Το πσκδ που μας πέρασε, βρεθήκαμε σε αεροδρόμιο μετά από καιρό – και το κυριότερο, ήρθαμε πολύ κοντά με ξένους ανθρώπους μετά από πολύ καιρό 😀

 

 

Κρατούνται αποστάσεις στα αεροδρόμια;

Η απάντηση είναι ένα φωναχτό “ΟΧΙ”. Ακόμα και όταν αφήναμε εμείς απόσταση από τους μπροστινούς μας, γιατί μας είχαν κολλήσει οι πίσω σε μια ακόμα ουρά αναμονής, κάποια παρέα 6 ατόμων έβρισκε ευκαιρία να χωθεί στον χώρο που αφήσαμε μπροστά μας. Να τονίσω ότι δεν παρατήρησα ανθρώπους από συγκεκριμένη χώρα να το κάνουν αυτό. Όλοι ανεξαιρέτως δεν κρατούσαν αποστάσεις. Ακόμα και στους ελέγχους στο αεροδρόμιο, όπου υπάρχουν αυτοκόλλητα στους διαδρόμους “κρατήστε δυο μέτρα απόσταση” ή “περιμένετε εδώ”, κανείς δεν το σεβόταν. Δεν το συζητώ καν για την πύλη, όπου όλοι στήνονταν κουβάρι για να μπουν στο αεροπλάνο πρώτοι. Παιδιά, ήρθαμε πολύ κοντά, λέμε…

 

 

Τηρούνται τα μέτρα στα αεροπλάνα;

Όλοι φοράνε μάσκες, ο αέρας φαίνεται πιο καθαρός από πριν τον covid και τα καθίσματα μου φάνηκαν πεντακάθαρα σε σχέση με παλιότερα. Αλλά 1. θα μπορούσαν να μην κερνάνε φαγητό και αναψυκτικά ή καφέ, γιατί όλοι έβγαλαν ταυτόχρονα τη μάσκα τους. Κι εμείς μαζί. Και 2. στην προσγείωση, όταν σηκωθήκαμε όρθιοι για να περιμένουμε να ανοίξει η πόρτα, βρεθήκαμε τόσο κοντά ο ένας με τον άλλον, που πραγματικά αισθάνθηκα περίεργα, γιατί έχουμε 19 μήνες που έχουμε ξεχάσει πώς είναι αυτό, η ανθρώπινη επαφή.
Σε κάθε περίπτωση, πολλά “ευχαριστώ” στην Aegean που εξακολουθεί να δίνει γεύματα για παιδιά, καθώς και μπλοκ ζωγραφικής, χρώματα και άλλα, γιατί δεν περνάει αλλιώς ευχάριστα η ώρα!

 

 

Οι ουρές είναι μεγαλύτερες τώρα;

Δεν είδα καμία διαφορά. Ίσως επειδή επιτέλους ξεκολλήσαμε λίγο από τις προηγούμενες δεσμεύσεις που έπρεπε όλοι να βγάλουν παπούτσια και να ανοίξουμε τις τσάντες μας να χαϊδέψουν τα πράγματά μας. Ο έλεγχος για εμβολιασμό ή τεστ είναι μικρός, αλλά σίγουρα κολλάει λίγο τις ουρές. Κανείς δεν σκάναρε το qr code βέβαια.

 

 

Τι χρειαζόμαστε για να ταξιδέψουμε;

Εδώ κολλάνε τα πράγματα. Για επιστροφή στην Ελλάδα, χρειάζεται να συμπληρωθεί το Passenger Locator Form. Kάνετε εγγραφή, συμπληρώνετε τα πάντα για εσάς και στη συνέχεια προσθέτετε και όσους ταξιδεύουν μαζί σας (τον άντρα μου και τα δίδυμα). Εκδίδεται ένα έγγραφο για όλους.
Για Κύπρο, μόλις 48 ώρες πριν την πτήση, συμπληρώνετε το Cyprus Flight Pass. Kάνετε εγγραφή και συμπληρώνετε ένα για κάθε μέλος που ταξιδεύει μαζί σας. Εμείς συνολικά πήγαμε με 4 έγγραφα δηλαδή. Μπελαλίδικο όλο αυτό. Γιατί και μόνο που είχαμε να δείξουμε τα boarding passes KAI τα PLF/Cyprus Flight Pass ΚΑΙ τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ΚΑΙ τα διαβατήρια για 4 ανθρώπους ήταν αρκετό να ζαλιστούμε λίγο.
Για να δείτε τι χρειάζεται να συμπληρώσετε αναλόγως με τη χώρα προορισμού, δείτε εδώ. Αν πάτε σε χώρα που δεν είναι στην προηγούμενη λίστα, ενημερωθείτε στον live map του skyscanner app. Αν ταξιδεύετε εντός Ελλάδας με αεροπλάνο, δείτε εδώ.

 

 

Εμβολιασμός ή pcr;

Προφανώς θα αισθανόμουν πιο ασφαλής αν όλοι ήταν εμβολιασμένοι ή τουλάχιστον με τεστ 24ώρου και όχι 72 ωρών.
Επίσης, οι εμβολιασμένοι πέρναγαν τις ουρές πιο γρήγορα, ενώ όσοι έδειχναν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, είχαν ένα ακόμα στάδιο να περάσουν, το έξτρα τεστ. Στην Αθήνα αυτό.

 

 

Πώς γίνεται όλο αυτό με παιδιά;

Αναλόγως την ηλικία. Για παιδιά που έχουν συνηθίσει τις μάσκες, όλα καλά. Για μωρά χωρίς μάσκες, ένα άγχος θα το είχα. Για τις ουρές, προτείνω για μέχρι 3 ετών καρότσι και για παιδιά 3-7 χρονών, τις Jetkids στις οποίες μπορούν να κάτσουν όσο περιμένουμε. Και να παίξουν μαζί τους. Απαραίτητα, μια τσάντα στην πλάτη τους με τα δικά τους πράγματα, για να έχουν σε άμεση πρόσβαση τα παιχνίδια τους, νερό, μάσκα, αντισηπτικό.
Τέλος, παίρνουμε μια βαθειά ανάσα και αποφασίζουμε ότι θα βγάλουν τη μάσκα αρκετά συχνά, γιατί θα διψάσουν και θα πεινάσουν και είναι αδύνατο να μείνουν νηστικοί και διψασμένοι. Άλλη μια βαθειά ανάσα, γιατί θα πάνε και τουαλέτα. Kαι μία τελευταία βαθειά ανάσα, γιατί και στο χαλί του αεροδρομίου θα κάτσουν και όλα θα τα αγγίξουν. Πολλά αντισηπτικά μαντηλάκια, για να καθαρίσετε τις επιφάνειες που θα πιάσουν στο αεροπλάνο. Και πολλά υγρά αντισηπτικά, για να καθαρίζουν τα χέρια τους συνέχεια.

 

 

 

Τα παιδιά δυσκολεύτηκαν;

Το λάτρεψαν! Αγαπάνε τόσο πολύ τα αεροπλάνα και τα ταξίδια, που μια μασκούλα δεν θα τους ξενερώσει. Τόσο απλά.

 

 

Καλές και ασφαλείς πτήσεις!

 

 

* Οι βαλίτσες και οι backpack των παιδιών είναι οι Jetkids by Stokke. Δείτε περισσότερα εδώ.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *