Από τη μια μέρα στην άλλη, βρεθήκαμε να δουλεύουμε από το σπίτι ή χωρίς δουλειά και με τα παιδιά να μην πηγαίνουν σχολείο. Μια βδομάδα μετά, εμείς κάπως βρήκαμε τα πατήματά μας και είπα να μοιραστώ μαζί σας πώς και τι.

 

Διαρκείς ενημερώσεις από την καραντίνα μας, στο Instagram story εδώ

 

Καταρχάς, ξεκίνησε δύσκολα όλο αυτό. Την πρώτη ημέρα που τα δίδυμα δεν πήγαν παιδικό (Τετάρτη), η γυναίκα που τα κρατάει τις Τετάρτες απόγευμα για να πάω για τρέξιμο και εξωτερικές δουλειές, δήλωσε άρρωστη. Η ίδια γυναίκα τις Παρασκευές μας βοηθάει με τις δουλειές του σπιτιού το πρωί και κρατάει τα δίδυμα το απόγευμα για να πάω για τρέξιμο ή/και να κάνω εξωτερικές δουλειές.
Όλα αυτά ακυρώθηκαν.

Το ίδιο πρωί, ο άντρας μου είχε λίγα δέκατα και πονοκέφαλο και μπήκε σε καραντίνα. Που σημαίνει ότι έπρεπε να μαγειρέψω για τα παιδιά, για τον άρρωστο, να φροντίσω τρεις ανθρώπους, να δουλέψω από το σπίτι (ούτως ή άλλως δουλεύω από το σπίτι εγώ) και να φροντίσω και το σπίτι (ψώνια, πλύσιμο).
Ευτυχώς, ο άντρας μου σε 2 (πολύ δύσκολα) 24ωρα συνήλθε, αλλά την Παρασκευή πήγε δουλειά (δουλεύει σε γραφείο με άλλους 2 και από απόσταση). Οπότε τρίτη μέρα μόνη μου με τα δίδυμα να πρέπει να τα βγάλω πέρα με τα πάντα!
Ευτυχώς, είχα φαγητό από τη μαμά μου και άρα πήγα μία ώρα καροτσάδα τα δίδυμα να πάρουμε αέρα (και να ασκηθώ στις ανηφόρες).

Πλέον, εργάζεται ο άντρας μου από το σπίτι, αλλά έχουν ακυρωθεί πολλά projects και δικά μου και δικά του λόγω της κατάστασης. Έτσι, καθίσαμε και βρήκαμε ένα πρόγραμμα για να περνάμε όλοι καλά μένοντας σπίτι, πηγαίνοντας βόλτες, καθαρίζοντας το σπίτι όλοι μαζί και εντάσσοντας σε αυτό τη γυμναστική μας.

Εδώ να πω ότι δεν είμαι η μαμά που θα κάνει χειροτεχνίες και messy play με τα παιδιά της. Η κάθε μαμά και η κάθε mom blogger έχει τις δικές της super powers. Οι δικές μου θα δείτε ότι δεν είναι τίποτε δύσκολο και σίγουρα μπορείτε να τις κάνετε κι εσείς ΑΝ δεν εργάζεστε από το σπίτι, ΑΝ έχετε παιδιά στον αριθμό και στην ηλικία των δικών μου πάνω κάτω (3,5 ετών δίδυμα αγόρια) και ΑΝ έχετε βοήθεια από τον άντρα σας.
Και αυτά τα γράφω γιατί δεν θέλω καμία μαμά να αισθανθεί άσχημα αν διαβάζοντας αυτό το άρθρο θεωρήσει ότι είναι ελλιπής σε κάτι. Δεν είναι καμία μας ελλιπής, είμαστε όλες τέλειες μαμάδες, η καθεμία στον τομέα της και στα πλαίσια των δυνατοτήτων της.

 

Μπήκαμε Σε Πρόγραμμα

Έχουμε πρόγραμμα φαγητού

Τι θα μαγειρέψουμε, τι ώρα. Το έχουμε κανονίσει από βραδίς. Το μαγειρεύουμε συνήθως την ώρα ή μετά το πρωινό. Και αναλόγως το φαγητό, είτε βγαίνουμε βόλτα όσο ψήνεται, είτε βγαίνει ο Κώστας με τα δίδυμα όσο εγώ μαγειρεύω, είτε μαγειρεύουμε, τρώμε και βγαίνουμε βόλτα το απόγευμα.

 

Τρώμε υγιεινά

Ούτως ή άλλως, αλλά τώρα είναι απαραίτητο ακόμα περισσότερο. Και για το ανοσοποιητικό μας, αλλά και για να μην πάρουμε 100 κιλά όσο #μένουμεσπίτι.

 

Έχουμε πρόγραμμα εργασίας

Και εγώ και ο Κώστας χρειάζεται να εργαστούμε λίγες ώρες κάθε μέρα. Όταν ο ένας δουλεύει, ο άλλος είτε παίζει με τα δίδυμα είτε πάει βόλτα τα δίδυμα.

 

Υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο για να κάνουμε τη γυμναστική μας

Θεωρούμε απαραίτητο να κρατήσουμε το πρόγραμμα της γυμναστικής μας όσο γίνεται. Να μην λιώσουμε στους καναπέδες και στο φαγητό. Έτσι, θα κάτσω με τα δίδυμα όσο ο Κώστας πάει για ποδήλατο και ο Κώστας αντίστοιχα θα κάτσει με τα δίδυμα ή θα πάει βόλτα τα δίδυμα με το καρότσι ή το αμάξι ή στην αυλή όσο εγώ είμαι για τρέξιμο ή κάνω γυμναστική από το σπίτι. Προς το παρόν βέβαια, μόνο στο σπίτι έχουμε κάνει γυμναστική, με τα δίδυμα να παίζουν δίπλα μας ή στο στρώμα γυμναστικής ή να χοροπηδούν κι αυτά παραπέρα.

 

Τα δίδυμα βλέπουν τηλεόραση

Δεν γίνεται αλλιώς. Δεν υπάρχει κάποιος να παίξει μαζί τους όλη μέρα. Έχουμε να μαγειρέψουμε, να πλύνουμε, να καθαρίσουμε, να ψωνίσουμε, να δουλέψουμε, να συζητήσουμε για να βγάλουμε πρόγραμμα ζωής. Δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά όταν κινδυνεύουν να σκοτώσουν ο ένας τον άλλο κι εγώ να χάσω τη φωνή μου και το μυαλό μου, θα ανοίξω την τηλεόραση. Ωστόσο, γίνεται και αυτό με πρόγραμμα και βάσει του όλου προγράμματος της οικογένειας.

 

Τα παιδιά κάνουν ό,τι κάνουμε

Όταν εγώ δουλεύω, είναι και αυτά δίπλα μου στον υπολογιστή ή στην άλλη οθόνη, την τηλεόραση. Όταν είμαι στο κινητό μου, βλέπουν τηλεόραση. Όταν όμως διαβάζω βιβλία, φέρνουν και αυτοί τα βιβλία τους στο σαλόνι και αράζουν ξεφυλλίζοντας. Όταν κάνω γυμναστική, κάνουν και αυτοί. Όταν η τηλεόραση δείχνει στίβο, τρέχουν γύρω γύρω. Όταν μαγειρεύω, (ο Ορφέας παίζει στο δωμάτιο και) ο Γιώργος κάθεται πλάι μου και παίζει με τα τάπερ και τα κουτάλια. Μαγειρεύει και σερβίρει.

 

 

Ευκαιρία για μαθήματα ζωής

15 λεπτά με τα παιδιά είναι αρκετά

Το πιο σημαντικό που κάνουμε με τα δίδυμα αυτή την περίοδο δεν είναι τα δημιουργικά παιχνίδια μαζί τους. Δεν κάνουμε από αυτά, δεν είμαστε τέτοιοι γονείς. Τα δίδυμα παίζουν πολύ αρμονικά μόνα τους, χωρίς εμάς. Προτιμάμε να περνάμε χρόνο μαζί τους στη φύση, με καροτσάδα ή περίπατο. Αγκαλιάζοντάς τα και ακολουθώντας το ελεύθερο παιχνίδι τους, υποδυόμενοι τους μαθητές τους ή τους αρρώστους τους ή τους επισκέπτες του εστιατορίου τους. Υποστηρίζουεμε το ελεύθερο παιχνίδι τους, χωρίς να εμπλεκόμαστε για να καθοδηγήσουμε το παιχνίδι σε κάτι οργανωμένο.

 

Ευκαιρία για αυτονομία

Αυτό που δουλεύουμε ως γονείς αυτή την περίοδο είναι η αυτονομία των διδύμων. Όσο να ‘ναι, όταν βιαζόμαστε να ετοιμαστούμε για τον παιδικό, θα τα βοηθήσουμε να ντυθούνε και θα νυστάζουν για να βάλουν μόνοι τα παπούτσια τους. Τώρα, έχουμε όλο τον χρόνο του κόσμου για να τα βοηθήσουμε να κατακτήσουν 100% αυτές τις ικανότητες. Επίσης, εκκρεμεί η πάνα του Γιώργου και μένοντας σπίτι, είναι ιδανική ευκαιρία να τον βοηθήσουμε να απαλλαγεί από αυτή εντελώς.

 

‘Ωρα να χαλαρώσουμε από τα άγχη μας

Δεν βιαζόμαστε να μαγειρέψουμε και δεν έχουμε το άγχος της καθημερινότητας. Οπότε ο Γιώργος είναι πάντα δίπλα μου όταν μαγειρεύω και με βοηθάει. Και ο Ορφέας με βοηθάει να βάλω/βγάλω πλυντήριο.
Το Σάββατο, όλοι μαζί κάναμε φασίνα. Τα δίδυμα καθάρισαν το πάτωμα και τα έπιπλα με μωρομάντηλα. Κάτι είναι κι αυτό. Και το βράδυ, στον απολογισμό της ημέρας, το ανέφεραν περήφανοι.

 

Μένουμε σπίτι

Δοκιμάσαμε βόλτα με το καρότσι. Δοκιμάσαμε βόλτα με το αυτοκίνητο. Δοκιμάσαμε να πάμε στον μανάβη. Παντού έχει κόσμο. Πουθενά δεν γλιτώνεις την επαφή με επιφάνειες. Αποφασίσαμε ήδη από την ημέρα 5 και ενώ είχαμε βγει συνολικά 4 φορές, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας στο απόλυτο ελάχιστο. Αυλή με τα δίδυμα επιβάλλοντάς τους να μην πατάνε το κουμπί του ασανσέρ. Βόλτα με το καρότσι, όπου δεν πιάνουν τίποτε. Μόνο εγώ το κουμπί του ασανσέρ. Ο Κώστας για ποδήλατο. Δεν πατάει καν στον δρόμο. Εγώ για τρέξιμο και σπίτι κατευθείαν. Και όλα αυτά, όχι κάθε μέρα. Τα ψώνια μας όσο γίνεται τα παραγγέλνουμε. Και παίρνουμε τον αέρα μας στο μπαλκόνι. Εννοείται, οι 4 μας.

 

 

Εσείς τι πρόγραμμα έχετε;

 

* H φωτογραφία είναι από το Suite Home Prague

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *