τουριστικού πράκτορα και την εμπειρία των ταξιδιών που έχω νομίζω πως είναι σημαντικό το παιδί – μωρό να ταξιδεύει για πτήσεις εσωτερικού με πιστοποιητικό γέννησης με φωτογραφία πάνω. Το βιβλιάριο υγείας μπορεί η αεροπορική να μην το δεχτεί και καλό θα ήταν για λόγους “ασφαλείας ” δικούς μας να έχουμε επισημο έγγραφο που να δηλώνει ονόματα γονέων.
  Για ταξίδι στο εξωτερικό προφανώς διαβατήριο και σε περίπτωση που το παιδί ταξιδεύει μόνο με τη μητέρα του και εφόσον το επίθετο τους διαφέρει τότε η μητέρα να κρατάει μαζί της πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης μετεφρασμένο στα αγγλικά έχοντας πάνω τη σφραγίδα APOSTILE. Τα τελευταία χρόνια πολλά αεροδρόμια ζητούν αυτό το έγγραφο και πιστεύω πως καλά κάνουν.

 3. Καλημέρα εχω ενα παιδακι 5 ετών αλλα αυτή τη στιγμή είμαστε στο εξωτερικό μπορεί η γιαγιά και ο παππούς με εξουσιοδότηση να του κάνουν αίτηση για διαβατήριο?

  1. Καλησπέρα! Μπορείτε να καλέσετε το αστυνομικό τμήμα της περιοχής διαμονής της γιαγιάς και του παππού και να ρωτήσετε, καθώς επίσης και στην πρεσβεία.

 4. Καλησπέρα,Μπορεί το 4 μηνών μωρό μου να ταξιδέψει από Αγγλία Ελλάδα μόνο με την ληξιαρχική πράξη της Αγγλίας;

 5. Καλησπέρα! θα ηθελα κι εγω με τη σειρά μου να ρωτησω σχετικά με το διαβατηριο.. εμεις θέλουμε να κάνουμε ενα οδικό ταξίδι στην Ευρώπη απο Ελλάδα και πίσω. Γνωρίζεται αν θα χρειαστουμε σε αυτη τη περίπτωση διαβατήριο; ευχαριστώ πολυ!

  1. Καλημέρα! Για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών, για όλες τις χώρες της Ευρώπης δεν χρειάζεται διαβατήριο, αρκεί απλή ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες. Όλα τα παιδιά κάτω των 12 ετών χρειάζονται απαραιτήτως διαβατήριο για οποιοδήποτε ταξίδι εκτός Ελλάδας, με οποιοδήποτε μέσο.

 6. Να ρωτήσω…μπορεί ένα μωρό 4 μηνών να ταξιδέψει στο εξωτερικό χωρίς διαβατήριο?? Μόνο με το ποιστοποιητικο γέννησης….το ΑΜΑ ,ΑΜΚΑ ΚΑΙ ΤΟ βιβλιάριο υγείας τ
  ου??

  1. Φυσικά. Ένα παιδί που γεννήθηκε πχ από Έλληνες γονείς πχ στη Γερμανία και για λόγους που δεν γνωρίζω δεν μπορούν να βγάλουν διαβατήριο στη Γερμανία, θεωρείται “επαναπατρισμός” ή κάτι τέτοιο και άρα ταξιδεύει Γερμανία-Ελλάδα χωρίς διαβατήριο, με σκοπό να βγάλει διαβατήριο στην Ελλάδα. Δεν έχω προσωπική εμπειρία, δεν είμαι υπεύθυνη διαβατηρίων, ούτε αστυνομικός, άρα δεν ξέρω κάτι παραπάνω για αυτό.
   Αν ωστόσο μιλάμε για βρέφος που γεννήθηκε στην Ελλάδα από Έλληνες γονείς και θέλουν να ταξιδέψουν για αναψυχή σε μία χώρα του εξωτερικού, το διαβατήριο είναι το μοναδικό αποδεκτό έγγραφο, μέχρι να βγάλει αστυνομική ταυτότητα, δηλαδή στα 12 έτη. Και αυτό το λέω με σιγουριά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *