Ακριβώς. Πώς έφτιαξα το σώμα μου μετά τον αποθηλασμό. Σε αυτό το άρθρο, μοιράζομαι τη λύση που βρήκα για να είμαι υγιής και δυνατή για τα παιδιά μου. Για να μπορούμε να ταξιδεύουμε και να περπατάμε και να κολυμπάμε και να τους κυνηγάω, όπως η ζωή μιας διδυμομάνας-αγορομάνας-ταξιδομάνας απαιτεί – και όπως έχω μάθει.

(Σημείωση: Το άρθρο μπορεί να φανεί “περίεργο” σε μαμάδες με διαφορετικό σώμα από το δικό μου. Αυτό είναι το σκαρί μου όμως και συνεπώς το άρθρο μπορεί να μην ενδιαφέρει κάποια με διαφορετικό σωματότυπο και άρα διαφορετικό στόχο. Μπορεί επίσης να μην αφορά αναγνώστες που δεν έχει χρειαστεί ή δεν έχουν μπει ποτέ στη διαδικασία να βελτιώσουν το σώμα τους. Το άρθρο είναι προσωπική εμπειρία, που θα ήθελα να βοηθήσει μαμάδες που είδαν το σώμα τους να αλλάζει πολύ με την εγκυμοσύνη/τον θηλασμό/τον αποθηλασμό και θέλουν να γίνουν ξανά δυνατές. Αν ο στόχος μου σας φαίνεται άκυρος, σας παρακαλώ, μην συνεχίσετε την ανάγνωση).

 

Διαβάστε επίσης:
50 λόγοι να θηλάσετε τα διδυμάκια σας
Θηλάζω άρα ταξιδεύω
Πώς έχασα τα κιλά της δίδυμης κύησης
Πώς έχασα την κοιλιά της δίδυμης κύησης

 

Αγαπώ το σώμα που έχω μετά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό

Είμαι περήφανη για όλα αυτά που κατάφερε το σώμα μου τα τελευταία χρόνια. Είμαι περήφανη που η μικρή μου μέση χώρεσε δύο έμβρυα ταυτόχρονα. Θαυμάζω το σώμα μου και το μικρό μου στήθος που κατάφερε να θηλάσει. Όλα αυτά φυσικά άφησαν κάποια ανεξίτηλα σημάδια. Έχω διάσταση κοιλιακών και αυτό είναι μόνο ένα από αυτά που άλλαξαν για πάντα.
Ξέρω πολύ καλά λοιπόν ότι το σώμα μου δεν θα επανέλθει ποτέ. Και είμαι οκ με αυτό. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα καταφύγουν στο νυστέρι για κοιλιοπλαστική ή ανόρθωση στήθους – χωρίς να κατακρίνω όσες το κάνουν. Απλά εγώ δεν έχω το… στομάχι για αυτό. Είμαι όμως από τους ανθρώπους που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να είμαι στην καλύτερη (για τα δικά μου μάτια) κατάσταση, φυσική και σωματική, πάντα με βάση τις συνθήκες. Και τώρα οι συνθήκες είναι διαφορετικές από πριν γίνω μαμά.

 

Θέλω να είμαι fit για μένα και υγιής για τα παιδιά μου

Ήμουν πάντα fit. Και ο άντρας μου είναι fit. Και τα παιδιά μας. Μας αρέσουν τα ταξίδια, μας αρέσει η active ζωή. Μας αρέσει να αθλούμαστε. Μας αρέσει η υγιεινή διατροφή. Και αυτό πήγε περίπατο λόγω κούρασης, η οποία εν μέρει οφειλόταν σε λάθος (όχι κακή) διατροφή.
Εφόσον άλλαξε το σώμα μου με την εγκυμοσύνη, τον θηλασμό και τον αποθηλασμό και όλες αυτές τις υπέροχες ορμόνες που μόνο ως μοναδική, εκπληκτική εμπειρία μπορώ να χαρακτηρίσω, άλλαξαν και οι ανάγκες του. Άλλη δραστηριότητα ήταν επαρκής για να είμαι fit πριν μείνω έγκυος. Άλλη όσο θήλαζα. Και άλλη τώρα.
Θέλω να συνεχίσω να είμαι υγιής και fit. Δεν θέλω να πονάει η μέση μου και οι αρθρώσεις μου μεγαλώνοντας. Θέλω να είμαι γρήγορη και ευέλικτη όσο και τώρα στα 60 μου. Για τα παιδιά μου. Και για τα ταξίδια μας!

 

Παίρνουν όλες οι μαμάδες κιλά όταν αποθηλάζουν;

Όχι. Κάποιες μαμάδες παίρνουν κιλά στην εγκυμοσύνη, κάποιες στον θηλασμό, κάποιες στον αποθηλασμό. Κάποιες λόγω επιλόχιας κατάθλιψης ή άγχους. Κάποιες σε όλες τις παραπάνω συνθήκες. Κάποιες δεν επηρεάζονται από όλες αυτές τις αλλαγές στις ορμόνες και στο σώμα τους και το σώμα τους δεν αλλάζει ή αλλάζει ελάχιστα.
Εγώ θήλαζα δίδυμα και άρα έκαιγα 600-900 θερμίδες απλά θηλάζοντας. Όταν σταμάτησα να θηλάζω, συνέχισα να τρώω όπως έτρωγα, μιας και εξακολουθούσα να ξυπνάω τη νύχτα και να είμαι μια κουρασμένη διδυμομαμά. Αλλά δεν έκαιγα πια θερμίδες θηλάζοντας, άρα πήρα κιλά. Επίσης, η πρώτη σύμβουλος (απο)θηλασμού που εμπιστεύτηκα, μου είπε ότι πρέπει άμεσα να κόψω συμπληρώματα διατροφής που έπαιρνα επειδή θήλαζα (πολυβιταμίνες θηλασμού και σύμπλεγμα βιταμινών νομίζω Ε με μαγιά μπύρας). Θεωρώ ότι αν έκανα σταδιακή μείωση, θα είχα λιγότερο απότομη πρόσληψη βάρους.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι ισχύουν για όλες τις μαμάδες προφανώς. Μπορείτε όμως να τα εκλάβετε ως γενικές οδηγίες, για να μην χάνετε τη φόρμα σας με κάθε αλλαγή στη ζωή των παιδιών σας.

Όταν τα δίδυμα ήταν 7 μηνών, στο Πόρτο Χέλι:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Family Travel • Anna Paparizou (@dreamista.twins.and.travels) στις

 

Xάλασε το σώμα μου μόνο και μόνο επειδή αποθήλασα;

Και πάλι η απάντηση είναι όχι. Αν είχα αλλάξει τη διατροφή μου και την είχα προσαρμόσει στις νέες συνθήκες, λογικά δεν θα είχα πάρει κιλά.
Ωστόσο, παράλληλα με τον βραδινό αποθηλασμό, τα δίδυμα ξεκίνησαν παιδικό.
Δυστυχώς, τα δίδυμα αρρώστησαν άμεσα ταυτόχρονα (ιώσεις παιδικού). Και αυτό συνεχίστηκε βδομάδα παρά βδομάδα Νοέμβρη-Απρίλη. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι σταματήσαμε τις καθημερινές βόλτες με το καρότσι, που με είχαν κρατήσει σε καλή φυσική κατάσταση για 2 χρόνια.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι ισχύουν για όλες τις μαμάδες προφανώς. Μπορείτε όμως να τα εκλάβετε ως γενικές οδηγίες, για να μην χάνετε τη φόρμα σας με κάθε αλλαγή στη ζωή των παιδιών σας.

Τον Απρίλη του 2019, στον δρόμο για Αγγλία, είμαι πολύ διαφορετική από την προηγούμενη φωτογραφία:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Family Travel • Anna Paparizou (@dreamista.twins.and.travels) στις

 

Πώς ΔΕΝ κατάφερα να φτιάξω το σώμα μου μετά τον αποθηλασμό

1. Προσπαθώντας να ακολουθήσω το “πρόγραμμα” που ακολουθούσα όσο θήλαζα. Δηλαδή περπάτημα. Δεν ήταν πια επαρκές όμως φυσικά. Μιας και δεν θήλαζα πια, άρα δεν έκαιγα τις θερμίδες του θηλασμού. Ούτε όμως και έχω την καθημερινότητα που είχα όσο τα δίδυμα ήταν τόσο μικρά. Άρα δεν προλαβαίνω να περπατήσω όσο τότε.

Τέλη Αυγούστου του 2019, στην Κοπεγχάγη:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Family Travel • Anna Paparizou (@dreamista.twins.and.travels) στις

2. Δεν έφτιαξα το σώμα μου τελικά ούτε ακολουθώντας το πρόγραμμα που είχα πριν μείνω έγκυος. Γιατί δεν είμαι πια η ίδια. Δεν έχω τον ίδιο χρόνο. Δεν έχω το ίδιο σώμα. Η έντονη αερόβια παλιά είχε άμεσο αποτέλεσμα στο σώμα μου. Τώρα, με κούρασε. Πέρα από έναν τραυματισμό, είχα επίσης και πρόσληψη βάρους λόγω κόπωσης.
Tι προτείνω: Μην τρώτε τον χρόνο σας σε αναποτελεσματική άσκηση. Ενδεχομένως η κούραση που προκαλεί η άσκηση σε μια άυπνη μαμά να την οδηγεί σε κατανάλωση γλυκών ή/και σε παραγωγή λίπους. Μιλήστε με διατροφολόγο. Αφού δει πρόσφατες εξετάσεις αίματος και μάθει το ιστορικό σας, θα μπορεί να σας προτείνει κάτι πιο ξεκούραστο και πιο αποτελεσματικό. 

3. Περιμένοντας κάτι έκτακτο. Έχω χάσει πολλά κιλά στο παρελθόν με 3 πολύ ενδιαφέροντες τρόπους: 1. μετακομίζοντας από τη Σουηδία στην Ελλάδα. Άδειασα ένα σπίτι και άλλαξα χώρα σε μια βδομάδα. Έχασα 5 κιλά. 2. οργανώνοντας τον γάμο μου. Έχασα 5-6 κιλά σε 3 μήνες. 3. Έμεινα έγκυος σε δίδυμα και είχα ναυτίες. Έχασα 4 κιλά πριν τον πρώτο υπέρηχο. 4. Θήλασα αποκλειστικά πρόωρα δίδυμα. Έχασα 4 κιλά τρώγοντας το σύμπαν όλο.
Δεν προβλέπεται κάποια μετακόμιση. Δεν θα κάνουμε θρησκευτικό γάμο (ούτε βάφτιση). Δεν θα ξαναμείνω έγκυος. Και δεν θα θηλάσω ξανά τα δίδυμα. Οπότε τα μαγικά μου δεν με πιάνουν πια 🙂

4. Τρώγοντας όπως πριν μείνω έγκυος ή κατά τη διάρκεια της εγκυκοσύνης ή όπως όσο θήλαζα. Το σώμα μου έχει αλλάξει. Η καθημερινότητά μου επίσης. Οι ορμόνες μου σίγουρα. Η διατροφή μου λοιπόν έπρεπε να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές. Προφανώς και το σώμα μου δεν θα άλλαζε ποτέ προς το καλύτερο και δυνατότερο εφόσον έπινα τόσο συχνά τα κρασάκια μου και τα κοκτεϊλάκια μου. Ούτε εφόσον είχα κάνει το στόμα μου σκουπιδοτενεκέ όσων άφηναν τα δίδυμα. Σίγουρα όχι όσο έτρωγα “υγιεινά γλυκά” καθημερινά. Γιατί ναι μεν δεν είχαν ζάχαρη, γαλακτοκομικά και λευκό αλεύρι (δεν τα τρώω αυτά ούτως ή άλλως), είχαν όμως κάμποσες θερμίδες και καλά λιπαρά. Δεν με βοήθησε ούτε η διατροφή χωρίς υδατάνθρακες που έκανα ως έγκυος, γιατί τους χρειαζόμουν πολύ, λόγω κούρασης. Δεν μου έκανε τίποτε ούτε η διατροφή που είχα πάρει από διατροφολόγο 10 χρόνια πριν, γιατί είμαι ένας άλλος άνθρωπος τώρα.
Tι προτείνω: σίγουρα μας βολεύει να φτιάχνουμε τις υγιεινές γλυκές λιχουδο-συνταγές που κυκλοφορούν στο ίντερνετ και να λέμε ότι “προσέχουμε” τη διατροφή μας και των παιδιών μας. Οφείλουμε όμως να θυμόμαστε ότι πάνω από ένα γλυκό τη μέρα για τα παιδιά και 2 την εβδομάδα για εμάς είναι μάλλον υπερβολή. Όπου γλυκό θεωρείται και η ζάχαρη στον καφέ μας και το σοκολατούχο γάλα ή τα δημητριακά σοκολάτας ή ο συσκευασμένος χυμός για τα παιδιά. 

5. Λέγοντας στον εαυτό μου ότι δεν πρέπει να στερηθώ τίποτε. Καμιά αλλαγή δεν έρχεται ουρανοκατέβατη. Το σώμα μας για να αλλάξει, πρέπει πρώτα να αλλάξει κάτι στη ζωή μας. Μια μετακόμιση, όπως έγραψα πιο πάνω. Ή μια αλλαγή στη διατροφή και στην άσκηση.
Και μπορεί κάποιες στερήσεις να μην με ενοχλούν. Όπως πχ για μένα η στέρηση της ζάχαρης, την οποία δεν έχω αντιληφθεί στη ζωή μου. Μεταξύ μας, δεν έχω νιώσει τα θετικά αυτής της στέρησης.
Αλλά είναι και κάποιες αλλαγές που είναι ζόρικες. Για μένα, το να μειώσω το αλκοόλ. Και να ξυπνάω πριν τα παιδιά, στερούμενη 2-3 μέρες την εβομάδα το χουζούρεμα (μέχρι τις 7:30, μην φανταστείτε) για να πάω για τρέξιμο.
Τι προτείνω: παραδεχτείτε ότι έχετε αλλάξει και ότι οι ανάγκες σας είναι διαφορετικές. Μην μπείτε όμως στη λούπα “είμαι μαμά, πεινάω και θα φάω το σύμπαν γιατί το δικαιούμαι”, γιατί δεν θα βγείτε εύκολα από αυτή. Συμβουλευτείτε διατροφολόγο, για να σας δώσει διατροφικές λύσεις, που θα σας δώσουν ενέργεια, αλλά θα σας βοηθήσουν να κάψετε τυχόν περιττό λίπος, χωρίς στερήσεις και πείνα. 

6. Δοκιμάζοντας δίαιτες που έβρισκα στο internet. Aκόμα και ο πιο ηθικός διατροφολόγος είναι αδύνατο να δημιουργήσει ένα διατροφολόγιο που θα ταιριάζει σε όλους, θα έχει αποτελέσματα σε όλους και δεν θα προκαλέσει πρόβλημα υγείας σε κανέναν. Δοκίμασα μία δίαιτα που υποσχόταν να χάσω 5 κιλά σε μια βδομάδα – το πρωινό που πρότεινε με κράτησε μέχρι να φτιάξω τον πρωινό μου καφέ. Δεν συνέχισα προφανώς 😀
Τι προτείνω: δεν υπάρχουν δύο άνθρωποι ίδιοι. Κάθε οργανισμός έχει άλλες ανάγκες και κάθε άνθρωπος άλλη καθημερινότητα. Ένα διατροφολόγιο που μου “έκανε” πριν δυο χρόνια, μπορεί φέτος να μου προκαλέσει πρόβλημα, λόγω πιθανού προβλήματος υγείας που μπορεί να προέκυψε στο μεταξύ. Ένα διατροφολόγιο με τις καλύτερες προθέσεις και τις πιο νόστιμες και υγιεινές λύσεις χωρίς στερήσεις, μπορεί εμένα να με έχει στην πείνα, γιατί ίσως να προορίζεται σε 30άρα άτεκνη ή σε μαμά στην ηλικία μου, με περισσότερα όμως κιλά. Για να ακολουθήσετε ένα διατροφολόγιο, πρέπει να είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας, τα οποία μέτρα σας δεν είναι μόνο τα κιλά σας και το ύψος σας. Είναι η καθημερινότητά σας, ο ύπνος σας, η άσκησή σας, οι αιματολόγικες σας εξετάσεις, η διατροφή που κάνετε ούτως ή άλλως, οι τροφές που σας αρέσουν και οι τροφές που σας πειράζουν και πολλά άλλα. 

 

 

Και μετά ήρθε η καραντίνα

Όπου άλλαξε πάλι η ζωή μου. Και άρα η διατροφή μου, η διάθεσή μου, η καθημερινότητά μου, η άσκηση. Και άρα το σώμα μου.

Διαβάστε επίσης:
Πώς κάνω γυμναστική στο σπίτι με τα παιδιά
5+1 tips για να γίνεις bikin ready

 

 

Πώς έφτιαξα λοιπόν το σώμα μου μετά τον αποθηλασμό και την καραντίνα;

Πήγα σε διατροφολόγο. Γιατί; Γιατί είδα ότι τα “μαγικά” μου δεν πιάνουν πια.
Γιατί συνειδητοποίησα ότι πλέον δεν ξέρω το σώμα μου και πρέπει να το ξαναμάθω.
Γιατί ήθελα αποτελέσματα που θα μείνουν και δεν θα φύγουν με την πρώτη αλλαγή στη ζωή μου.
Γιατί ήθελα να χάσω βάρος, αλλά με υγιή τρόπο.
Προφανώς και δεν θα μοιραστώ τη δίαιτά μου εδώ, μιας και σε κάθε σώμα άλλα ισχύουν. Θα πω όμως ότι βάλαμε ως στόχο την απώλεια λίπους και όχι κιλών. Και πετύχαμε και τα δύο.

Άσκηση
Η αερόβια άσκηση (τρέξιμο, 5 χιλ.) έγινε μέρα παρά μέρα, αντί για κάθε μέρα. Και στις ενδιάμεσες μέρες, κάνω ενδυνάμωση, σταδιακά με βάρη. Έτσι, και δεν κουράζομαι και δυναμώνω το σώμα μου ταυτόχρονα. Δυναμώνω εγώ. Και οι μυς μου. Για να μην τραυματίζομαι. Για να μπορώ να σηκώνω τα δίδυμα ψηλά. Αλλά και να κουβαλάω τις βαλίτσες μας.

Διατροφή
Έτρωγα ήδη υγιεινά (βότανα, πράσινο τσάι, super foods κ.λπ.), άρα άλλαξα λεπτομέρειες.
Έβαλα το βραδινό μου πιο νωρίς. Από 21:30, 20:00.
Μείωσα το αλκοόλ (από καθημερινά, 1 τον μήνα τελικά).
Έκοψα τα υγιεινά γλυκά σε 1 το πολύ την εβδομάδα, αλλά αποξηραμένα φρούτα τρώω σχεδόν καθημερινά.
Σε κάποια φάση της διατροφής, είχα μειώσει και τα φρούτα αρκετά.
Και για μένα το κυριότερο, αφιέρωσα επιτέλους χρόνο καθημερινά στο να φτιάχνω ωραίες σαλάτες να συνοδεύουν το μεσημεριανό μου ή να αντικαθιστούν το βραδινό μου. Τις είχα κόψει, τις ξαναβρήκα και νιώθω γενικά καλύτερα.
Ανακάλυψα χάρη στη διατροφολόγο μου νόστιμα πρωτεϊνούχα σνακ για τα ενδιάμεσα γεύματα.
Έκοψα εντελώς τις πίτσες, ακόμα και τις σπιτικές. Δεν τρώω πια ψωμί του τοστ. Καταναλώνω ελάχιστο ψωμί τον μήνα. Η δίαιτά μου είχε πάντα παξιμάδια και φρυγανιές, μέχρι που μου προκάλεσαν δυσκοιλιότητα και τα αντικαταστήσαμε με λαχανικά.
Κάποια από τα παραπάνω, μπορεί να έχουν αποτέλεσμα σε κάθε αναγνώστη, κάποια όχι. Η συμβουλή μου; Αν θέλετε να βελτιώσετε τη ζωή σας, το σώμα σας στα δικά σας μάτια και την υγεία σας, και δεν μπορείτε, δείτε ειδικό. Διατροφολόγο προτείνω εγώ, γιατί με βοήθησε πραγματικά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Family Travel • Anna Paparizou (@dreamista.twins.and.travels) στις

 

Δεν έχει σημασία τι λέει η ζυγαριά

Και γι’ αυτό δεν μετράω κιλά στο άρθρο αυτό

Σημασία έχει η υγεία. Και η έλλειψη περιττού λίπους. Και αν κάποιος τρέχει όπως εγώ, καλό είναι το λίπος να είναι στα ελάχιστα όρια. Γενικά, το λίπος δεν βοηθάει ιδιαίτερα σε κάτι. Και το περιττό λίπος είναι αρκετά βλαβερό για την υγεία.
Δεν έχει σημασία τι λέει η ζυγαριά. Σημασία έχει πώς αισθάνομαι. Πώς νιώθω μες στα ρούχα μου.
Δεν έχει σημασία τι λέει η ζυγαριά. Σημασία έχει και ο σωματότυπος. Ο δικός μου με περιορίζει στα ρούχα: όταν είμαι χ-ψ κιλά, δεν μπορώ να φορέσω ούτε small ούτε medium. Τα μεν με σφίγγουν. Τα δε είναι μακριά ή φαρδιά στη μέση.
Δεν έχει σημασία τι λέει η ζυγαριά. Μόνο που εγώ ξέρω ποια κιλά είναι τα “καλά” μου. Αυτά στα οποία αισθάνομαι άνετα με τα ρούχα μου. Αυτά που μου επιτρέπουν να τρέχω και να αθλούμαι χωρίς έξτρα βάρος. Αυτά που ταυτόχρονα με κρατάνε δυνατή για τη γυμναστική – μιας και κάτω από χ-ψ κιλά δεν αισθάνομαι αρκετά δυνατή για να να κάνω την άσκηση που προτιμώ.
Δεν έχει σημασία τη λέει η ζυγαριά. Σημασία έχει να προσέχω τι τρώω. Να μην βάζω στο σώμα μου βλαβερές τροφές ή βαριά φαγητά, γιατί με χαλάνε.
Δεν έχει σημασία τι λέει η ζυγαριά. Ούτε αν μπαίνω στο skinny jeans που πήρα κατά λάθος όταν ήμουν τα ελάχιστα δυνατά κιλά μου. Σημασία έχει να μπορώ να πηγαίνω σε ένα μαγαζί με ρούχα και να μην δοκιμάζω τίποτε πριν το αγοράσω, γιατί έτσι έχω συνηθίσει το σώμα μου.
Δεν έχει σημασία τι λέει η ζυγαριά. Ούτε όμως και τι λέει ο κόσμος. Ειδικά κόσμος που δεν έχει προσπαθήσει ποτέ να χάσει κιλά. Πόσο μάλλον κόσμος με διαφορετικό σωματότυπο και βάρος από εμένα.
Σημασία έχει η υγεία μου. Γι’ αυτό και δεν ακολούθησα κάποια τυχάρπαστη δίαιτα που βρήκα online.
Δεν έχει σημασία τι λέει η ζυγαριά. Αλλά μου αρέσει να είναι σταθερή 😉 Και νομίζω ότι η σταθερότητα κάνει καλό στην υγεία.

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *