Ονειρική μόδα στον καμβά

Το fashion illustration του Κωνσταντίνου Βραζιώτη, η σχέση του με τη μόδα, η pop μακαβριότητα και η ηρωίδα του, η Coco, μας κάνουν να θέλουμε να μάθουμε κι άλλα για αυτόν.
Γι’ αυτό, μίλησα μαζί του και με έκανε να ονειρεύομαι!

DAZED- Limited prints

Πώς ξεκίνησες ως καλλιτέχνης και πώς έφτασες στο σήμερα;
Αφετηρία μου υπήρξε το illustration. Ξεκίνησα να συνεργάζομαι με περιοδικά, με έμφαση στις εικονογραφήσεις μόδας, ενώ παράλληλα σχεδίαζα ρούχα για κάποιες ελληνικές και ξένες εταιρείες. Ήταν ενδιαφέρον, αλλά από ένα σημείο και μετά σταμάτησε να μου ερεθίζει το πνεύμα – ήθελα να εξερευνήσω τη δημιουργικότητά μου περαιτέρω, να την προσεγγίσω πιο τολμηρά. Απο ευτυχή συγκυρία, εκείνο το διάστημα γνώρισα την Αλεξάνδρα Κολλάρου, ιδρύτρια του artAZ και επιμελήτρια εκθέσεων, η οποία πίστεψε σε μένα και όλα άρχισαν να παίρνουν τον δρόμο τους.

DOLLED UP- VILLA CANCANΠοια είναι η τεχνική σου; Πειραματίζεσαι με νέες ή και παλιές μεθόδους;
Δεν επαναπαύομαι, παραμένω εξαιρετικά ανήσυχος. Ασχολούμαι εντατικά με κάθε τεχνική, μέχρι να την κατακτήσω σε σημείο που να υπάρχει μέσα μου – ποτέ δεν σταματά κανείς να μαθαίνει βέβαια. Αρχικά, με προσέλκυσε η ψηφιακή εικονογράφηση, πάνω στην οποία δούλεψα εκατοντάδες ώρες. Κάποια στιγμή όμως, η επίπεδη διάστασή της με κούρασε. Ήθελα να μπορέσω να προσφέρω στην Coco (την κεντρική μου ηρωίδα) μεγαλύτερο βάθος, έναν κόσμο πιο ζωντανό. Άρχισα να εξερευνώ εναλλακτικές τεχνοτροπίες και υλικά, προκειμένου να αποτυπώσω στον καμβά τις εσωτερικές μου ανησυχίες. Στο σπίτι ενός φίλου αγιογράφου, ήρθα σε επαφή με τις σκόνες αγιογραφίας και ενθουσιάστηκα. Έτσι, προέκυψε η «χρυσή περίοδος» της Coco, με έντονες επιρροές από τη Βυζαντινή τέχνη. Η δουλειά αυτή κορυφώθηκε με τη συμμετοχή μου στο Moniker Art Fair στο Λονδίνο, τον Οκτώβριο του 2013. Σήμερα, έχω επιστρέψει στην έντονη χρωματική παλέτα. Θυμίζει λίγο τις εποχές της αφετηρίας, αλλά έχει μια πρόκληση, καθώς δεν πρωταγωνιστεί πλέον το graphic στοιχείο –  πειραματίζομαι με νέους τρόπους απόδοσης.

Μίλησέ μας για την Coco.
Η Coco είναι μια σουρεαλιστική, εικονική φιγούρα, γεννημένη μέσα από τον μαγικό κόσμο τις μόδας. Τη χαρακτηρίζει ένας μακάβριος ερωτισμός και μια περίεργη, κάπως μυστηριώδης ομορφιά. Είναι γλυκιά και διακατέχεται από μια μόνιμη θλίψη, μια αίσθηση του ανικανοποίητου. Ίσως κρύβει και κάποιο μυστικό – μπορεί να το μάθετε, μπορεί και όχι!

Dolled Up.Πώς θα χαρακτήριζες το στυλ σου και πώς έχει εξελιχθεί σε αυτό που είναι σήμερα;
Pop μακαβριότητα είναι ο όρος που το περιγράφει καλύτερα. Το στυλ μου έχει εξελιχθεί -και εξελίσσεται ακόμη- μέσα από υπερωρίες παρέα με τα χρωματα και τους καμβάδες, μπροστά στον υπολογιστή, μέσα απο εκατοντάδες σελίδες χαρτιού – με λίγα λόγια, μέσα από πολλή δουλειά και εσωτερική επένδυση. Τo motto μου είναι «practice makes perfect» και «no pain, no gain». Το ταλέντο είναι απαραίτητο, αλλά χωρίς εξάσκηση δεν μπορείς να προχωρήσεις μπροστά.

Dolled Up Jean Paul GaultierΠοια είναι η σχέση σου με τη μόδα;
Η σχέση μας είναι πολύ στενή! Έχω σπουδάσει ενδυματολογία και σχέδιο μόδας, έχω δουλέψει σε εταιρείες ρούχων ως σχεδιαστής, και έχω εργαστεί ως ενδυματολόγος. Βρίσκω τον κόσμο της μόδας μαγικό και συχνά αντλώ στοιχεία από αυτόν και τα ενσωματώνω στη δουλειά μου. Ονόματα όπως οι Givenchy, Azzedine Alaia, John Galliano, Terry Richardson αποτελούν μεγάλη έμπνευση για μένα: μέσα από τη δουλειά τους θέτουν τη δική μου φαντασία σε κίνηση.

Τι δουλειές κάνεις συνήθως; Έργα για εκθέσεις ή illustrations; 
Ασχολούμαι και με τα δύο, αποτελούν διαφορετικές εκφάνσεις της δημιουργικότητάς μου. Το καθαρά εικαστικό σκέλος της δουλειάς μου δεν σταματά ποτέ, είτε υπάρχει έκθεση μπροστά μου είτε όχι. Illustrations δημιουργώ κυρίως για εκδοτικούς οίκους στο εξωτερικό, ενώ τελευταία μελετάμε την προοπτική συνεργασίας και με κάποιες ενδιαφέρουσες ελληνικές εταιρείες. Στα πλαίσια αυτά, ετοιμάζω και «κάτι άλλο», το οποίο ανυπομονώ να μοιραστώ, αλλά δεν είναι ακόμη ώρα. Πρόκειται για μια δοκιμή σε καινούργια «αρένα».

Rouge CocoΜε τι ασχολείσαι τώρα;
Εργάζομαι σκληρά για να ανταπεξέλθω στις προκλήσεις των επόμενων μηνών! Είναι μια περίοδος έντασης – δουλεύω για διαφορετικές εκθέσεις και projects, το καθένα από τα οποία έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Αυτό με κρατάει σε εγρήγορση και μου μαθαίνει να είμαι πιο πειθαρχημένος. Παράλληλα, προσπαθώ να βρίσκω χρόνο για πειραματισμό και για να δρομολογήσω κάποιους πιο μακροπρόθεσμους στόχους.

Είσαι τώρα σε κάποια έκθεση; Μίλησέ μας για αυτή!
Είναι ένα καλό διάστημα. Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω την ευκαιρία να παρουσιάζω τη δουλειά μου μέσα από διαφορετικές πλατφόρμες, σε διαφορετικές τοποθεσίες και κοινό. Συμμετείχα πρόσφατα στο εικαστικό πρόγραμμα που παρουσίασε το artAZ στη Μύκονο, μια πολυεπίπεδη δράση, που μόλις ολοκληρώθηκε (μπορείτε να βρείτε πληροφορίες εδώ). Ακολουθεί μια μικρή ατομική παρουσίαση της δουλειάς μου στο Εκουαδόρ, όπου έχω εκθέσει και στο παρελθόν, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχω σε μια ενδιαφέρουσα δημόσια εικαστική εγκατασταση μεγάλης κλίμακας στο Άμστερνταμ και στην -απ’ό,τι ξέρω, ανατρεπτική- έκθεση Private View στην Αθήνα. Αυτές οι δράσεις θα μας φέρουν στο τέλος του χρόνου – τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην πορεία!

Μέχρι τότε, απολαύστε πώς η pop μακαβριότητα αντανακλάται στο fashion illustration:

PINK KONG

Rebel-Moniker Art Fair London 2013

THE BALLET CLASS
Δ
είτε όλες τις συνεντεύξεις με fashion illustrators εδώ!
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις μόδας εδώ!

Share

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four + 13 =