Χρειάζεται το μικρό παιδί διαβάτήριο; Τι γίνεται στις πτήσεις εσωτερικού; Μπορώ να κλείσω τα αεροπορικά χωρίς να έχει γίνει έκδοση διαβατηρίου του παιδιού; Πόσο γρήγορα θα βγει;
Όλες οι ερωτήσεις μας, εδώ!

 

1. Μεταγραφή ελληνικών χαρακτήρων

Το πιο σημαντικό που ανακάλυψα όσο ψαχνόμουν για την έκδοση διαβατηρίου των διδύμων είναι ότι μπορώ και παραμπορώ να αγοράσω αεροπορικά εισιτήρια χωρίς να έχω τα διαβατήρια των παιδιών στα χέρια μου. Δηλαδή, χωρίς να δω με τα μάτια μου πώς μεταγράφηκαν τα ονόματά τους σε λατινικούς χαρακτήρες. Για την ακρίβεια, πήρα τηλέφωνο στην υπηρεσία διαβατηρίων και με παρέπεμψαν σε αυτό εδώ το link, το ίδιο που χρησιμοποιούν και αυτοί. Εκεί, έγραψα τα ονοματεπώνυμα των παιδιών, είδα πώς μεταγράφονται σε λατινικούς χαρακτήρες από την υπηρεσία και κατάφερα να κλείσω εισιτήρια όσο ήταν ακόμα φτηνα, μιας και δεν είχα προλάβει να συγκεντρώσω τα δικαιολογητικά.

 

2. Δικαιολογητικά

Στο ίδιο site, υπάρχει και η λίστα των δικαιολογητικών (εδώ). Ξεκάθαρα και μόνο για μικρά παιδιά, αυτά που χρειάζεται να προσκομίσετε για την έκδοση διαβατηρίου είναι:
α. φωτογραφίες (θα τις βγάλετε σε οποιοδήποτε φωτογραφείο, ζητήστε για διαβατήριο, ξέρουν)
β. παράβολο αξίας 73,6€, το οποίο λογικά θα μπορείτε να αγοράσετε εδώ ακολουθώντας τα κατάλληλα links
Τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που αναγράφονται στο site, θα σας τα δώσουν στην υπηρεσία έκδοσης διαβατηρίου της περιοχής σας. Ουσιαστικά, πρόκειται για υπεύθυνες δηλώσεις. Πρέπει να είναι παρόν και το παιδί για την έκδοση.

 

3. Διάρκεια διαβατηρίου

Για παιδιά έως 14 ετών, η ισχύς του διαβατηρίου είναι 3 έτη. Υπόψιν ότι αν ταξιδεύετε εκτός Ευρώπης, κάθε διαβατήριο πρέπει να λήγει πάνω από 6 μήνες μετά την ημερομηνία επιστροφής σας. Τα παιδιά άνω των 12 ετών, για χώρες της Ευρώπης με τις οποίες υπάρχει ειδική συμφωνία, μπορούν να ταξιδέψουν με την αστυνομική τους ταυτότητα, όπως οι ενήλικες.

 

4. Σε πόσες μέρες θα εκδοθεί;

Πήγαμε Σάββατο και Πέμπτη πήγαμε να τα παραλάβουμε. Τόσο γρήγορα. Γιατί πλέον χρειάζεσαι διαβατήριο μόνο για παιδιά και για ταξίδια εκτός Ευρώπης, οπότε είναι λιγότερη η ζήτηση. Επίσης, έχουν μάθει οι φωτογράφοι τις προδιαγραφές και δεν ακυρώνονται αιτήσεις πια λόγω λάθος φωτογραφίας. Τέλος, οι προδιαγραφές της φωτογραφίας δεν είναι όσο δύσκολες όσο παλιότερα.

 

5. Τι ισχύει για πτήσεις εσωτερικού;

Αν το παιδί έχει διαβατήριο, χρησιμοποιήστε το για κάθε πτήση, εσωτερικού ή εξωτερικού. Αν όχι, τότε εξαρτάται από την αεροπορική εταιρεία και θα πρέπει να κάνετε έρευνα στο site τους ή καλώντας τους. Σε γενικές γραμμές, μπορεί να χρειαστεί να βγάλετε ταυτοπροσωπεία (χρειάζεται φωτογραφία και μια επίσκεψη σε ΚΕΠ χωρίς να έχετε κάτι μαζί πέρα από τις φωτογραφίες). Ταυτοπροσωπεία μάς ζητήθηκε από τη Ryanair.
Για τις πτήσεις που κάναμε πριν γίνουν 2 ετών, ξέρω τα εξής:
Τα αβάπτιστα μωράκια, ανάλογα με την αεροπορική, ταξιδεύουν με:
1. το πιστοποιητικό γέννησης (χρειάζεται να έχει φωτογραφία για μωρά άνω των 2 ετών).
2. το βιβλιάριου υγείας του ταμείου τους. Αυτό στα δίδυμα συχνά είναι μόνο ένα έγγραφο, ένα βιβλιάριο κοινό και για τα δύο μωρά. Σε εμάς, αναγράφει τα ΑΜΚΑ και τα ΑΜΑ και των δύο μωρών, καθώς και το φύλο τους. Αυτά αρκούν για την ταυτοποίηση των βρεφών, ακόμα και χωρίς όνομα (αβάπτιστο) ή φωτογραφία.
3. το βιβλιάριο υγείας των εμβολίων. Κάθε δίδυμο έχει το δικό του, οπότε κάποιες αεροπορικές το προτιμούν. Ούτε εδώ χρειάζεται φωτογραφία για μωρά κάτω των 2 ετών.
Οι αεροπορικές με τις οποίες ταξιδέψαμε, δεν είχαν κάποια προτίμηση.
Δείτε περισσότερα εδώ.

 

6. Τι ισχύει για τα αβάπτιστα;

Καλό είναι να γίνεται ονοματοδοσία στο μαιευτήριο, μαζί με την έκδοση του ΑΜΚΑ. Το ζητάνε άλλωστε οι υπεύθυνοι εκείνη την ώρα. Το όνομα του παιδιού δεν δίνεται στη βάφτιση και συνεπώς μπορεί να δοθεί στο μαιευτήριο. Στη συνέχεια, αν κάνετε βάφτιση, προστίθεται και το θρήσκευμα στις πληροφορίες. Αν ωστόσο δεν έχετε αποφασίσει όνομα και σκοπεύετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, το όνομα που θα γραφεί θα είναι “avaptisto” και το ίδιο θα γράψετε και στο εισιτήριο. Ένα παιδί μπορεί να ταξιδέψει με αυτό το… όνομα μέχρι 12 μηνών. Στη συνέχεια, θα πρέπει να γίνει αλλαγή του διαβατηρίου έτσι ώστε να προστεθεί το όνομα που έχει στο μεταξύ δοθεί είστε με ονοματοδοσία είτε κατόπιν της βάφτισης.

 

Για πείτε οι πιο έμπειρες, τι άλλο χρειάζεται;

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *