Dream Hotels: Costa Navarino

Πέντε αρχιτεκτονικά γραφεία, με σεβασμό στο φυσικό τοπίο και πολύ μεράκι, έφεραν στο φως αυτόν τον πολυεπίπεδο χώρο στους αμμόλοφους του κόλπου Ναβαρίνο, που όμοιός του δεν υπάρχει.
Τότε, είχα μιλήσει με τους αρχιτέκτονες πίσω από το Costa Navarino και παρουσιάζω εδώ το όραμά τους.

Phil Jaffa και Scape Design, Αρχιτεκτονική τοπίου

Ο Phil Jaffa και οι συνεργάτες του κλήθηκαν να δημιουργήσουν έναν ολοκαίνουριο προορισμό στη Μεσόγειο, ένα πεντάστερο κατάλυμα διεθνών προδιαγραφών, που παράλληλα θα είναι οικείο στο τοπίο και θα διατηρεί την αίσθηση της απομόνωσης.
Η δημιουργία του κτίσματος και των εξωτερικών χώρων χορογραφήθηκε για να διατηρηθεί η υπέροχη θέα στη θάλασσα. Τοποθετημένο ανάμεσα στους αμμόλοφους του Ναβαρίνο, το νερό χρησιμοποιήθηκε από τους Scape σε όλο τον χώρο, τόσο για να δημιουργήσει φυσική δροσιά, ηρεμία και οπτική ένωση με τη θάλασσα, όσο και για τις πισίνες. «Επιθυμία του πελάτη ήταν να προσανατολιστεί το κατάλυμα στη θάλασσα και ήθελε η πλειονότητα των δωματίων να βλέπουν προς τον κόλπο. Αυτό δεν ήταν κάτι δύσκολο στο συγκεκριμένο περιβάλλον και τελικά οι επιθυμίες του πραγματοποιήθηκαν χάρη στο εκπληκτικό δημιούργημα “Navarino Dunes”».
Οι αρχιτέκτονες βασίστηκαν στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής για να δημιουργήσουν το κατάλυμα, δίνοντάς της όμως μία μοντέρνα πινελιά. Παράλληλα, θέλησαν το Costa Navarino να δένει αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο. «Ένα ταξίδι στα χωριά της νότιας Πελοποννήσου, σε συνδυασμό με το δραματικό ορεινό τοπίο και τη μαγευτική ακτογραμμή, υπήρξαν η αρχή για όλα όσα δημιουργήθηκαν στον Ρωμανό» μας λέει ο Phil. Χρησιμοποιήθηκαν ντόπια υλικά και μία οικολογική προσέγγιση όπου ήταν δυνατό, ενώ για τη διακόσμηση μεταφυτεύτηκαν δέντρα και φυτά της περιοχής, που θυμίζουν στον επισκέπτη τη φυσική ομορφιά της γειτονικής επαρχίας.
Οι Scape δημιούργησαν ένα πανέμορφο τοπίο, το οποίο ξεδιπλώνεται μπροστά στον επισκέπτη με μαγικό τρόπο, καθώς μετακινείται απόν τον ένα χώρο στον άλλο.view 1 Image_sm

 

Bernard Langer – Ross McMurray, Το γήπεδο του golf / Navarino Dunes Course

Ο Bernard Langer, εκτός από αρχιτέκτονας, είναι και πρωταθλητής του γκολφ και ξέρει καλά πώς πρέπει να είναι το ιδανικό γήπεδο. Μαζί με τον Ross McMurray του European Golf Design, σχεδίασαν τo Navarino Dunes Course με γνώμονα τον περιβάλλοντα χώρο. Δημιούργησαν σχηματισμούς στο γήπεδο που “έδεσαν” αρμονικά με τις άγριες κορυφές των μακρινών βουνών και άλλους που έγιναν ένα με τη θάλασσα. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα παραθαλάσσιο γήπεδο γκολφ» μας λέει ο Ross, «οι σχηματισμοί αυτοί γίνονται λιγότερο έντονοι στα τμήματα του γηπέδου μακριά από τη θάλασσα, όπου προσαρμόζονται στο γεμάτο ελιές και εσπεριδοειδή ελληνικό τοπίο. Όσα δέντρα αφαιρέθηκαν, μεταφυτεύτηκαν σε άλλα σημεία του χώρου».
Το μεγαλύτερο τμήμα του σχεδιασμού έγινε στις αρχές του 2006. H κατασκευή άρχισε αργότερα τον ίδιο χρόνο και ολοκληρώθηκε το τέλος του 2008. Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του γηπέδου, ξεκίνησαν αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή. «Χρειάστηκε να προσαρμόσουμε τα σχέδια στα ιστορικά ευρήματα. Αυτές οι ανασκαφές θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα και την ιστορικότητα του γηπέδου στο μέλλον».
Μετά το πέρας των κατασκευών, ήρθε η ώρα της πρώτης δοκιμασίας. «Πέρασα δύο μέρες εκεί, περπατώντας στο γήπεδο, κοιτώντας κάθε τρύπα και παρατηρώντας κάθε λεπτομέρεια. Έριξα μερικές βολές και όταν το χορτάρι είχε μεγαλώσει αρκετά, έπαιξα λίγο γκολφ» μας λέει ο Bernard Langer, ο πρώτος γκόλφερ που έπαιξε στο Costa Navarino. «Θέλαμε να βάλουμε το λιθαράκι μας στην ανάπτυξη της Ελλάδας ως προορισμό για γκολφ και πιστεύω ότι το γήπεδο που δημιουργήσαμε στο Ναβαρίνο ήδη προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον» μας είπαν οι δύο αρχιτέκτονες.  Bernhard Langer & Iacovos Iacovou 6th hole Navarino Dunes

 

Πολυάννα Παρασκευά, Παιδικό ξενοδοχείο SandCastle, βρεφονηπιακός σταθμός Cocoon

«Ο σχεδιασμός χώρων για παιδιά πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη τους να αισθάνονται ανεξάρτητα από τους ενήλικες» εξηγεί η αρχιτέκτονας Πολυάννα Παρασκευά που ανέλαβε τη δημιουργία του παιδικού ξενοδοχείου και του βρεφονηπιακού σταθμού. Το παιδικό ξενοδοχείο SandCastle, σχηματικά, είναι ένας σπειροειδής όγκος από άμμο που αναδύεται από το έδαφος, πάνω στον οποίο αρθρώνονται ξύλινοι χώροι διαμονής. «Αφετηρία για τη μορφολογία του αποτελεί ο ίδιος ο κόλπος του Ναβαρίνου με τους ατελείωτους αμμόλοφους. Οι εκφραστικές κινήσεις των παιδιών με την άμμο μεταφράζονται εδώ σε αρχιτεκτονικές μορφές» μας είπε η Πολυάννα.
Οι χώροι διαμονής των παιδιών, κατασκευασμένοι στη δική τους ανθρωπομετρική μικροκλίμακα, συνθέτουν μια ανοιχτή γειτονιά, ενώ θεατρικές σκηνές και χώροι παιχνιδιού προκύπτουν σε διάφορα σημεία της πλατείας. «Το κτίριο λειτουργεί ως πεδίο εξερεύνησης και εμπειρίας μέσα από τις εναλλαγές χώρων, χρωμάτων και υλικών» προσθέτει η Πολυάννα. Ο βρεφονηπιακός σταθμός Cocoon είναι ένα σύμπλεγμα κτηρίων. «Η μορφή καθορίστηκε από τα ερεθίσματα του προσκείμενου τοπίου της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας και από την ιδέα του κουκουλιού, ως χώρου που κυοφορεί ζωή. Τα καμπυλόμορφα κτίρια αγκαλιάζουν μια υδάτινη περιοχή, δημιουργώντας ένα μαλακό και ασφαλές περιβάλλον για τη φιλοξενία των βρεφών» περιγράφει η αρχιτέκτονας.
Για την κατασκευή και των δύο επιλέχτηκαν οικολογικά υλικά. Η γη, ο ήλιος, ο άνεμος και το νερό περικλείουν τα κτίρια, αποτελώντας αναπόσπαστα στοιχεία του. «Χρησιμοποιούνται κατά το δυνατόν φυσικά υλικά, τα οποία είναι φιλικά στις αισθήσεις των παιδιών, αλλά και τα βοηθούν να αναπτύξουν οικολογική παιδεία» λέει η Πολυάννα τονίζοντας τον οικολογικό ρόλο του εγχειρήματος.cocun-12sandcast-74

 

Αλέξανδρος Τομπάζης, Αρχιτεκτονική μελέτη του συγκροτήματος Navarino Dunes

Το συγκρότημα Navarino Dunes ήταν το πρώτο τμήμα του έργου στην περιοχή του Ρωμανού. «Σε συνεργασία με τον εργοδότη επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο έργο που θα εντασσόταν στην ιδιαίτερου κάλλους περιοχή με σεβασμό στο ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον» λέει ο Αλέξανδρος Τομπάζης. «Ο ιδιοκτήτης του πανέμορφου αυτού οικοπέδου, καθώς και οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου συνεργάστηκαν άψογα με εμένα και το αρχιτεκτονικό μου γραφείο, σε ένα πλαίσιο δημιουργικής επικοινωνίας και αμοιβαίου αλληλοσεβασμού. Αυτό, σε συνδυασμό, φυσικά, με τον διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στη μελέτη και την κατασκευή, ήταν οι βάσεις για τη δημιουργία του ξενοδοχείου».
Ο σχεδιασμός του συγκροτήματος Navarino Dunes έγινε με βάση την τοπική αρχιτεκτονική, λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους που συνιστούν τον βιοκλιματικό σχεδιασμό. «Το κλίμα της περιοχής, ο προσανατολισμός του οικοπέδου, το φως, ο αέρας και τόσα άλλα επηρέασαν το έργο μας, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα και την έμπνευσή μας. Παράλληλα, η μοναδική θέση του ξενοδοχείου, το μέγεθος του εγχειρήματος, η περιβαλλοντική ευαισθησία του σχεδιασμού και ο ενθουσιασμός του ιδιοκτήτη, κάνουν αυτή τη δουλειά μας να ξεχωρίζει και το ίδιο το ξενοδοχείο ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό επίτευγμα». Άλλωστε, η ήπια προσαρμογή μιας επέμβασης τέτοιου μεγέθους στο φυσικό τοπίο με σεβασμό στο περιβάλλον δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Αυτό τον σκοπό εξυπηρετούν οι εκτεταμένες υδάτινες επιφάνειες, τα φυτεμένα δώματα, οι στέγες ανοικτού τύπου, οι προσεγμένες φυτεύσεις με είδη από την τοπική χλωρίδα και η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της παραλίας και του ποταμού» συμπληρώνει ο αρχιτέκτονας.

 

ΜKV – interior design, Εσωτερικός σχεδιασμός και διακόσμηση του Navarino Dunes (The Romanos, The Westin Resort, Anazoe Spa, το Club του γηπέδου γκολφ και ο συνεδριακός χώρος House of Events, τμηματική συμμετοχή στο σχέδιο του Agora Village)

Ο σχεδιασμός του Navarino Dunes ήταν ένα από τα πρώτα πρότζεκτ που ανέλαβε η MKV δέκα χρόνια πριν. Αρχικά, μελέτησαν την πολιτιστική κληρονομιά και τις αρχιτεκτονικές παραδόσεις της περιοχής. «Η σχεδιαστική διαδικασία για ένα πολυτελές κατάλυμα πρέπει να ξεκινήσει από αυτά για να δημιουργήσει κάτι καινούριο» μας λένε οι αρχιτέκτονες. Η MKV τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τη διακόσμηση ξενοδοχείων, αποκτώντας, έτσι, εμπειρία που φαίνεται σε όλη τη δημιουργική διαδικασία που έφερε στο φως το Navarino Dunes. «Γνωρίζω την οικογένεια των ιδιοκτητών από τότε που το όραμα του Costa Navarino ήταν ακόμα στα σπάργανα. Επομένως, μπόρεσα να μοιραστώ τις σκέψεις μου για την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων με την οικογένεια από πολύ νωρίς» μας λέει ο κ. Βαφειάδης. «Το όραμα του πελάτη να δημιουργήσει τα πρώτο πολυτελές ξενοδοχείο στην Ελλάδα, ήταν θαρραλέο. Σε αυτό πρόσθεσα το δικό μου όραμα. Έμπνευσή μου ήταν η ίδια η Μεσσηνία, με τον πλούτο της και τη φυσική της ομορφιά, με τη μακρά ιστορία της και τους θρύλους που είναι συνυφασμένοι με αυτή. Αλλά και τα ταξίδια μου, γεμάτα οπτικά ερεθίσματα που διεύρυναν τους αρχιτεκτονικούς μου ορίζοντες».
Ωστόσο, το Costa Navarino είναι απέραντο και ήταν πολύ εύκολο να γίνει ένα ακόμα απρόσωπο ξενοδοχείο. «Κάθε στοιχείο μελετήθηκε προσεχτικά και έπειτα σχεδιάστηκε με τις κατάλληλες αναλογίες, έτσι ώστε ο επισκέπτης να αισθάνεται άνετα, ενώ παράλληλα να δημιουργείται μία προφανής, πηγαία ροή από το ένα περιβάλλον στο άλλο» μας εξηγούν οι MKV για τη φυσικότητα του χώρου και την αρμονία του με τον γύρο τοπίο.COSTA NAVARINO MOROCCAN RESTAURANT

 

Robert Trent Jones II, LLC, To νέο γήπεδο golf / The Bay Course

Ο Robert Trent Jones είναι ένας αρχιτέκτονας που ασχολείται αποκλειστικά με τον σχεδιασμό γηπέδων γκολφ. Είναι, επίσης, ο επαγγελματίας που επιλέχθηκε για τη δημιουργία του νέου γηπέδου του Costa Navarino, του Bay Course, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2011. Με αυτό το γήπεδο, το Costa Navarino μπαίνει επίσημα στον παγκόσμιο χάρτη προορισμών για γκολφ, δημιουργώντας στην Ελλάδα άλλη μία τουριστικό επιλογή. Το Bay Course δημιουργήθηκε με βάση το όραμα του Καπετάνιου κατά βάση, αλλά και σε σύμπνοια με το άλλο γήπεδο του Navarino, του Dunes Course. Έχει σχεδιαστεί για επαγγελματίες και πρωταθλητές, αλλά και για νεαρούς και ερασιτέχνες παίχτες.
«Όλοι θα ενθουσιαστούν με το Bay Course από κάθε άποψη. Είναι ένα γήπεδο, στο οποίο όλοι θα θέλουν να έρχονται, ξανά και ξανά». Με σχεδιαστικό γνώμονα το καλό της κοινότητας της Πύλου, αλλά και της Ελλάδας γενικά, πρόκειται για έναν όμορφο και ευχάριστο χώρο για γκολφ. Η τοποθεσία είναι βασικός παράγοντας κατά τον σχεδιασμό, πόσο μάλλον για ένα γήπεδο παγκοσμίου κλάσης, όπως το Bay Course του Navarino. «Η φυσική ομορφιά της περιοχής, η προσβασιμότητα μέσω της ακτής και η γενική τοπογραφία μάς βοήθησε να δημιουργήσουμε ένα εκπληκτικό γήπεδο γκολφ». Το πιο δύσκολο κομμάτι του σχεδιασμού ήταν η τοποθέτηση του σχεδίου στο οικόπεδο. «Είχαμε μπροστά μας όλα τα στοιχεία που χρειαζόμασταν και εκμεταλλευτήκαμε σπιθαμή προς σπιθαμή κάθε λόφο και πεδιάδα. Διατηρήσαμε, επίσης, τα ιδανικά της ευγενούς άμιλλας των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων. Άλλωστε, πρόσφατα το γκολφ έγινε υποψήφιο άθλημα για τους ολυμπιακούς αγώνες του 2016».

 

IMG_0711

 

Το άρθρο μου αυτό είχε δημοσιευτεί το 2011 στο επίσημο περιοδικό του ξενοδοχείου Costa Navarino και μπορείς να το δεις εδώ.

 

 

 

Share

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − 19 =