Το ταξίδι μας μπορεί να ήταν αυγουστιάτικο, αλλά μείναμε σε χώρες με χαμηλές και με ψηλές θερμοκρασίες, κάναμε και hiking και μπάνιο στη θάλασσα και, το κυριότερο, λείπαμε 24 ολόκληρες μέρες. Οπότε ήταν από τα πιο δύσκολα packing που έχω κάνει!

 

Το ταξίδι μας κράτησε 24 μέρες. Φύγαμε από την Αθήνα με 34 βαθμούς με το δικό μας αυτοκίνητο και πήγαμε στην Πάτρα να πάρουμε το πλοίο για Ανκόνα. Στην Ανκόνα φτάσαμε με ίδια ζέστη και ανηφορίσαμε για 2 βράδια στη Λίμνη Κόμο όπου εκτός από ζέστη είχε και πολλή υγρασία. Στη συνέχεια, πήγαμε για 3 βράδια στις Ελβετικές Άλπεις, όπου πετύχαμε ζέστη και ηλιοφάνεια τα μεσημέρια, με λίγο κρύο τα πρωινά (18-31 βαθμούς). Στο Λουξεμβούργο μείναμε 2 βράδια που η εκεί θερμοκρασία είχε πέσει – είχαμε λοιπόν 14 τα πρωινά και τα βραδάκια, 23 βαθμούς το μεσημέρι με ήλιο. Στην Ολλανδία μείναμε άλλα 2 βράδια και είχε παρόμοιο καιρό. Στο Βέλγιο μείναμε 3 βράδια και είχαμε ψύχρα το βράδυ και ζέστη τη μέρα, 20-32 βαθμούς δηλαδή. Στην Αλσατία, είχε παρόμοιο καιρό, όμως με περισσότερη ζέστη το βράδυ. Στο Cinque Terre ακόμα περισσότερη, αλλά πετύχαμε και τυφώνα. Στην Τοσκάνη, συνεχίσαμε με τυφώνα και λίγο περισσότερη δροσιά, ακόμα και όταν βγήκε ο ήλιος.
Eπειδή το ταξίδι μας είχε λίγες διαμονές σε κάθε χώρα, δεν είχαμε το περιθώριο να ψάχνουμε φαρμακεία ανοιχτά και να πηγαίνουμε για ψώνια στα super market ή στα μαγαζιά. Οπότε πήραμε μαζί αρκετά ρούχα και έξτρα πράγματα και φάρμακα, όπως γράφω πιο κάτω.

 

Διαβάστε επίσης: 
Οδικό Ταξίδι 24 Ημερών Με Παιδιά Σε 6 Χώρες!
Μια μέρα στη Λίμνη Como στην Ιταλία με παιδιά
Στο Lauterbrunnen στην Ελβετία με παιδιά
2 μέρες στο Λουξεμβούργο με παιδιά
Στο Efteling Theme Park στην Ολλανδία με τα παιδιά
3 μέρες στην Bruges με παιδιά
Στην Colmar στην Αλσατία με τα παιδιά
Στο Cinque Terre στην Ιταλία με παιδιά
3 μέρες στην Τοσκάνη με παιδιά
Οικογενειακό Oδικό Ταξίδι Στην Κ. Ευρώπη: tips & info

 

 

Οι αποσκευές μας

Μία μικρή βαλίτσα για το καράβι

Eτοιμάσαμε μία μικρή βαλίτσα (μέγεθος χειραποσκευής) με ένα νεσεσέρ, φάρμακα, μια αλλαξιά ρούχων για τον καθένα και πιτζάμες. Η βαλίτσα αυτή ήταν η μόνη αποσκευή που πήραμε μαζί μας από το αυτοκίνητο στο πλοίο Πάτρα-Ανκόνα-Πάτρα.

Η ίδια βαλίτσα ήταν επίσης η βαλίτσα που έμενε σε κάθε δωμάτιο (από τα 8 που μείναμε) μέχρι το πρωί που αναχωρούσαμε, μιας και οι μεγάλες πήγαιναν στο αυτοκίνητο από βραδίς, για να μειώσουμε/μοιράσουμε το κουβάλημα.

Τα backpack μας

Μαζί είχαμε φυσικά ο καθένας από ένα backpack. Τα παιδιά είχαν μέσα το μπουκάλι τους με νερό, από μία μάσκα, ένα καπέλο, τα γυαλιά ηλίου τους και παιχνίδια/βιβλία.

Εγώ είχα μαζί το βιβλίο μου μόνο στο καράβι, αντισηπτικά και αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια, ένα μικρό νεσεσέρ με τα βασικά σε περίπτωση τσιμπήματος/ατυχήματος/πονοκεφάλου, θερμόμετρο κ.λπ. Toυ άντρα μου είχε νερά, κάποια επιπλέον είδη πρώτης ανάγκης, έναν ελβετικό σουγιά που πάντα παίρνει μαζί του και πάντα μας φαίνεται χρήσιμος, έξτρα μπουφάν για τα παιδιά και σνακ.

Μία βαλίτσα με έξτρα

Αυτή η βαλίτσα δεν ανέβηκε ποτέ στα ξενοδοχεία/διαμερίσματα όπου μείναμε. Εκτός από την Τοσκάνη, όπου το αμάξι ήταν έξω από την πόρτα μας και χρειάστηκε να κάνω το τελικό packing για να φύγουμε για Ελλάδα.

Είχαμε μέσα έξτρα παπούτσια, μια καλή τσάντα για μένα, βιβλία δραστηριοτήτων που εμφάνιζα μια στο τόσο, δώρα που πήραμε, τζιν μπουφάν, αντιανεμικά. Απλά έπαιρνα αυτά που χρειαζόμασταν και τα ξαναέβαζα μέσα πριν αναχωρήσουμε για τον επόμενο προορισμό. Βόλεψε που σε κάθε διαμονή (εκτός Βελγίου) το αυτοκίνητο ήταν παρκαρισμένο στο κατάλυμά μας.

Μία βαλίτσα για τα παιδιά

Τα παιδιά χρειάστηκαν αρκετά πράγματα ώστε να έχουν μία δική τους μεγάλη βαλίτσα. Ο καθένας είχε μια σακούλα που ξανακλείνει (ikea) με δύο σετ χειμερινές και δύο σετ καλοκαιρινές πιτζάμες, άλλη μια τέτοια σακούλα για εσώρουχα, ένα packing cube με καλοκαιρινά και μαγιώ και ένα packing cube με φθινοπωρινά/μακρυμάνικα ρούχα. Όταν η βαλίτσα αυτή άδειαζε λίγο (γιατί γέμιζε η σακούλα με τα άπλυτα που ήταν εκτός βαλιτσών), πρόσθετα παπούτσια και βιβλία δραστηριοτήτων σε αυτή, για να μην χρειάζεται να τα ξαναβάλω στη “βαλίτσα με έξτρα” (δες παραπάνω).

Μια βαλίτσα για εμάς

Εγώ συγκεκριμένα πήρα μαζί μου ένα packing cube με καλοκαιρινά, ένα με ανοιξιάτικα/μακριμάνικα, μια σακούλα που ξανακλείνει (ikea) με μαγιώ και καφτάνι και μια ίδια σακούλα με εσώρουχα και νυχτικά. Αντίστοιχα και ο άντρας μου είχε δύο packing cubes για τα ρούχα του και 1-2 σακούλες.

Μια μικρή τσάντα παραλίας υφασμάτινη

Αυτή η τσάντα μπήκε μέσα στη “μικρή βαλίτσα για το καράβι” και συνεπώς ερχόταν μαζί μας σε κάθε κατάλυμα.

Δεδομένου ότι αναχωρήσαμε με συνεπιβάτη τον covid, αυτή η τσάντα είχε μέσα αντιβακτηριδιακά καθαριστικά και γάντια μιας χρήσης, σε περίπτωση που κάποιος μας έχει τελικά κολλήσει. Είχε επίσης απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων, έξτρα οδοντόκρεμες, έξτρα φάρμακα, γάντια μιας χρήσης, έξτρα αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια και αντισηπτικά – τα οποία χρησιμοποιήσαμε, γιατί χάσαμε αυτά που είχαμε ήδη στις τσάντες μας.

Υπενθυμίζω ότι επειδή το ταξίδι μας είχε λίγες διαμονές σε κάθε χώρα, δεν είχαμε το περιθώριο να ψάχνουμε φαρμακεία ανοιχτά και να πηγαίνουμε για ψώνια στα super market.

Η τσάντα παραλίας άδειασε στο Monterosso και γέμισε πράγματα για παραλίας! Το airbnb μας είχε πετσέτες παραλίας, βάλαμε μέσα τα αντηλιακά μας, καπέλα, γυαλιά και τουβλάκια για τα παιδιά (τα είχαμε στο αμάξι) και βουρ για θάλασσα!

Αυτό το μπεζ κουτί στην αριστερή στήλη είναι μια ωραιότατη pizza που πήραμε από τη Varenna και τη φάγαμε στο αμάξι στις Άλπεις!

 

 

Πώς και πήραμε τόσα λίγα;

Δεν χωρούσαν περισσότερα. Δεν είχαμε 24 εσώρουχα ο καθένας. Πλύναμε εσώρουχα στην 3η στάση μας στο Λουξεμβούργο, την 7η μέρα του ταξιδιού. Εσώρουχα αλλά και κάμποσα ρούχα πλύναμε στην 6η στάση μας στην Αλσατία, την 14η μέρα του ταξιδιού. Είχαμε λοιπόν φροντίσει κάποιες διαμονές μας να έχουν πλυντήριο και μπαλκόνι με απλώστρα (Λουξεμβούργο) ή πλυντήριο/στεγνωτήριο και μπαλκόνι με απλώστρα (Κολμάρ). Πλυντήριο, απλώστρα και απορρυπαντικό είχαμε και στο Monterosso, στην 7η στάση μας (17η μέρα ταξιδιού), αλλά δεν τα χρειαστήκαμε, γιατί είχαμε μόλις πλύνει ρούχα στην Αλσατία.
Φροντίσαμε να πάρουμε υγρό πλυντηρίου ρούχων στο Λουξεμβούργο, το οποίο το κουβαλούσαμε μαζί μας (ναι, στην “τσάντα παραλίας”, δείτε παραπάνω).

 

 

Τι ξεχάσαμε και γιατί

Θα έπρεπε να έχουμε μαζί μας απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων, γιατί μας έφαγε χρόνο ψάχνοντάς το στο Λουξεμβούργο. Θα ήθελα να έχουμε πάρει μαζί δημητριακά πρωινού, για να μην κάνουμε έξτρα έξοδα στην ακριβή Ελβετία και να μην ψαχνόμαστε στο Λουξεμβούργο. Θα ήθελα να έχουμε περισσότερα σνακ από την Ελλάδα. Για την ακρίβεια, ξέχασα τις ρυζογκοφρέτες και την granola μου στην τραπεζαρία και δεν τα έβαλα ποτέ σε κάποια τσάντα. Θα ήθελα να έχουμε θυμηθεί να πάρουμε αντιηλιακό ενηλίκων και after sun, γιατί είχα πολλά στο σπίτι, όμως αναγκάστηκα να αγοράσω από το Monterosso. Είμαι σίγουρη ότι χωρούσαν 2-3 φορέματα στις αποσκευές μου κάπως στριμωγμένα. Θα θέλαμε να έχουμε πάρει μαζί το φορητό ηχειάκι για τη μουσικούλα μας στα μπαλκονάκια μας. Θα ήθελα να είχα πάρει κάποιο κόσμημα/στολίδι μαζί μου, ένα καπέλο, τη φωτογραφική μας μηχανή.

Αλλά ετοιμάσαμε βαλίτσες τη μέρα πριν φύγουμε, με τον άντρα μου ακόμα θετικό σε covid και μην ξέροντας αν όταν ξημερώσει η μέρα του ταξιδιού, θα έχει κάποιος πυρετό. Πού κέφι για φωτογραφική, πού μυαλό για ηχείο;

Ετοίμασα τα πράγματά μου με γάντια, μάσκα και αντισηπτικά να ρέουν, γιατί τα πράγματά μου όλα (και τα αντιηλιακά) βρίσκονταν στο δωμάτιο καραντίνας και δεν είχα πρόσβαση σε αυτά παρά μόνο τη 1 ώρα που πακέταρα.

Άρα ούτε που είδα τα αντιηλιακά, ούτε που σκέφτηκα τα φορέματα. Τα έξτρα έξοδα και τον περιττό χρόνο για ψώνια τα είχαμε υπολογίσει στο ταξίδι μας. Μας στέρησε εμπειρίες και μας πρόσθεσε κούραση; Ναι, αλλά όχι κάτι φοβερό.

Άσε που αν είχα πάρει περισσότερα ρούχα, με τι καρδιά θα έπαιρνα αυτή τη φούστα (και μια ωραιότατη μπλούζα) από μια φοβερή μπουτίκ στην Bruges; Και τα χαϊμαλιά από το Riomaggiore;

 

Ελπίζω το άρθρο μου να σας καθοδηγήσει στο δικό σας packing για μεγάλο οικογενειακό ταξίδι με καράβι και αυτοκίνητο!

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *