Η Ανθή στην Αδριανούπολη

Η αναγνώστρια Ανθή ταξίδεψε στην Αδριανούπολη της Τουρκίας ως φοιτήτρια στην Κομοτηνή και μοιράζεται την εμπειρία της! Διάβασε και δες πώς μπορείς να ταξιδέψεις κι εσύ οδικώς στην Τουρκία!
Ή αλλιώς Edirne, όπως είναι πλέον η επίσημη ονομασία της. Εάν ζεις στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης λογικά την γνωρίζεις, πολύ πιθανό να την έχεις επισκεφτεί κιόλας. Εάν πάλι δε την έχεις μάθει ακόμη, ήρθε η στιγμή!

Πρόκειται για μια πόλης της Τουρκίας, μια ανάσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, απέναντι από την Ορεστιάδα με πλούσια ιστορία καθώς υπήρξε πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία σε περιμένει να την ανακαλύψεις!

 

Πρόσβαση

Οδικώς μέσω της Εγνατίας οδού. Θα βγείτε στην έξοδο για Σουφλί και μέσω της εθνικής οδού θα κατευθυνθείτε προς Ορεστιάδα. Η είσοδος στη γειτονική χώρα προτιμότερο να γίνει από τον συνοριακό σταθμό των Καστανιών, από τον οποίο η Αδριανούπολη είναι λίγα λεπτά μακριά.

Για την είσοδο στην Τουρκία χρειάζεται ταυτότητα νέου τύπου ή διαβατήριο.

Εάν ταξιδεύετε με δικό σας όχημα απαραίτητα είναι και όλα θα έγγραφα του αυτοκινήτου.

Στην τουρκική πλευρά των συνόρων πολύ πιθανό να σας ανοίξουν το χώρο των αποσκευών του αυτοκινήτου και να σας ζητήσουν να δουν έναν έναν τους επιβαίνοντες. Επίσης ρωτάνε έαν μεταφέρετε ποτά ή τσιγάρα.

 

Στην πόλη

Πριν αντικρίσεις τις εντυπωσιακές πέτρινες γέφυρες που σε καλωσορίζουν στην πόλη διασχίζεις ένα μικρό χωριουδάκι. Από τις γέφυρες και μετά το κέντρο της πόλης είναι πολύ κοντά. Εμείς αφήσαμε το αυτόκινητο σε ένα πάρκινγκ και αρχίσαμε τις βόλτες!

Κατευθύνθηκαμε προς το επιβλητικό Σελιμιγιέ Τζαμί με οδηγό τους πανύψηλους μιναρέδες. Ο περίβολος ήταν περιποιημένος αντάξιος του επιβλητικού μνημείου, που προστατεύεται από την Unesco. Στην εσωτερική αυλή υπήρχε μια όμορφη παραδοσιακή μαρμάρινη βρύση αλλά την ημέρα που το επισκέφτηκα εγώ ετοίμαζαν το χώρο για κάποια εκδήλωση και δεν προχώρησα στο εσωτερικό του.

Ακριβώς κάτω από το Σελιμιγιέ Τζαμί βρίσκεται  μια κλειστή αγορά με κάθε λογής προϊόντα. Από παραδοσιακά έδεσματα μέχρι σαπουνάκια σε σχήματα φρούτων!

Στην συνέχεια, κατηφόρισαμε προς τον κεντρικό πεζόδρομο κατά μήκος του οποίοι και στα στενά κάθετα βρίσκεται ποικιλία μαγαζιών για διάφορες αγορές. Ρούχα, παπούτσια, μέρη για τσάι και καφέ και διάφορα άλλα. Οι καταστήματαρχες είναι ευγενικοί και έξυπηρετικοι ενώ πολλοί από αυτούς γνωρίζουν και ελληνικά. Παράλληλα στον κεντρικό πεζόδρομο υπάρχει κι άλλη μια κλειστή αγορά ανάλογου περιοχομένου με αυτή κάτω από το Τζαμί. Εγώ τον περισσότερο μου χρόνο μου εκεί χάθηκα χαζεύοντας τους πολύχρωμους πάγκους!

Σχετικά με τις αγορές να αναφέρω πως πολλά καταστήματα δέχονται κάρτες αλλά αν θέλετε μετρητά υπάρχουν ανταλλακτήρια κατά μήκος του πεζόδρομου.

Προσωπικά απόλαυσα την βόλτα μου στην Αδριανούπολη! Αν και ο χρόνος μου ήταν πολύ περιορισμένος, μου έκανε καλή εντύπωση και μου κίνησε το ενδιαφέρον ώστε να ξανάπαω όσο είμαι ακόμη φοιτήτρια στη Κομοτηνή, με περισσότερο χρόνο διαθέσιμο αυτή τη φορά και πιο διαβασμένη για τα αξιοθέατα!
Διάβασε επίσης:
3 μέρες στην Κωνσταντινούπολη
Road Trip: Κωνσταντινούπολη και Μικρά Ασία

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 4 =