Μετά την ακύρωση όλων μας των προγραμματισμένων ταξιδιών για Μάρτιο και Απρίλιο και την αλλαγή των ταξιδιωτικών μας σχεδίων από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο. Μετά τη δίμηνη καραντίνα και τους περιορισμούς, έρχεται το άνοιγμα των συνόρων, η επαναλειτουργία καταλυμάτων και αεροπορικών και τα ταξιδιωτικά όνειρα μπορούν να συνεχιστούν. Όχι όμως όπως πριν. Τίποτε από αυτά που σχεδιάζαμε μπορεί να γίνει και για να κάνουμε οικογενειακά ταξίδια όπως προ πανδημίας θα περάσει καιρός ή απλά θα συνηθίσουμε σε μια νέα πραγματικότητα. Το άρθρο αυτό λοιπόν μιλάει για την προσαρμογή σε αυτές τις απίστευτες συνθήκες… με 4χρονα παιδιά!

 

Δείτε επίσης:
Ταξίδια την εποχή του κορωνοϊόυ (γραμμένο πριν την καραντίνα)

 

Επιλογή τρόπου μετακίνησης

Τους επόμενους μήνες, οι περισσότερες αεροπορικές προσθέτουν ολοένα και περισσότερα δρομολόγια από και προς την Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως, εξακολουθούν να γίνονται ακυρώσεις πτήσεων. Eπίσης, στα πλοία, στα τρένα και στα αεροπλάνα, αποστάσεις είναι λίγο δύσκολο να κρατήσουμε. Πόσο μάλλον τα μικρά παιδιά, που στο πλοίο θέλουν να πάνε παντού. Οι αεροπορικές δεν θα είναι βιώσιμες αν καταργήσουν τη μεσαία θέση, όπως λέγεται, και ταξιδεύουν με τους μισούς επιβάτες, εκτός αν διπλασιάσουν τις τιμές. Μεταξύ μας, μια 4μελής οικογένεια θέλει 3 και 1 θέσεις, οπότε εμάς αυτό με τη μεσαία θέση δεν μας χαλάει να μην γίνει. Στα τρένα επίσης θα πρέπει να γίνουν ειδικές ρυθμίσεις. Πολλά αλλάζουν και ακόμα δεν έχει βγει τελική απόφαση για τα περισσότερα. Το αυτοκίνητο φαίνεται η μοναδική ασφαλής επιλογή. Η οποία όμως, ειδικά για εμάς τους Έλληνες που αγαπάμε τα νησιά μας, είναι άκρως περιοριστική. Άσε που θα βυθιστούν στην ύφεση τα νησιά. Δεν γίνεται όμως να πάμε μόνο σε νησιά κοντινά, όπου επιτρέπεται να μείνουμε στο αυτοκίνητο όσο είμαστε στο πλοίο. Και, μεταξύ μας, είμαι διατεθειμένη να αδειάσω 5 συσκευασίες αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια καθαρίζοντας όσες επιφάνειες επιλέξουν τα δίδυμα όσο εξερευνούν το καράβι, προκειμένου να μην στερηθούμε την εμπειρία του νησιού. Νομίζω αυτό θα είναι το πρώτο ξεθάρρεμα. Μετά, θα έρθει και το αεροπλάνο, γιατί έχει λείψει σε όλους μας πολύ. Με την ίδια λογική καθαριότητας με αντιβακτηριδιακά και αντισηπτικά.
Δείτε περισσότερα για τα ταξίδια ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ την εποχή του κορωνοϊού εδώ. Φαντάζομαι όσοι ζείτε στο εξωτερικό και το πρώτο σας ταξίδι θα το κάνετε αεροπορικώς για Ελλάδα, θα πάρετε το βάπτισμα του πυρός στο αεροδρόμιο και στο αεροπλάνο και το καράβι μετά θα σας φανεί παιχνιδάκι.
Αν και αυτό που νομίζω απασχολεί όλους τους γονείς εξίσου με την ασφάλεια, είναι οι ουρές, μιας και οι έλεγχοι θα είναι περισσότεροι και θα κρατάνε αρκετή ώρα όπως φαίνεται. Εδώ, χρειαζόμαστε γερά νεύρα για τους ίδιους και πολλή υπομονή με τα παιδιά, για να τα απασχολήσουμε.

Photo by Carrie Bradley

 

Επιλογή Διαμονής Με Παιδιά

Εδώ τα πράγματα είναι αρκετά πιο απλά ή τέλος πάντων υπάρχουν σαφώς περισσότερες βιώσιμες επιλογές.

 

Δείτε επίσης:
Tι κατάλυμα να επιλέξω για ταξίδι με μωρά/νήπια – summer edition
12 αγαπημένα οικογενειακά καταλύματα

 

Ελεύθερο Camping, Αυτοκινούμενο ή Σκάφος
Το ελεύθερο camping, η επιλογή του αυτοκινούμενου ή του σκάφους (με ή χωρίς skipper, αν είστε έμπειροι) είναι οι επιλογές που προσφέρουν τη μεγαλύτερη ασφάλεια και κοινωνική αποστασιοποίηση. Είναι βασικό βέβαια να έχετε δοκιμάσει και στο παρελθόν κάτι τέτοιο με τα παιδιά, έστω και για λίγες μέρες, για να δείτε αν σας ταιριάζει.
Πάντως, ειδικά αν (η σκηνή), το αυτοκινούμενο ή το σκάφος είναι ιδιόκτητα, νομίζω έχετε λύσει το θέμα σας και για φέτος. Γιατί; Γιατί είναι σίγουρα καθαρά.

Ξενοδοχείο
Κατά τα άλλα, ένα δωμάτιο ξενοδοχείου σπάνια είναι βολική επιλογή για οικογένειες. Ωστόσο, ένα διαμέρισμα ή δίχωρο δωμάτιο σε ξενοδοχείο, όπως είχαμε μείνει σε αυτό το ξενοδοχείο στο Πόρτο Χέλι, είναι μια χαρά λύση, ειδικά εφόσον το πρωινό έχει αποφασιστεί ότι θα σερβίρεται στα δωμάτια όσο διαρκεί η πανδημία. Ακόμα καλύτερα, ένα διαμέρισμα με αυτόνομη αυλή σε ξενοδοχείο, όπως για παράδειγμα το διαμέρισμα στο Hotel Perivoli (δείτε περισσότερα εδώ), όπου υπάρχει και χώρος και αυτονομία και πρωινό. Ή στα ισόγεια διαμερίσματα στο Costa Navarino, που όλα έχουν δική τους πισίνα.

AirbnbΤα airbnb’s προσωπικά δεν θα τα προτιμήσουμε φέτος, μιας και από την εμπειρία μας το καλοκαίρι του 2018 στη Σκύρο και του 2019 στα Σύβοτα, είδαμε ότι η προκαταβολή είναι αναγκαστική και μη επιστρέψιμη σε περίπτωση ακύρωσης. Αν κάτι από τα παραπάνω αλλάξει φέτος, τότε είναι μια ακόμα επιλογή, ειδικά αν μιλάμε για αυτόνομη κατοικία με αυλή, πάνω στη θάλασσα.

Ενοικιαζόμενα δωμάτια ή Βίλλα
Η αυτόνομη κουζίνα για τα γεύματα είναι σίγουρα μια ασφαλής επιλογή. Μια ακόμα πιο ασφαλής επιλογή σε συνδυασμό με την κουζίνα, είναι η αυτόνομη αυλή. Πόσο μάλλον όταν έχει και δική της πισίνα. Παιδική. Υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες βίλλες στην Ελλάδα, και στα νησιά και ηπειρωτικά. Εμείς έχουμε μείνει στη Villa Dioni των Pelion Homes και ήταν εξαιρετική η εμπειρία μας. Κοινωνική αποστασιοποίηση στα καλύτερά της, όταν δεν χρειάζεται να μετακινηθείς για κανέναν λόγο, παρά μόνο για προμήθειες – και όχι συχνά, μιας και προσφέρεται καλάθι με προϊόντα κάθε μέρα. Το όνειρο είναι βέβαια ένα ισόγειο σπιτάκι με αυλή που βγάζει σε αυτόνομη/απόμερη παραλία, σωστά; Αν έχετε να μου προτείνετε κάτι, είμαι όλη αυτιά!

Camping
Ξέρω ότι πολλοί το σκεφτήκαμε, μιας και η δική μας σκηνή είναι σαφώς πιο ασφαλής επιλογή, μιας και την έχουμε καθαρίσει/απολυμάνει οι ίδιοι. Ωστόσο, η κοινόχρηστη τουαλέτα, τα κοινόχρηστα μπάνια και οι κοινόχρηστοι χώροι γενικά, όσο δεν έχει βγει σχετική οδηγία ασφαλείας, για εμάς τουλάχιστον καθιστούν αυτή την επιλογή λιγότερο ασφαλή. Και λέω “για εμάς”, γιατί εσείς μπορεί να είστε camping masters και να έχετε τον εξοπλισμό, τη γνώση και την άνεση να καθαρίζετε τους χώρους αυτούς εύκολα πριν τους χρησιμοποιήσετε. Πάντως, το οργανωμένο camping με δικό σας αυτοκινούμενο με ντους και χημική τουαλέτα είναι σαφώς ιδανική επιλογή, ειδικά για οικογενειακά ταξίδια, ειδικά την περίοδο της πανδημίας.

 

Eπιλογή εποχής

Σαφώς τέλος σαιζόν έχουμε συναντήσει λιγότερο κόσμο και με την τουριστική περίοδο φέτος να επεκτείνεται, μπορούμε να ταξιδέψουμε ακόμα και Οκτώβρη σε όλη την Ελλάδα. Φυσικά, η επιλογή της περιόδου εξαρτάται από τις δουλειές μας και μόνο από αυτές. Ωστόσο, μπορούμε να είμαστε φέτος λίγο πιο ευέλικτοι και να πούμε ότι μπορεί να στερηθούμε τον… καύσωνα για λίγη σεπτεμβριανή απογευματινή δροσιά, που όμως θα σημαίνει ότι ο κόσμος θα απλωθεί σε περισσότερους μήνες και δεν θα στιβαχτεί παντού τον Αύγουστο. Να θυμήσω εδώ ότι στην Κρήτη και στη Νότια Πελοπόννησο, έχει αρκετή ζέστη και τον Οκτώβρη, μια χαρά για πισίνα, αν είστε άνετοι ακόμα και στη θάλασσα.

Tέλη Σεπτέμβρη στη Μεσσηνία:

The Pool

 

Επιλογή Προορισμού

Απόμερα
Αν σκοπεύατε να πάτε φέτος στη Νέα Υόρκη, ακόμα κι αν δεν είχε ήδη τόσα κρούσματα, καταλαβαίνετε ότι μάλλον είναι κακή επιλογή. Λόγω του συνωστισμού, φυσικά. Φέτος, είναι καλύτερα να επιλέξουμε προορισμούς απόμερους, όχι τόσο δημοφιλείς, όχι ιδιαίτερα τουριστικούς.

Plan B
Αν ωστόσο φτάσουμε στον προορισμό μας και δούμε ότι γίνεται της κακομοίρας από κόσμο τελικά, είναι καλό να έχουμε μια εναλλακτική επιλογή.
Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορούμε να επιδιώξουμε μέσα από ταξιδιωτικές ομάδες στο facebook να βρούμε ταξιδιώτες που είναι εκεί πριν από εμάς, για να μας πουν την εμπειρία τους.

Με νοσοκομείο
Στην Ελλάδα, διαφημίζονται ιδιαίτερα οι περιοχές που αυτή τη στιγμή δεν έχουν κανένα κρούσμα. Για εμάς που έχουμε παιδιά όμως αυτό δεν αρκεί. Είναι σημαντικό να υπάρχει νοσοκομειακή κάλυψη στον προορισμό μας. Άρα λοιπόν προτιμάμε covid-ready και όχι covid-free περιοχές.

Με φύση
Ίσως η καλύτερη συμβουλή που άκουσα φέτος. Κλασικά, στα παράλια της Ελλάδας θα γίνει της μουρλής και φέτος. Στα βουνά όμως; Ή μήπως να κάνουμε κάτι συνδυαστικό; Μιας και τα παιδιά μας αγαπάνε να παίζουν με την άμμο και το νερό. ‘Όμως είναι σαφώς πιο ασφαλές να πηγαίνουμε παραλία μέρα παρά μέρα και να καταφεύγουμε σε ορεινά χωριά τις υπόλοιπες μέρες.

 

Και τι κάνουμε εκεί;

Θάλασσα, βουνό, πεζοπορίες στη φύση, οδικές εκδρομές στα γύρω χωριά, παιχνίδι στην άμμο, πικνίκ στο δάσος.

 

Τι δεν κάνουμε;

Δεν ξεχνάμε τη μάσκα μας, αν αποφασίσουμε να επισκεφτούμε μουσεία, μικρούς αρχαιολογικούς χώρους, παιδικές χαρές, παιδότοπους, θεματικά πάρκα και σημεία με ενδιαφέρον για παιδιά – ΑΝ φυσικά όλα τα παραπάνω λειτουργήσουν.

 

Και το φαγητό;

Εδώ ξεκινάει το parenting. Γιατί εμείς τουλάχιστον δεν θα είχαμε κανένα θέμα να πάμε οπουδήποτε για φαγητό αν ήμασταν οι δυο μας. Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε, ξέρουμε να κρατάμε αποστάσεις και να προστατευόμαστε από μικρόβια, πολύ πριν τον κορωνοϊό. Τα παιδιά όμως όχι. Έχουμε συμφωνήσει ότι θα ξεκινήσουμε σιγά σιγά να πηγαίνουμε σε εστιατόρια στην Αθήνα με το που ανοίξουν, για να μάθουμε στα παιδιά σε πραγματικές συνθήκες τι να μην κάνουν.

Εννοείται πως η καλύτερη λύση είναι να ετοιμάζουμε μόνοι μας όλα μας τα γεύματα στην απομονωμένη βίλλα που θα νοικιάσουμε. Ωστόσο, αυτό είναι κουραστικό. Και απαιτεί συχνές επιδρομές σε τοπικά σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία για προμήθειες, κάτι που είναι εξίσου επισφαλές με τα εστιατόρια, αν όχι περισσότερο.

 

 

Προφανώς δεν τα έχω σκεφτεί όλα και πολλά αλλάζουν από μέρα σε μέρα με τις συμφωνίες και τις αποφάσεις των κυβερνήσεων και των τουριστικών φορέων. Εσείς τι έχετε σκεφτεί για τα φετινά σας οικογενειακά ταξίδια; Γράψτε μου τις ιδέες σας και οι καλύτερες θα προστεθούν στο άρθρο!

 

* Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι από το ταξίδι μας τέλη Σεπτέμβρη του 2017 με τα δίδυμα στη Μάνη και στη Μεσσηνία. Ήμασταν σχεδόν μόνοι μας παντού. Η παραλία είναι η Φοινικούντα.
** Οι υπόλοιπες φωτογραφίες μας είναι από το Πήλιο τον Μάιο του 2019 και τη διαμονή μας στην απόλυτα αυτόνομη Villa Dioni, καθώς και από το Costa Navarino.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *