Γιατί πολύ απλά εδώ εμείς δεν δικαιούμαστε ούτε να κουραστούμε ούτε να δηλώσουμε κουρασμένες ούτε να μην φανούμε αντάξιες του ρόλου που μας ανατέθηκε από το φύλο μας. Είμαστε μαμάδες επειδή το θελήσαμε, το επιδιώξαμε. Ή πολύ απλά επειδή είμαστε γυναίκες και αυτή είναι η μοίρα μας. Να γίνουμε μαμάδες. Δεν επιτρέπεται λοιπόν να παραπονεθούμε. Πόσο μάλλον να εφεύρουμε ούτε καν να μεταφράσουμε τέτοιες έννοιες και ορολογίες, όπως mom burnout, agitation, postpartum anxiety, postpartum psychosis, mom rage.

 

Σύμφωνα με τη Sapir-Whorf Hypothesis (στη Σημασιολογία, που ήταν το αντικείμενο του Μεταπτυχιακού μου), η γλώσσα μας ορίζεται και περιορίζεται από τον κόσμο μας. Έχουμε δηλαδή λέξεις μόνο για ό,τι ξέρουμε, ό,τι υπάρχει γύρω μας. Το σαλάχι “manta ray” στα ελληνικά μεταφράζεται ως “σαλάχι μάντα”. Το συγκεκριμένο σαλάχι δεν απαντάται στις ελληνικές θάλασσες, άρα δεν είχαμε ποτέ λέξη για αυτό, απλά μεταφράσαμε την ξενόφερτη, μιας και ως όρος συναντάται σε πολλή βιβλιογραφία. Οι παραπάνω όροι mom burnout κ.λπ., ούτε έχουν ελληνική αντίστοιχη λέξη, ούτε καν ελληνική μετάφραση. Πιο πολύ μιλάμε για τα σαλάχια, παρά για τη μητρότητα στα ελληνικά.
Παράδειγμα; Ο όρος “επιλόχειος ψύχωση” 872 αποτελέσματα βγάζει στο Google, ενώ ο όρος Postpartum Pyschosis, 297.000 – που σημαίνει ότι δεν μιλάμε για αυτό, ότι δεν το ερευνούμε. Ενώ στις αγγλόφωνες χώρες ασχολούνται με αυτό.
Aντίστοιχα, οι φράσεις “μητρική εξουθένωση”, “μητρική εξάντληση”, “γονεϊκή εξάντληση” και “εξουθένωση των μαμάδων” που προσπαθούν να αποδώσουν το mom burnout έχουν ΣΥΝΟΛΙΚΑ 115 εμφανίσεις σε αποτελέσματα του google. Που σημαίνει ότι είναι αδόκιμοι όροι. ΔΕΝ χρησιμοποιούνται. ΔΕΝ είναι αποδεκτοί. 

 

Όχι. Αν μια γυναίκα γεννήσει ένα παιδί και δεν μπορεί να το μεγαλώσει, αυτή φταίει “ας μην άνοιγε τα πόδια της”, “ας το έριχνε”.
Αν μια μαμά έχει νευρικές διαταραχές μετά τη γέννα, είναι κακιά μαμά “δεν είναι για όλες η μητρότητα”, “ας μην έκανε παιδιά”.
Αν μια μαμά επιστρέφει στο γραφείο μετά τη γέννα “πού το αφήνει το μωρό” “τα μωρά πρέπει να είναι με τη μαμά τους”.
Αν μια μαμά αφήνει τη δουλειά της για να μεγαλώσει τα παιδιά, καταλήγει να μην ακούγεται η άποψή της, όσο μορφωμένη κι αν είναι.
Αν μια μαμά είναι κουρασμένη, άυπνη, με έξτρα κιλά, τα ακούει κι από πάνω.
Αν μια μαμά χάνει τα λόγια της ή ξεχνάει τι ήθελε να πει ή πού πήγαινε με μια κάλτσα στο χέρι, ας γελάσουμε – πάντως σίγουρα δεν θα τη βοηθήσουμε.

Όχι, φυσικά και δεν έχουμε mom burnout στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, έχουμε τις μαμάδες μας να μας βοηθήσουν. Αν όχι, αχ τι κρίμα. Στην Ελλάδα, τόσος κόσμος δουλεύει στο Δημόσιο και έχει 2 χρόνια άδεια μετά τα δίδυμα, εσύ γιατί όχι; Κάτσε δούλευε τώρα. Ή παράτα τη δουλειά σου.

Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν άρθρα υποστήριξης για γονείς – υπάρχουν όμως άφθονα που μας λένε τι δεν κάνουμε καλά στην ανατροφή των παιδιών μας. Δεν υπάρχουν memes να σου υποδείξουν τι να κάνεις, άλλα άπειρα να σου πουν τι κάνεις λάθος ως μαμά. Δεν υπάρχουν άρθρα που αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητα στο parenting (ούτε αυτό υπάρχει στα ελληνικά). Υπάρχουν όμως κάμποσα που βγάζουν τον βούρδουλα σε όσες δεν θηλάζουν, σε όσες θηλάζουν νήπια, σε όσους γονείς αδυνατούν να στείλουν τα παιδιά τους νωρίς για ύπνο, σε όσες γέννησαν έτσι, αλλιώς ή αλλιώτικα. Κείμενα όπως “χειρότερες επιδόσεις”, “να τι κάνεις λάθος, μαμά”, “κακή ιδέα” και άλλα “επιθετικά” μηνύματα που μας “μαλώνουν”, αντί για θετική γλώσσα που νουθετεί, για κάποιο λόγο επιλέγονται αποκλειστικά στα ελληνικά κείμενα για τη μητρότητα.

Και φυσικά, υπάρχει και η αντίπερα όχθη, με τα κείμενα γεμάτα γούτσου γούτσου, μαμουλίστικα, μπαμπακίστικα, γλυκουλινόλογα από μαμάδες που απ’ ό,τι φαίνεται αγαπάνε τα παιδιά τους περισσότερο από εμάς.

Επιτέλους, λυπηθείτε μας. Δείξτε μας τον δρόμο, χωρίς να μας μαλώσετε. Ενημερώστε μας, χωρίς να μας κατηγορήσετε. Και κυρίως, ας μιλήσουμε επιτέλους ανοιχτά για τη μητρότητα, χωρίς ντροπές. Υπάρχουν όλων των ειδών οι μαμάδες ΚΑΙ στην Ελλάδα! Και ναι, έχουμε burnout!

 

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε σήμερα με αφορμή τη δημοσίευση του άρθρου για το Mom Rage στο NY Times. Ούτε αυτός ο όρος υπάρχει στα ελληνικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *