Ξέρω να ταξιδεύω, αλλά ξέρω και πώς να μένω σπίτι μου και να μην το κουνάω.

Εδώ και 10 χρόνια, έχω φτιάξει έτσι τη ζωή μου ώστε να μετακινούμαι με συγκοινωνία ή αυτοκίνητο μες στην πόλη όσο λιγότερο γίνεται. Για του λόγου το αληθές, έχω να μπω στα ΜΜΜ από τον Φλεβάρη του 2020. Και την τελευταία εβδομάδα, βρέθηκα στο αμάξι 3 φορές, συνολικά περίπου 2-3 ώρες μέσα σε 7 μέρες. Έχω να πάω σούπερ μάρκετ για παραπάνω από μία σακούλα πράγματα από το 2015. Έχω σταματήσει να πληρώνω μετρητά σε καταστήματα από το 2004. Και σε εστιατόρια και delivery, από το 2015.

Γιατί έχουν νόημα όλα αυτά; Γιατί αποφεύγω χώρους συνωστισμού, επαφές με μετρητά που περνάνε από πόσα χέρια και έχω μειώσει στο ελάχιστο τον χρόνο μετακινήσεών μου, προς όφελος του χρόνου με τα παιδιά μου.

O covid δεν είναι ο πρώτος ιός που με φόβισε. Άλλωστε, γέννησα πρόωρα τα διδυμάκια μας και προσέχαμε πολύ τους πρώτους 24 μήνες.
Αλλά ο covid είναι ο πρώτος ιός που με έχει εκνευρίσει. Μας έχει περιορίσει τις προσωπικές μας ελευθερίες. Και φαίνεται πως η μάσκα, οι αποστάσεις και η καθαριότητα των χεριών δεν έφεραν λύση (ίσως γιατί οι μισοί δεν τα κάνουν ή δεν τα κάνουν σωστά. Aντίστοιχα, στη Σιγκαπούρη όπου τα κρούσματα είναι 0-2 την ημέρα, η μάσκα είναι πολύ αυστηρά υποχρεωτική και όλα τα μαγαζιά συνεπώς ανοιχτά. Διαβάστε περισσότερα εδώ).
Και έτσι ήρθε το καθολικό lockdown. Έλα μου όμως που κάποιες έξοδοι δεν αποφεύγονται; Ή μήπως αποφεύγονται; Προς όφελος μάλιστα των πραγματικά ωφέλιμων μετακινήσεων; (Οι οποίες παρεμπιπτόντως είναι η 1 για να δώσουμε αίμα και η 6 για φυσική άσκηση). Ειδικά αν λόγω επαγγέλματος είστε πολλή ώρα με κόσμο, καλό είναι τις άλλες μετακινήσεις, ειδικά τη 2, να τις μειώσετε.

Πώς μπορούμε λοιπόν ουσιαστικά να μείνουμε σπίτι, ώστε να τελειώσει όλο αυτό;

 

Τηλεεργασία

Εργάζομαι από το σπίτι on and off από το 2006 και αποκλειστικά από το 2015. Κάποιοι από εσάς, εργάζεστε από το σπίτι από το πρώτο lockdown και συνεχίζετε. Έχετε κερδίσει άπειρο χρόνο από τις μετακινήσεις σας. Και όχι μόνο. Βάλτε τον χρόνο να ετοιμαστείτε πριν φύγετε και να επανέλθετε σε home mode όταν επιστρέψετε. Βάλτε και την προετοιμασία των snacks. Άσε που στα διαλείμματα από τη δουλειά, μπορείτε να βάλετε ένα φαγητό στον φούρνο ή να απλώσετε τα ρούχα. Covid-wise, δεν μπαίνετε πια στη συγκοινωνία. Αλλά κυρίως, έχετε έξτρα ελεύθερο χρόνο για τα παιδιά σας, για εσάς και για τον άντρα σας – και τη δουλειά σας. Παιδιά, η παράγραφος απευθύνεται στα αφεντικά σας. Αφήστε τον κόσμο να εργαστεί από το σπίτι!

Διαβάστε αναλυτικά πώς εργάζομαι από το σπίτι, ακόμα και με τα παιδιά, στο άρθρο.

 

Home Workouts

Δυστυχώς, έχω να πάω στο γυμναστήριο από τον Φλεβάρη. Είναι εξαιρετικά ωφέλιμη η γυμναστική με κάποιον επαγγελματία να μου δείχνει τι να κάνω. Και μου έχει λείψει πολύ η yoga. Covid-wise, είναι εύκολος χώρος μετάδοσης, εκτός αν έχουμε λίγα κρούσματα και τηρούμε τους κανόνες υγιεινής.
Ευτυχώς, κάνω γυμναστική από το σπίτι συστηματικά από το 2010. Και άρα έχω βρει κάποια πολύ αποτελεσματικά home workout videos. Επίσης, μέρα παρά μέρα πάω για τρέξιμο, που είναι φοβερά ευεργετική άσκηση, μιας και έρχομαι σε επαφή με τη φύση. Και με τον ανταγωνιστικό εαυτό μου. Εννοείται όχι σε χώρους με κόσμο. Και μόνη μου.

Δείτε πώς κάνω γυμναστική με τα παιδιά όσο μένουμε σπίτι εδώ.

 

E-shops, Online delivery & Ανέπαφες Συναλλαγές

Λατρεύω να πηγαίνω για ψώνια και αγαπώ το fine dining με καλή παρέα στις πιο ωραίες γειτονιές του κόσμου.
Παλιο-covid, δεν φτάνει μας στερείς τα ταξίδια, μας έχεις στερήσει και τα εστιατόρια.
Ευτυχώς, δεν φοβάμαι τις online αγορές. Εμπιστεύομαι τον υπάλληλο του σούπερ μάρκετ και τον μανάβη της γειτονιάς μου να μου βάλουν τα προϊόντα που πραγματικά επέλεξα online ή παρήγγειλα τηλεφωνικά, στο καλάθι και να μου τα φέρουν σπίτι. Έχω delivery apps. Πολλά. Αγαπώ το Wolt, γιατί φέρνει σπίτι μου φαγητό από τα καλύτερα εστιατόρια της γειτονιάς μου.
Και φυσικά, πληρώνω online ή κατά την παράδοση με κάρτα. Ανέπαφες συναλλαγές. Γιατί αν μένουμε σπίτι, αλλά ανταλλάσουμε χάρτινα λεφτά με όλη την Αθήνα (ειδικά στα atm), δεν έχει και πολύ νόημα.
Και στα διόδια, παιδιά. Με κάρτα να πληρώνετε. Και να μην παίρνετε την απόδειξη – πολλή ανταλλαγή μικροβίων.
Άντε μήπως καταργήσουν την εκτύπωση αποδείξεων και οφελήσει και το περιβάλλον αυτή η ιστορία.
Αυτό πάντως που έκαναν οι Κινέζοι στο δικό τους lockdown (δείτε εδώ) ήταν να βγαίνει έξω μόνο ένας από κάθε σπιτικό και μόνο ανά δύο μέρες για τα βασικά ψώνια. Αν μπορείτε να το κάνετε, μάθετε πως στην Κίνα είχε αποτέλεσμα, σε συνδυασμό βέβαια με αυστηρή χρήση μάσκας (τους φώναζαν από drone “φόρα τη μάσκα σου!”) και φοβερά έξυπνες αλλαγές στο σύστημα υγείας (μεταξύ των οποίων, δημιουργία προσωρινών νοσοκομείων για όσους είχαν ήπια συμπτώματα, για να μην μεταδώσουν τον ιό στην οικογένειά τους κατά την αυτο-απομόνωση). Δείτε την καμπύλη τους σήμερα, εδώ.

 

Μαθαίνουμε Στους Γονείς Μας Τα Βασικά

Αυτή τη δύσκολη περίοδο, δυστυχώς οι γονείς μας είναι οι πιο ευάλωτοι. Είναι μεγάλοι σε ηλικία, άρα ανήκουν στις πιο ευπαθείς ομάδες. Kαι άρα είναι αυτοί που πάνω από όλα πρέπει να μείνουν σπίτι. Γι’ αυτό, πρέπει να τους μάθουμε τα βασικά: να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές. Να πληρώνουν ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς τους. Να παραγγέλνουν σούπερ μάρκετ online. Αν θεωρούμε ότι δεν θα μάθουν ή αν δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ, μπορούμε να πληρώσουμε εμείς τους λογαριασμούς τους, να τους παραγγείλουμε τρόφιμα ή να κάνουμε τις τραπεζικές τους συναλλαγές για ένα διάστημα, διαδικτυακά.
Αυτά. Τίποτε άλλο. Και έτσι, τους απαλλάσσουμε από περιττές μετακινήσεις, επαφή με κόσμο, συνωστισμό, επαφή με μετρητά, από κούραση. Δεν είναι και λίγο. Και είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για αυτούς.

 

Αποφεύγουμε Τα ΜΜΜ

Για να μην φάω κράξιμο, ξέρω καλά ότι για να είναι γεμάτα κάθε μέρα, προφανώς υπάρχει κόσμος που δεν έχει άλλη επιλογή.
Ωστόσο, κοιτάξτε μήπως μπορείτε στον προορισμό σας να πάτε με ποδήλατο ή με τα πόδια ή καθόλου.
Ξεχάστε λίγο την οικονομία και πάρτε το αμάξι σας, για την αποφυγή συνωστισμού.
Δείτε μήπως υπάρχει η επιλογή να μην πάτε κάπου. Μήπως γίνεται να κάνετε τη δουλειά σας τηλεφωνικά, online ή καθόλου.

 

Τι λέτε; Εφικτά; Εφικτότατα!

 

 

(Θέλω αυτά τα άρθρα να τα βλέπω σε δυο μήνες και να λέω “ποιος covid”)

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *