Κάθε χώρα έχει χτυπηθεί διαφορετικά από τον covid-19. Κάθε κράτος έχει αντιμετωπίσει με εντελώς διαφορετικό τρόπο την πανδημία. Αλλού, τα μέτρα είναι εξαιρετικά αυστηρά από την αρχή. Αλλού πάλι όχι.

Κάθε λαός έχει διαφορετικές εμπειρίες, άλλη ιστορία, άλλους νόμους, άλλου τύπου ανθεκτικότητα και άλλη ετοιμότητα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Τα αυστηρά μέτρα που πάρθηκαν στην Κίνα και που ακόμα ισχύουν στη Σιγκαπούρη, δεν θα μπορούσαν ποτέ να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε δυτική χώρα. Ωστόσο, αυτές οι χώρες έχουν κρατήσει την πανδημία υπό έλεγχο, όπως θα δείτε παρακάτω.

 

Διαβάστε επίσης:
Πραγματικοί ταξιδιώτες: τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας covid-19; (Ελλάδα-Ιούλιος)
Πώς Η Πανδημία Αλλάζει Τα Οικογενειακά Ταξίδια

 

Σε 10 χώρες του Ειρηνικού, κατάφεραν να κρατήσουν τον αριθμό των κρουσμάτων σε μηδενικά επίπεδα. Προτίμησαν να κλείσουν τα σύνορά τους από την αρχή. Προτίμησαν να αντιμετωπίσουν μόνο μια οικονομική κρίση από την έλλειψη τουρισμού. Και όχι και οικονομική αλλά και υγιεινομική κρίση. Δεν αντέχουν φυσικά και θα ανοίξουν σιγά σιγά, τουλάχιστον για τη Νέα Ζηλανδία, που έχει κρατήσει τους αριθμούς της πολύ χαμηλά για πάρα πολύ καιρό.
Οι Μαλδίβες και η Γαλλική Πολυνησία είδαν τα κρούσματά τους να εκτροχιάζονται όταν άνοιξαν τα σύνορα. Και να επανέρχονται σε νορμάλ επίπεδα, όταν επέβαλαν τεστ covid με την είσοδο ξένων στη χώρα (Mαλδίβες)/μερική απαγόρευση κυκλοφορίας (Γαλλική Πολυνησία). Παρ’ όλ’ αυτά, οι Μαλδίβες πλέον είναι στην κόκκινη λίστα…

Σε αυτό το άρθρο, όμως, δεν θα μιλήσω για αριθμούς ούτε θα κάνω ρεπορτάζ. Σε αυτό το άρθρο, θα αφήσω 11 family travel bloggers να μιλήσουν για την κατάσταση και το συνολικό αίσθημα στη χώρα τους.
Από τη Γερμανία, την Ολλανδία, το ΗΒ, τη Φινλανδία και την Αίγυπτο στον Καναδά, και από τη Σιγκαπούρη, την Ταϋλάνδη και την Κίνα, μέχρι την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, πώς είναι η ζωή επί covid; Ποια μέτρα έχουν πάρει οι χώρες και ποιες είναι οι συνθήκες στα σύνορα; Πώς ταξιδεύουν οι οικογένειες φέτος και με τι θυσίες;

 

Χώρες Χωρίς (2ο) Lockdown

Η χώρα όπου ξεκίνησαν όλα

Η αντιμετώπιση: Στην Κίνα ξεκίνησαν όλα. Ο covid μπήκε στο ραντάρ τον Γενάρη του 2020, όταν ολόκληρη η χώρα μπήκε άμεσα σε lockdown. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια των διακοπών της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς. Λείπαμε διακοπές στη Μαλαισία και δεν πήραμε την πτήση μας πίσω για το Hangzhou, Κίνα στο τέλος του μήνα. Είδαμε την πανδημία να ξεδιπλώνεται από μακριά (Ταϊλάνδη, Βιετνάμ).
Μεταξύ Γενάρη-Μάρτη, οι άνθρωποι κλείστηκαν στα σπίτια τους σε καραντίνα, την οποία διαχειριζόταν το προσωπικό της κοινότητας. Οι άνθρωποι είχαν ένα κομμάτι χαρτί-άδεια, που επέτρεπε σε ένα μέλος μόνο κάθε νοικοκυριού να βγει έξω ανά 3 μέρες, για να αγοράσει τα βασικά. Ο κόσμος αναγκαζόταν να πίνει επισφαλές νερό, γιατί δεν μπορούσαν να παραγγείλουν νερό και τα ράφια των μαγαζιών είχαν αδειάσει. Δεν επιτρεπόταν στα φαρμακεία να πουλήσουν φάρμακα για τον βήχα ή το κρυολόγημα. (σημ.: επίσης, όπως διαβάζω εδώ, υπήρχαν drones με μεγάφωνα που φώναζαν στους περαστικούς να φορέσουν τη μάσκα τους και να μείνουν σπίτι. Ενώ υπήρχαν ακόμα και προσωρινά νοσοκομεία σε αθλητικές εγκαταστάσεις, μόνο για τους ασυμπτωματικούς, για να μην περάσουν την καραντίνα σπίτι τους και κολλήσουν τους δικούς τους).
Τον Μάρτιο, οι περιορισμοί άρχισαν να χαλαρώνουν και ο άντρας μου μπορούσε να επιστρέψει στη δουλειά του στην Κίνα. Τότε, πήραμε τη δύσκολη απόφαση να χωρίσουμε την οικογένειά μας. Πήγα με τα παιδιά στην Αγγλία και ο άντρας μου στην Κίνα. Πού να ξέραμε ότι λίγες μέρες μετά, τα σύνορα θα έκλειναν και ο άντρας μου δεν θα μπορούσε να δει τα παιδιά του για πολλούς μήνες.
Όσο εμείς ήμασταν σε lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ζωή επέστρεψε στα φυσιολογικά στην Κίνα. Εμείς επιστρέψαμε έξι μήνες μετά. Περάσαμε από μία φοβερή καραντίνα σε ένα κεντρικό ξενοδοχείο για δυο εβδομάδες. Αλλά όταν βγήκαμε, η ζωή κυλούσε πια κανονικά.
Τώρα, η ζωή μας είναι σχεδόν φυσιολογική. Όλα είναι ανοιχτά εδώ και οι μέρες μας είναι όπως πέρσι τέτοιον καιρό. Ωστόσο, υπάρχει ένας μόνιμος φόβος ενός δεύτερου κύματος (σημ. από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβρη του 2020 που γράφτηκε το άρθρο, τα καθημερινά κρούσματα δεν ξεπερνάνε τα 20-50). Υπήρξαν κάποια κρούσματα μεταξύ των εργατών μιας μεταφορικής, που κόλλησαν τον ιό από αποστολές που ήρθαν από το εξωτερικό. Μόνο αυτό το σαββατοκύριακο, 40000 άνθρωποι μπήκαν σε καραντίνα, μετά από 2 θετικά κρούσματα.
Η αντιμετώπιση του ιού είναι αποτελεσματική, αλλά οι θυσίες είναι πολλές. Αν κολλήσουν τα παιδιά μου τον ιό, θα είναι μακριά μου μέχρι να συνέλθουν, δηλαδή έναν ή και παραπάνω μήνες. Δεν θα επιτρέπεται καμία επαφή. Αυτή η απειλή με ανησυχεί πολύ. Έχουν ήδη εμβολιαστεί χιλιάδες άνθρωποι στην Κίνα και όταν ολοκληρωθούν οι δοκιμές, πιστεύω ότι θα γίνουν υποχρεωτικοί μαζικοί εμβολιασμοί. Ας ελπίσουμε ότι σε έναν χρόνο όλα αυτά θα είναι μια μακρινή ανάμνηση…
Ταξιδιωτικοί Περιορισμοί: Αυτή τη στιγμή, είμαστε ελεύθεροι να ταξιδέψουμε παντού στην Κίνα. Αν επισκεφτούμε μια περιοχή μεγάλου κινδύνου (πχ όπου υπάρχουν πάνω από 2 κρούσματα), ίσως να χρειαστεί να μπούμε σε καραντίνα όταν επιστρέψουμε. Η Κίνα έχει απαγορεύσει την είσοδο σε ανθρώπους από χώρες με πολλά κρούσματα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, άρα δεν θα μπορέσουμε να πάμε στην πατρίδα μας αυτά τα Χριστούγεννα.
Dr Hayley Stainton, tourismteacher.com

Τι Θα Γίνει Με Τον Τουρισμό Στην Ταϋλάνδη;

Μέτρα: Τον Ιανουάριο, η Ταϋλάνδη ήταν η δεύτερη χώρα με κρούσματα COVID-19. Τον Φεβρουάριου, η καραντίνα στο σπίτι ήταν υποχρεωτική για ταξιδιώτες από συγκεκριμένες χώρες και μέχρι τις 25 Μαρτίου, η Ταϋλάνδη ξεκίνησε ένα εντατικό, εθνικό lockdown διάρκειας 3 μηνών.
Ταξίδια & Τουρισμός: Με τα σύνορα κλειστά, η Ταϋλάνδη γρήγορα ένιωσε στο πετσί της τι σημαίνει να εξαρτάται το 20% του GDP της στον τουρισμό. Με λιγότερη δουλειά, οι άνθρωποι άρχισαν να επιστρέφουν στα πατρικά τους, το οποίο είχε ως επακόλουθο τον περιορισμό των εσωτερικών ταξιδιών.
Τώρα, το lockdown έχει χαλαρώσει, αλλά η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης συνεχίζεται (μέχρι τον Γενάρη λένε τώρα, αλλά πιθανό να πάρει παράταση).
Τα τουριστικά σημεία είναι άδεια. Οι μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν, κάποιες για πάντα. Και οι μεγάλες αλυσίδες υποφέρουν. Το επακόλουθο είναι ένα κύμα αντιδράσεων. Με τα σύνορα μεταξύ νομών ανοιχτά πια, ο εσωτερικός τουρισμός τα πάει πολύ καλά, με φοβερές προσφορές και βοήθεια από την κυβέρνηση. Δημιουργήθηκαν νέες αφορμές για τριήμερα και τετραήμερες αργίες, για να δοθεί έναυσμα για ταξίδια. Έχουν γίνει πολύ πιο ταπεινοί, μετά από χρόνια υπερ-τιμημένων υπηρεσιών. Και τώρα οι ντόπιοι και οι expats μπορούν να χαρούν τη χώρα με τιμές έως και 70% κάτω.
Με τη νέα Ειδική Τουριστική Visa (Special Tourist Visa, STV), η χώρα είναι πια ανοιχτή προς τον ξένο τουρισμό. Οι προϋποθέσεις είναι ένας γραφειοκρατικός λαβύρινθος και λίγοι τα κατάφεραν να έρθουν τελικά. Το πρώτο προαπαιτούμενο είναι 14ήμερη καραντίνα σε άλλο νομό (Alternative State Quarantine, ASQ), με δικά σας έξοδα (και είναι πολλά). Η Μπανγκόκ, κάποτε η πιο τουριστική πόλη του κόσμου, έχει σημάνει ότι μάλλον η εποχή του μαζικού τουρισμού έχει τελειώσει. Υπάρχουν συζητήσεις να επαναπροσδιοριστεί το τουριστικό προϊόν και να στοχεύει σε πολύ πλούσιους. Πολλοί ντόπιοι αναρωτιούνται τι θα γίνει αν δεν επιστρέψουν ποτέ οι backpackers. H επιτυχία της Ταϋλάνδης με τον COVID έχει δημιουργήσει ένα μη βιώσιμo όριο, καθώς ακόμα και ένα μόνο νέο κρούσμα καταλήγει στις ειδήσεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι Το Μέλλον Του Τουρισμού Στην Ταϋλάνδη είναι αβέβαιο.
Amber, www.wykandco.com

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη WYK & Co (@wykandco)

Κλειστά σύνορα, μάσκες, αλλά όλα ανοιχτά

Μέτρα & Αριθμοί: Η κατάσταση εδώ είναι πολύ αυστηρή με του που ξέσπασε η επιδημία. Έτσι, έχουμε καταφέρει να έχουμε τα κρούσματα υπό έλεγχο γενικά, με εξαίρεση μία πολύ δημοσιευμένη περίπτωση με κρούσματα σε κοιτώνες εργατών στην αρχή του χρόνου, η οποία πήρε καιρό να περιοριστεί.
Πρέπει να φοράμε μάσκες διαρκώς παντού εκτός του σπιτιού μας, εκτός αν τρώμε, πίνουμε ή αθλούμαστε. Μπορούμε να συναθροιστούμε έως 5 εκτός σπιτιού ή να έχουμε έως 5 επισκέπτες στο σπίτι μας. Δημοσίως, απαιτείται να κάνουμε check-in σε ένα κυβερνητικό app το TraceTogether app και από τον Γενάρη τα παιδιά άνω των 7 ετών θα πρέπει να έχουν το app για να πάνε σχολείο. (Σημ. υπάρχει επίσης ένα spy app, όπου μπορούν να αναφέρουν ανθρώπους που δεν υπακούουν στους κανόνες. Για τους μη ντόπιους κατοίκους, αυτό σημαίνει τέλος της άδειας εργασίας, αναγκαστική έξοδος από τη χώρα σε 72 ώρες και απαγόρευση εισόδου για πάντα). Είναι δύσκολα, αλλά οι περισσότεροι αισθανόμαστε ότι αξίζει τον κόπο: είναι μονός ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων (με εξαίρεση τα εισαγόμενα κρούσματα) εδώ και πολλές εβδομάδες, ενώ πρόσφατα απολαύσαμε την εμπειρία 15 συνεχόμενων ημερών χωρίς κανένα απολύτως κρούσμα.
Ταξιδιωτικοί Περιορισμοί: Η είσοδος και η έξοδος από τη Σιγκαπούρη είναι εξαιρετικά περιορισμένες, ειδικά για τους τουρίστες. Μόνο συντομες επισκέψεις επιτρέπονται και μόνο από την Αυστραλία, το Brunei, την ηπειρωτική Κίνα, τη Νέα Ζηλανδία και το Βιετνάμ, χωρίς καραντίνα 7-14 ημερών (Stay At Home Notice, SHN), και όλοι πρέπει να κάνουν τεστ κατά την άφιξη. Όσοι έρχονται από άλλες χώρες πρέπει να πάρουν έγκριση εισόδου κατόπιν αίτησης και να παρέχουν αρνητικό τεστ πριν την είσοδό τους. Πρέπει επίσης να περάσουν 14 μέρες καραντίνα σε ξενοδοχείο εγκεκριμένο από την κυβέρνηση με δικά τους έξοδα (SGD2,000 το άτομο).
Όλοι ελπίζουμε ότι τα μέτρα θα χαλαρώσουν με τόσο χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Πολλοί από εμάς δεν έχουμε δει τις οικογένειές μας για πάνω από έναν χρόνο. Η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και έχει τον ιό υπό έλεγχο, με μια εξαιρετική συνεργασία των πολιτών που δεν έχω δει σε άλλες χώρες του κόσμου. Δεν νομίζω να ρισκάρουν να υπονομεύσουν όλη αυτή τη δουλειά ανοίγοντας τα σύνορα πρόωρα. Ωστόσο, είναι μια χώρα όπου ο τουρισμός επέφερε σοβαρά έσοδα, άρα καταλαβαίνω ότι θα ήθελαν η ζωή να επανέλθει στα φυσιολογικά με όσο περισσότερη ασφάλεια γίνεται.
Emma Morrell, Wanderlust and Wet Wipes

Δεν έγινε ποτέ lockdown και τα νούμερα είναι χαμηλά

Αριθμοί και μέτρα: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Φινλανδία είναι γενικά υπό έλεγχο όλο τον χρόνο (22.ooo περίπου κρούσματα, 384 θάνατοι, σε 5,5 εκ. πληθυσμού). Είναι μία από τις καλύτερες χώρες της Ευρώπης αυτή τη στιγμή για να μένει κανείς, μιας και τα κρούσματα είναι λίγα, το ίδιο και οι περιορισμοί. Παρόλο που οι μάσκες προτείνονται τώρα το Φθινόπωρο (ακόμα δεν είναι υποχρεωτικές), δεν υπήρξε εθνικό lockdown μέχρι στιγμής ούτε άλλα αυστηρά μέτρα όπως αλλού στον κόσμο. Η ζωή συνεχίζεται κανονικά. Φυσικά, κάποιοι περιορισμοί ανά περιοχές είναι απαραίτητοι μια στο τόσο, αλλά όχι κάτι πιο αυστηρό από περιορισμό των ωρών λειτουργίας των pubs και των εστιατορίων ή τον περιορισμό στις αθλητικές δραστηριότητες και εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας. Ωστόσο, οι αρχές μάς ενθαρρύνουν να αθλούμαστε και να είμαστε έξω κάθε μέρα, όπως πάντα δηλαδή. Η τηλεργασία και η τελεκπαίδευση στις μεγάλες τάξεις και στα πανεπιστήμια προτείνονται ήδη από την Άνοιξη, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Ευτυχώς, η οικογένειά μας και η καθημερινότητά μας δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από αυτά τα μέτρα και γενικά οι άνθρωποι στη Φινλανδία είναι αρκετά αισιόδοξοι σχετικά με την όλη κατάσταση.
Ταξιδιωτικοί Περιορισμοί: Το Καλοκαίρι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί ήταν πιο χαλαροί, ιδιαίτερα μεταξύ των Βορείων Χωρών και έτσι ταξιδέψαμε στη Νορβηγία, όπως πολλοί Φινλανδοί. Κάναμε διακοπές διάρκειας 2 μηνών στη Νορβηγική Αρκτική. Τώρα βέβαια η σύσταση είναι να αποφεύγουμε να πηγαίνουμε στο εξωτερικό για αναψυχή και είναι σχεδόν αδύνατο για έναν τουρίτστα να μπει στη Φινλανδία. Τα κριτήρια εισόδου καθώς και οι επιτρεπόμενες χώρες αλλάζουν πολύ συχνά και απαιτείται τουλάχιστον ένα αρνητικό τεστ πριν την αναχώρηση. Η έλλειψη πτήσεων είναι ένας ακόμα περιοριστικός παράγοντας φυσικά.
Katalin Waga, amazinglapland.comourlifeourtravel.com

 

Καναδάς

Μέτρα: Ο Καναδάς είναι μια τεράστια χώρα και οι περιορισμοί είναι διαφορετικοί ανάλογα με τον νομό.
Συνολικά, ο Καναδάς τα πήγε πολύ καλά το Καλοκαίρι, ειδικά η British Columbia και ο Ατλαντικός Καναδάς. Οι Καναδοί απόλαυσαν τη φύση της χώρας τους, περνώντας πολύ χρόνο έξω, πεζοπορώντας, κάνοτας camping, ποδήλατο, ιππασία, με το paddleboarding να είναι ιδιαίτερα δημοφιλές!
Αλλά όταν μπήκε το Φθινόπωρο, όλα όσα είχαν ανοίξει (εστιατόρια, άθληση κλπ) άρχισαν να κλείνουν πάλι, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται γρήγορα, λόγω του κρύου. Τα σχολεία είναι ακόμα ανοιχτά σε όλη τη χώρα, αλλά αυτό ίσως αλλάξει τον Ιανουάριο. Κάποιες περιοχές έχουν κλείσει όλες τις επιχειρήσεις που δεν είναι πρώτης ανάγκης, ενώ άλλες τις έχουν κρατήσει ανοιχτές. Καθώς είναι τόσο μεγάλη χώρα, κάθε περιοχή έχει άλλη προσέγγιση.
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους ισχύει σε όλη τη χώρα και οι περισσότεροι άνθρωποι ακούν τους κανόνες και ακολουθούν τις υγειονομικές οδηγίες. Όσο στις επικεφαλίδες των ειδήσεων κυριαρχούν τα αρνητικά νέα, οι Καναδοί θα υπακούν.
Ταξιδιωτικοί Περιορισμοί: όλη η χώρα έχει κλείσει για επισκέπτες (ακόμα και αν έρχονται οδικώς από τις ΗΠΑ), από τον Μάρτιο. Οι Καναδοί και οι πρώτου βαθμού συγγενείς επιτρέπεται να έριουν στον Καναδά, καθώς και όσοι φέρνουν βασικά αγαθά και προμήθειες, αλλά ο διεθνής τουρισμός είναι ανύπαρκτος στη χώρα αυτή τη στιγμή.
Οι νομοί στη μεριά του Ατλαντικού ανατολικά έχουν κλείσει τα “σύνορά” τους ακόμα και για τον υπόλοιπο Καναδά, εκτός αν κανείς έχει τη δυνατότητα να μπει σε καραντίνα κατά την άφιξη.
Lindsay Nieminen, Uncovering British Columbia

 

 

Η πραγματικότητα στη Δυτική Αυστραλία

Η κατάσταση επί covid-19: Aπό όλα τα μέρη που θα μπορούσε κανείς να είναι σε καραντίνα όσο κρατάει η καταιγίδα Covid, η Δυτική Αυστραλία είναι μάλλον το καλύτερο! Μπήκαμε σε lockdown δυνατά και άμεσα εδώ και ευτυχώς αυτό μας βοήθησε να περιορίσουμε τον ιό πολύ νωρίς. Αρχικά, ήμασταν περιορισμένοι στον νομό μας, αλλά ήδη στις 16 Μάη άνοιξαν τα σύνορα των νομών και μπορούσαμε να ταξιδέψουμε στη Δυτική Αυσρασλία, η οποία εμπεριέχει 4 μεγάλους νομούς.
Πήγαμε για camping δίπλα στο σπίτι μας εκείνη τη νύχτα και αισθανόσουν τον ενθουσιασμό όλων γύρω σου. Στις 8 το επόμενο πρωί, όλοι είχαν ήδη πακετάρει και ταξίδευαν νότια – αλλά εμείς είχαμε μια άλλη ιδέα! Για να αποφύγουμε τα πλήθη, πήγαμε ηπειρωτικά στο Wheatbelt, όπου ανακαλύψαμε φοβερά δωρεάν campings και μέρη που δεν είχαμε ακούσει ποτέ ξανά! Σύντομα, ήμασταν ελεύθεροι να ταξιδέψουμε παντού στη Δυτική Αυστραλία και φάνηκε πως όλοι εκμεταλλεύτηκαν το ίδιο προνόμιο, γιατί είχε πολύ κόσμο!
Σε κάθε σχολική αργία, όλα τα camping ήταν προκλεισμένα και τα ελεύθερα camping γεμάτα κόσμο. Οι άνθρωποι συνήθως έφευγαν στο εξωτερικό τις αργίες, αλλά βρήκαν τώρα την ευκαιρία να εξερευνήσουν αυτή την πανέμορφη περιοχή. Έχει αλλάξει πολύ το θέμα camping εδώ, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι το δοκιμάζουν για να εξερευνήσουν τη Δυτική Αυστραλία, η οποία είναι πολύ αραιοκατοικημένη και άρα προσφέρει πολλές ευκαιρίες απομόνωσης.
Είναι εντυπωσιακό που η οικογένειά μας κατάφερε να ταξιδεύει επί 5 μήνες στη Δυτική Αυστραλία επί covid.
Travel Restrictions: Όσο όμως κι αν μας αρέσει η πολιτεία μας, τα σκληρά μέτρα σημαίνουν ότι δεν μπορούμε να βγούμε εκτός Δυτικής Αυστραλίας και ότι κανείς δεν μπορεί να μπει, κάτι που μας είχε ξεκόψει εντελώς από την υπόλοιπη χώρα μέχρι την περασμένη εβδομάδα! Ωστόσο, ο αυστηρός συνοριακός έλεγχος είναι που μας έδωσε την ελευθερία να εξερευνήσουμε την πολιτεία μας. Ας ελπίσουμε σύντομαι να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό και να δούμε την οικογένειά μας.
Suzanne jones, http://www.keepingupwithlittlejoneses.com

Xώρες Με Δεύτερο Κύμα & Lockdown

Τα Μέτρα Για Τον Τουρισμό

Μέτρα: Toν Μάρτιο, η Αίγυπτος έλαβε σοβαρή δράση για την καταπολέμηση της πανδημίας, κλείνοντας σχολεία και πανεπιστήμια, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ και σταματώντας τις εμπορικές πτήσεις.
Ταξίδια & Τουρισμός: Τον Ιούλιο, οι πτήσεις ξεκίνησαν ξανά, με ιατρικές ομάδες στα αεροδρόμια για να κάνουν PCR tests στους ταξιδιώτες. Υπήρχε υποχρεωτική 14ήμερη καραντίνα μέχρι τον Σεπτέμβρη, οπότε και οι ταξιδιώτες έπρεπε να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ πριν την πτήση τους. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου δουλεύει σκληρά, έτσι ώστε τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα μουσεία, τα εμπορικά κέντρα και τα αξιοθέατα να ακολουθούν όλες τις προτεινόμενες υγειονομικές προφυλάξεις, με τήρηση αποστάσεων. Για παράδειγμα, είσαι υποχρεωμένος να φοράς μάσκα σε εσωτερικούς χώρους και κάποια μέρη κάνουν θερμομέτρηση και προσφέρουν δωρεάν αντισηπτικό χεριών.
Προκειμένου να ανοίξουν ξανά τον Ιούνιο, τα ξενοδοχεία έπρεπε να πάρουν ένα υγειονομικό πιστοποιητικό από το Υπουργείο Τουρισμού Και Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Υγείας. Όταν επισκεφτήκαμε το Dahab οικογενειακώς το καλοκαίρι, όταν φτάσαμε, ψέκασαν το αμάξι και τις αποσκευές μας με αντισηπτικό. Οι πετσέτες παραλίες έρχονταν στο δωμάτιό μας από το προσωπικό. Στα δωμάτια, υπήρχε αντισηπτικό και γάντια. Το αντισηπτικό ήταν διαθέσιμο σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, όπως το λόμπυ, το εστιατόριο και το bar. Δεν υπήρχε μπουφέ και τα γεύματα ήταν όλα αλά καρτ.
Αρχές Σεπτέμβρη, με το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων και την μερική επιστροφή του εργατικού δυναμικού στις θέσεις εργασίας, οι Αιγύπτιοι έχουν χαλαρώσει αρκετά με τις προφυλάξεις. Η ταπεινή μου συμβουλή σε όσους θέλουν να επισκεφτούν την Αίγυπτο είναι να στοχεύσουν σε προορισμούς όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι δυνατή, όπως το Νότιο Σινά, η Ερυθρά Θάλασσα και η Δυτική Έρημος.
Miriam Amir Menkarius, www.mirofromcairo.com

 

Τα μέτρα και τα ταξίδια

Το lockdown: To lockdown ήρθε ξαφινά στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Μαρτίου, με μια τηλεοπτική εμφάνιση του πρωθυπουργού να ανακοινώνει ότι όλοι πρέπει να μείνουμε σπίτι και να βγαίνουμε μόνο για να αγοράσουμε τρόφιμα και να ασκηθούμε μια φορά τη μέρα. Μόλις λίγες μέρες πριν, η ζωή ήταν φυσιολογική ακόμα, με τις εταιρείες, τα μπαρ και τα γυμναστήρια όλα ανοιχτά.
Η κυβέρνηση άρχισε να πληρώνει το 80% των μισθών για τους περισσότερους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να εργαστούν. Ο καλοκαιρινός καιρός ευτυχώς ξεκίνησε νωρίς την άνοιξη και πολύ γονείς μπορούσαμε να απολαύσουμε τους κήπους μας και τα παιδιά μας αντί να πηγαίνουμε στη δουλειά.
Η χειρότερη μέρα του πρώτου κύματος για το ΗΒ ήταν την 21η Απριλίου, με 1166 θανάτους σε μια μέρα. Αλλά το lockdown είχε αποτέλεσμα, υπήρχε διαθεσιμότητα σε μάσκες και αντισηπτικά χεριών στα μαγαζιά και οι άνθρωποι άρχισαν να συνηθίζουν τους κανόνες.
Το Καλοκαίρι, η κυβέρνηση μπόρεσε να χαλαρώσει λίγο το lockdown και να επιτρέπει ομάδες μέχρι και 6 ατόμων να κοινωνικοποιούνται και στις περισσότερες επιχειρήσεις να ανοίξουν.
Τα παιδιά πήγαν ξανά σχολείο τον Σεπτέμβρη, μετά από 6 μήνες. Αλλά με έλλειψη τεστ, τα κρούσματα άρχισαν και πάλι να αυξάνονται. Οι διαφορετικές χώρες του ΗΒ άρχισαν να ακολουθούν δικές τους πολιτικές και στην Αγγλία το δεύτερο lockdown ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου.
Ταξιδιωτικοί Περιορισμοί: Το Καλοκαίρι, η χαλάρωση των μέτρων έφερε και ταξίδια στο εξωτερικό σε μια περιορισμένη λίστα χωρών. Εμείς αντί για την προγραμματισμένη μας κρουαζιέρα, περάσαμε μια βδομάδα σε μια καλύβα στο δάσος στη νότια ακτή της Αγγλίας. Με το δεύτερο κύμα που περνάμε τώρα, υπάρχει και απαγόρευση κάθε μη υποχρεωτικού ταξιδιού.
Jenni Fielding, www.cruisemummy.co.uk

 

Διαφορετικά ανά Πολιτεία

Η κατάσταση: Οι ΗΠΑ έχουν τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους από covid από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο και άρα μπορώ εύκολα να πω ότι ο τρόπος που το κράτος αντιμετωπίζει την πανδημία είναι ανεπαρκής. Για να κατανοήσει κανείς τους αριθμούς, είναι σημαντικό να ξέρει ότι υπάρχει ελάχιστος ομοσπονδιακός συντονισμός, αφήνοντας τις Πολιτείες να αναπτύξουν προφυλάξεις μόνες τους και σε πολλές περιπτώσεις να ανταγωνίζονται η μία την άλλη για πόρους.
Τους πρώτους μήνες της πανδημίας, κάποιες Πολιτείες ήταν σε lockdown, έκλεισαν επιχειρήσεις και απέτρεπαν τους ταξιδιώτες από άλλες Πολιτείες να εισέλθουν. Στο μεταξύ, άλλες Πολιτείες είχαν πιο χαλαρές προσεγγίσεις. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα Πολιτείες, στις οποίες δεν αποτρέπονται οι μαζικές συναθροίσεις, δεν απαιτείται η χρήση μάσκας – έχουν ακόμα και νόμους που εμποδίζουν τις πόλεις να επιβάλλουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Η χρήση μάσκας έχει καταντήσει θέμα πολιτικό, σε μια περίοδο που δεν έλειπαν οι πολιτικές εντάσεις. Όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια έκρηξη κρουσμάτων το Φθινόπωρο.
Ταξιδιωτικοί Περιορισμοί: Τα ταξίδια μεταξύ των Πολιτειών είναι ανοιχτά και εκατομύρια άνθρωποι γυρίζουν τη χώρα αυτές τις μέρες για διακοπές. Οι περισσότερες χώρες του κόσμου είναι κλειστές για τους Αμερικανούς αυτή τη στιγμή, άρα ταξιδεύουμε κυρίως μεταξύ των Πολιτειών. Κάποιες Πολιτείες απαιτούν καραντίνα κατά την άφιξη, άλλες όχι. Υπάρχει μια αυξανόμενη κοινωνική πίεση εναντίον των ταξιδιών όσο τα κρούσματα αυξάνονται, αν και δεν υπάρχει κάποια σύσταση να μείνουμε σπίτι. Πολλοί Αμερικάνοι ακυρώνουν τα ετήσια ταξιδιωτικά τους σχέδια και εξερευνούν περιοχές κοντά στο σπίτι τους περισσότερο από οποτεδήποτε. Οι πωλήσεις των RVs έχουν εκτοξευθεί, καθώς οι άνθρωποι αναζητούν ασφαλείς τρόπους να ξεφύγουν από την πόλη και να εξερευνήσουν ένα καινούργιο μέρος.
Dani Ward, Diapers in Paradise

Lockdown, χαλαρά μέτρα, ξανά lockdown

Aπό το lockdown στα χαλαρά μέτρα: Η Ολλανδία μπήκε σε ολικό lockdown μέσα Μάρτη με μέσα Μάη (60 μέρες). Το lockdown αποδείχτηκε αποτελεσματικό και τα μέτρα χαλάρωσαν, τα περισσότερα δημόσια σημεία άνοιξαν και τα παιδιά επέστρεψαν στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς (αρχικά, σε ένα υβριδικό μοντέλο και τελικά κανονικά σε πλήρες ωράριο από τον Ιούνιο).
Το καλοκαίρι, όλα ήταν σχεδόν φυσιολογικά και όλα ήταν ανοιχτά, και εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι, αλλά με μικρότερη χωρητικότητα. Το Καλοκαίρι, καταφέραμε ακόμα και να ταξιδέψουμε στην Πορτογαλία, χωρίς προβλήματα.
Υπάρχουν διάφοροι τρέχοντες περιορισμοί, σχετικά με το πόσοι άνθρωποι επιτρέπεται να συγχρωτίζονται, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Και αλλάζουν πολύ συχνά, ανάλογα με τις εκάστοτε τοπικές συνθήκες.
Ήμασταν τυχεροί που τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί παρέμειναν ανοιχτοί μετά το Καλοκαίρι. Είχαμε ένα δεύτερο κύμα τον Οκτώβριο, οπότε και χρειάστηκε να μπούμε σε ένα μικρό lockdown, το οποίο ισχύει ακόμα. Δηλαγή, τα εστιατόρια είναι κλειστά και τόσο τα μουσεία, όσο και θέατρα ή βιβλιοθήκες έχουν κλείσει προσωρινά για λίγες εβδομάδες. Επιτέλους, απαιτείται και η χρήση μάσκας σε μερικά μαγαζιά από τον Οκτώβριο και θα γίνει υποχρεωτική σε όλη τη χώρα σε όλους τους δημόσιους χώρους από την 1η Δεκέμβρη.  Η σύσταση αυτή τη στιγμή είναι να μείνουμε σπίτι όσο πιο πολύ μπορούμε ή τουλάχιστον να αποφεύγουμε μη απαραίτητες εξόδους σε δημόσιους (εσωτερικούς) χώρους.
Travel restrictions: Τα ταξίδια εκτός Ολλανδίας, σε χώρες πορτοκαλί, δεν προτείνονται, αλλά είναι εφικτά αν μπεις σε καραντίνα για 10 μέρες κατά την επιστροφή. Κάποιες εθνικότητες δεν επιτρέπεται να μπουν στην Ολλανδία αν η χώρα τους είναι “κόκκινη”, για παράδειγμα οι κάτοικοι ΗΠΑ. Περνάμε πολύ χρόνο στο δάσος δίπλα στο σπίτι μας!
Anna Miller, Then I Had Twins

Γερμανία

Η αντιμετώπιση: Όταν ξέσπασε η επιδημία στην Κίνα τον Γενάρη του 2020, όλοι στη Γερμανία ήταν ψύχραιμοι. Θυμάμαι όλοι μας κάναμε σχέδια για τη χρονιά και σκεφτόμασταν ότι αυτή η περίεργη κορώνα είναι πολύ μακρυά μας, που μάλλον δεν θα μας φτάσει ποτέ. Συνεχίσαμε να ταξιδεύουμε ως συνήθως – πήγαμε ακόμα και στη Νέα Υόρκη για λίγες μέρες μέσα Φλεβάρη. Και καθώς περιμέναμε στο τελωνείο, το μόνο που μας ανησυχούσε ήταν να μην πλησιάσουμε Ασιάτες ταξιδιώτες. Κανείς δεν φορούσε μάσκες. Υπήρχε ένας κίνδυνος, το ένιωθες, αλλά ήταν πολύ μακριά για να μας νοιάξει.
Και μετά, ήταν αρχές Μάρτη και όλες οι μαζικές συγκεντρώσεις και οι εκθέσεις άρχισαν να ακυρώνονται. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπορική έκθεση με θέμα το ταξίδι, η ITB στο Βερολίνο, ακυρώθηκε και αυτό για εμάς ήταν το πρώτο σημάδι ότι τα πράγματα είναι σοβαρά. Στις 8 Μαρτίου, η Γερμανία μπήκε σε lockdown, χωρίς να ξέρει κανείς πότε θα τελειώσει. Τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, οι αθλητικές και πολιτισμικές δραστηριότητες, όπως επίσης ο χώρος της εστίασης και της λιανικής έκλειναν από τη μια μέρα στην άλλη. Όλοι έπρεπε να μείνουν σπίτι, να κάνουν τηλεκπαίδευση και τηλεργασία. Τα μόνα που έμειναν ανοιχτά ήταν τα μαγαζιά τροφίμων και τα φαρμακεία. Οι προστατευτικές μάσκες και τα αντισηπτικά γρήγορα έγιναν μέρος την καθημερινής, υποχρεωτικής μας ρουτίνας.
Σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους γείτονές μας, οι Γερμανοί μπορούσαν να βγουν έξω, κάτι που μας βοήθησε πολύ – βγαίναμε για περπάτημα, για ποδηλατάδα ή για αθλητικές δραστηριότητες. Ο μόνος κανόνας ήταν να μην συγχρωτιζόμαστε.
Μείναμε σπίτι σχεδόν 3 μήνες – ήταν μέσα Ιουνίου όταν στα παιδιά επιτράπηκε να επιστρέψουν στον παιδικό σταθμό.
Το Καλοκαίρι και μέχρι και τις αρχές Σεπτέμβρη, η κατάσταση στη Γερμανία ήταν αρκετά καλή. Όλα είχαν ανοίξει. Ο μόνος κανόνας ήταν να κρατάμε 1,5 μέτρο απόσταση, να φοράμε μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και να πλένουμε τα χέρια μας. Τα πήγαμε καλά το Καλοκαίρι, καταφέραμε ακόμα και να ταξιδέψουμε για λίγες μέρες στην Κρήτη.
Αρχές Οκτωβρίου, όταν οι σχολικές διακοπές τελείωσαν και ο καιρός δρόσισε αρκετά, τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται. Στατιστικά, τα νούμερα ήταν πολύ χειρότερα από ό,τι την Άνοιξη. Έτσι, η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να μπούμε ξανά σε ένα μικρό lockdown αρχές Νοεμβρίου. Μικρό, δηλαδή τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί και τα μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά, ενώ απαγορεύονται οι συναθροίσεις και έχει κλείσει η διασκέδαση και οι αθλητικές δραστηριότητες θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τα τέλη Νοέμβρη.
Ταξίδια: Τέλη Νοέμβρη σήμερα και οι αριθμοί έχουν πέσει λίγο, κάτι που μας δίνει ελπίδα ότι ίσως να καταφέρουμε να δούμε τους συγγενείς μας τα Χριστούγεννα. Όσο για την οικογένειά μας – πέρα από τις δύο εβδομάδες που περάσαμε στην Ελλάδας, παραμένουμε στην πόλη μας στο Ντόρτμουν και κάνουμε μικρές εξορμήσεις με τα ποδήλατα στην περιοχή.
Alexandra Kryaneva, www.shurupchik.com

 

Μένετε εκτός Ελλάδας; Πώς είναι η κατάσταση στη χώρα σας;

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *