Top
  >  Kidcation Tips   >  Τι τρώμε όταν ταξιδεύουμε με τα δίδυμα;

Όχι, δεν μαγειρεύω στα ταξίδια μας με τα δίδυμα. Τρώμε σε εστιατόρια μαζί τους από το πρώτο μας ήδη ταξίδι, όταν ήταν 5 μηνών. Αυτή τη στιγμή είναι δυο κύριοι που τρώνε τα πάντα και έχουν μια μαμά που την απολαμβάνουν στα ταξίδια μας, αντί να κοιτάνε την πλάτη της στον νεροχύτη. Τι τρώμε όταν ταξιδεύουμε με τα δίδυμα; Πώς τρώμε σε εστιατόρια επί covid; Τι σνακ προτιμάμε; Πώς θα γίνει να μην πάρουμε κιλά φέτος στις διακοπές μας;

Δείτε επίσης:
Πώς τρώω σωστά όταν ταξιδεύω σε 5 βήματα
Ταξίδι με μωρά και το θέμα “φαγητό”
Σπιτικά σνακς για το ταξίδι από τη Healthy Food Blog 
10 λόγοι που τα ταξίδια είναι αφορμή για υγιεινή ζωή

Τι τρώμε όταν ταξιδεύουμε με τα δίδυμα;

Πρωινό

Το πρωινό το τρώμε στο κατάλυμα αν προσφέρεται, αλλιώς το ετοιμάζουμε εμείς και το τρώμε στον κήπο.
Προτιμάμε πλήρη γεύματα. Ένα πλατώ φρούτα, οπωσδήποτε κάποια πρωτεΐνη (τυρί ή ταχίνι ή βραστά αυγά) και ψωμί πολύσπορο ή ολικής άλεσης. Και τον καφέ μας.
Αν κάτσουμε κάπου μέρες, παίρνουμε και γάλα. Το πίνουμε με δημητριακά και μπανάνα ή σε smoothie, με μπανάνα, βρώμη, ταχίνι.
Σε ξενοδοχείο, εγώ θα προτιμήσω κάποια ομελέτα 2-3 μέρες, ο Κώστας θα φάει και πίτα, τα παιδιά μπορεί να τσιμπήσουν και κέικ (όχι καθημερινά).
Αποφεύγουμε οικογενειακώς τη ζάχαρη και το βούτυρο. Αλλά τιμάμε τα γιαουρτάκια με granola και αποξηραμένα φρούτα, τις σπιτικές μαρμελάδες και τις τοπικές λιχουδιές (εννοείται ότι θα φάμε πχ πολλά λαλάγγια στη Μάνη!)

Σνακ

Καλά τα κριτσίνια και τα κουλούρια Θεσσαλονίκης, αλλά για κάθε μέρα είναι μάλλον κακά.
Οι μπάρες δημητριακών είναι μια καλή λύση, αρκεί να μην είναι γεμάτες ζάχαρη, οπότε ψάξτε το πριν αγοράσετε.
Οι φούρνοι συχνά έχουν μπισκότα με μέλι ή φρουκτόζη αντί για ζάχαρη, αν δεν θέλετε πάλι κριτσίνια.
Κάποιες μέρες, αντί για αυτά έχω μαζί μου σε μικρές συσκευασίες τροφίμων αποξηραμένα φρούτα. Στα δίδυμα αρέσουν πολύ οι χουρμάδες και οι σταφίδες, παίρνω όμως και σύκα και βερίκοκα χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Και ανάλατους ξηρούς καρπούς. Τα δίδυμα προτιμάνε τα cashews, έχω όμως μαζί μου αμύγδαλα και καρύδια. Συνήθως αυτά τα αγοράζω από την Αθήνα.
Εννοείται όμως το καλύτερο σνακ και ειδικά για την παραλία είναι τα φρέσκα φρούτα. Μας αρέσουν οι μπανάνες και τα νεκταρίνια ιδιαιτέρως, τα οποία τα πλένουμε στη θάλασσα. Τα βερίκοκα είναι επίσης φοβερή ιδέα (και φοβερό φρούτο). Ροδάκινα επίσης. Σταφύλια και κεράσια ακόμα προτιμώ να τα δίνω κομμένα στη μέση, οπότε είναι μπελάς, γιατί πρέπει να τα έχω κόψει πριν φύγουμε. Aν έχουμε όρεξη για έξοδα και χαλάρωση και συνεπώς είμαστε σε beach bar, παραγγέλνουμε οικογενειακώς φρέσκους χυμούς.
Έχω επίσης πάρει μαζί μου αυγό που είχα βράσει το πρωί και δεν φαγώθηκε και είχε μεγάλη επιτυχία. Καθώς και μπιφτέκι μοσχαρίσιο, που θα το φάνε ανά πάσα στιγμή.

Μεσημεριανό

Θα φάμε κάτι ελαφρύ και θα αφήσουμε το μεγάλο μας γεύμα για αργά το απόγευμα. Μπορεί να είναι μια φρέσκια σαλάτα με κάποιο τυρί στο κατάλυμα, όσο περιμένουμε να χαλαρώσει η ζέστη.
Ντάκος, caprese για εμάς. Ψωμί με φυστικοβούτυρο για τον Ορφέα. Τοστ για τον Γιώργο.
(Ναι, πάντα εξοπλίζουμε το ψυγείο μας).
Αν φάμε έξω, θα προτιμήσουμε ψαράκι με σαλάτα (και πατατούλες για τα παιδιά). Γιατί η ζέστη δεν μας αφήνει να φάμε κάτι πιο βαρύ.

Βραδινό

Αν φάμε μεγάλο γεύμα το μεσημέρι, το βράδυ μπορεί να τη βγάλουμε απλά με παγωτό. Αν θέλετε να μην πάρετε κιλά, όχι παγωτό κάθε μέρα, ναι; Αντί για παγωτό, μπορεί να προτιμήσουμε ένα γιαούρτι (αρέσει σε όλους μας). Ή χωριάτικη σαλάτα.
Αν δεν έχουμε όμως φάει μεσημεριανό, τότε κατά τις 19:30 (όχι αργότερα, γιατί θα βαρύνουμε και θα φουσκώσουμε), πάμε σε εστιατόριο για ηλιοβασίλεμα.
Οι πιο υγιεινές και χορταστικές επιλογές είναι ψητά (ψάρια, κρέας, πουλερικό) και σαλάτα ή χόρτα. Τα παιδιά θα φάνε ψωμάκι ή και πατατούλες μαζί με το μπιφτέκι ή το ψάρι τους.
Σίγουρα κάποια μέρα θα φάμε και ζυμαρικά, με κιμά ή σάλτσα κόκκινη και τυράκι ή pesto.
Για την ακρίβεια, μια pesto μπορεί να φτιάξω κι εγώ στο κατάλυμα αν έχουμε κουζίνα και χώρο.

Πώς τρώμε σε εστιατόρια επί covid;

Θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα άρθρα με τον covid θα τα βλέπουμε ΠΟΛΥ σύντομα και θα μας φαίνονται πασέ και ξεπερασμένα και μια κακή ανάμηση. Τέλος πάντων.
Έχουμε πάει αρκετές φορές σε εστιατόρια και ταβέρνες με τα δίδυμα από τότε που άνοιξαν και στην Αθήνα και εκτός Αθηνών.
Τα περισσότερα, έχουν αντισηπτικό στο τραπέζι ή αλλού, τα μαχαιροπίρουνα και οι ατομικές πετσέτες έρχονται σε κλειστή συσκευασία και το αλατοπίπερο ή δεν υπάρχει ή είναι σε κλειστή συσκευασία.
Στην επαρχία, αυτό που είδαμε ήταν αντισηπτικό στην είσοδο και τίποτε άλλο.
Τα παιδιά έχουν μάθει και καθαρίζουν τα χέρια τους με αντισηπτικό. Στην τουαλέτα αποφεύγουμε να πάμε. Αν και τη μία φορά που πήγα, είχε καθαρίστριες και μύριζε χλωρίνη.
Έχω μαζί μου και αντισηπτικό για τα χέρια μας και σε μορφή σπρέυ για τα καθίσματα και το τραπέζι.
Αν το τραπέζι μας είναι κολλητά με άλλα, διακριτικά έχει τύχει να το μετακινήσουμε.
Έχουμε πάει και σε σούπερ μάρκετ και σε μανάβη και σε παιδότοπο, κούνιες κ.λπ. και τα δίδυμα πάνε και παιδικό. Έχουν αρχίσει λίγο λίγο να μην πιάνουν τα πάντα και φυσικά με ανέχονται όταν τους δίνω αντισηπτικό.
Για κάποιες επιφάνειες, καλά είναι και τα αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια. Ή αν τα δίδυμα παίξουν με την άμμο μεταξύ μπουκιών.

Πώς γλιτώνουμε έξοδα ενώ δεν μαγειρεύω στα ταξίδια μας;

Σίγουρα δεν ξοδεύουμε λιγότερα από όσες οικογένειες μαγειρεύουν κάθε μέρα. Αλλά τελικά, δεν ξοδεύουμε πολύ περισσότερα, τόσο ώστε ένα ταξίδι να γίνει απαγορευτικό.
Καταρχάς, έχουμε πάρει μαζί μας από την Αθήνα ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και κάποια κριτσίνια, που ούτως ή άλλως τρώμε και στην καθημερινότητά μας, καθώς και πρωτεΐνη για τα πρωινά μας σμούθι.
Με το που φτάνουμε στον προορισμό μας, εξοπλίζουμε το ψυγείο με ό,τι θα χρειαστούμε για το πρωινό μας (αν δεν παρέχεται από το κατάλυμα). Δηλαδή, γάλα, γιαούρτια, αυγά, φρούτα, βρώμη ή δημητριακά/granola. Όποια μείνουν, τα φέρνουμε πίσω στην Αθήνα.
Παίρνουμε επίσης τακτικά φρέσκα φρούτα για τα σνακ μας.
Αγοράζουμε επίσης φρέσκα λαχανικά για να κάνουμε σαλάτες.
Όλα αυτά είναι έξοδα που κάνετε κι εσείς που μαγειρεύετε όλα τα γεύματα. Και είναι έξοδα που θα κάναμε κι αν μέναμε σπίτι μας.
Τα γεύματά μας σε εστιατόρια δεν είναι λουκούλεια. Σίγουρα όμως μας βγαίνει πιο ακριβό από το να μαγειρέψουμε. Αλλά και πιο ξεκούραστο.
Δεν θα παραγγείλουμε δηλαδή πάνω από 3 κυρίως πιάτα για 4 άτομα. Και μία σαλάτα. 4 άτομα, 4 πιάτα τελικά. Και αν κάτι μείνει, το παίρνουμε μαζί μας.
Παίρνουμε μαζί μας και το νερό από το εστιατόριο.
Και το πιο σημαντικό, από τυχόν beach bar θα πάρουμε μόνο καφέδες και φρέσκους χυμούς. Ούτε σάντουιτς ούτε τυρόπιτες. Γιατί έχουμε μαζί μας μίνι σνακ.

Πώς θα γίνει να μην πάρω κιλά φέτος στις διακοπές μας;

Αλκοόλ

Το αλκοόλ το έχουμε συνδέσει με τα ταξίδια μας. Ακόμα και όταν θήλαζα, ένα ποτηράκι το είχα πιει όταν ήξερα ότι θα αργήσω να ξαναθηλάσω.
Δυστυχώς όμως μεταβολίζεται σε λίπος… Άρα όσο περισσότερο πιω, τόσο περισσότερα λιπαρά κιλά θα πάρω. Κάτι που δεν θέλω γενικά, πόσο μάλλον το καλοκαίρι. Στην παραλία.
Άρα έχω καταφέρει να το μειώσω σε 2 ποτήρια την εβδομάδα. Είτε 2 ποτήρια κρασί είτε 2 ποτήρια μπίρα είτε ένα κοκτέηλ. Τις υπόλοιπες μέρες των διακοπών μας (ή αν βγούμε να φάμε μια καθημερινή και έχω ήδη πιει τις τελευταίες μέρες), έχω κάποιες μη αλκοολούχες επιλογές:
1. Όχι αναψυκτικό, γιατί έχουν ζάχαρη. Προσωπικά, δεν μου αρέσει ούτε η στέβια
2. Όχι χυμό συσκευασμένο, γιατί είναι τσάμπα θερμίδες χωρίς θρεπτικά συστατικά
3. Μου αρέσουν οι φυσικοί χυμοί. Όταν μάλιστα είναι από αποχυμωτή, έχουν μεν λιγότερες φυτικές ίνες, αλλά και λιγότερες θερμίδες. Και είναι πιο εύπεπτοι, παρά τα συγκεντρωμένα σάκχαρα.
4. Μου αρέσουν και τα mocktails (virgin cocktails, κοκτέηλ χωρίς αλκοόλ). Αρκεί να μην έχουν ζάχαρη. Για παράδειγμα, το virgin mojito χωρίς τη ζάχαρη είναι σούπερ επιλογή.
5. Η καλύτερη όμως επιλογή είναι ένα μεταλλικό νερό (ανθρακούχο ή καλύτερα όχι) με στυμμένο λεμόνι, μια φέτα lime ή και δυόσμο!

Δεν τρώμε αργά

Το βραδινό μας είναι στις 19:30, 20:00 το αργότερο.

Αποφεύγω τους υδατάνθρακες

Αν μια μέρα κολυμπήσω πολύ ή πεζοπορήσουμε ή τρέξω, θα καταναλώσω υδατάνθρακες (ψητές πατάτες, μαύρο ψωμί) στο μεσημεριανό μου και στο βραδινό μόνο. Τα παξιμάδια και οι φρυγανιές είναι επίσης καλή λύση αν δεν έχετε θέμα δυσκοιλιότητας, η οποία είναι βέβαια συνηθισμένο φαινόμενο όταν ταξιδεύουμε για πολλούς ανθρώπους.

Φυτικές ίνες και πολύ νερό

Φρούτα, σαλάτες, χόρτα. Πάρα πολύ νερό. Πράσινο τσάι αν βρω φυσικό. Όλα αυτά για να αποφύγω τυχόν δυσκοιλιότητα που θα μου χαλάσει τη διάθεση και θα με φουσκώσει πολύ.

Κάνω κάποια άσκηση

Αυτό είναι εξαιρετικά εύκολο σε city trips, όπου σπρώχνουμε τα καρότσια κάτι ώρες τη μέρα.
Στις καλοκαιρινές διακοπές, εμείς περπατάμε. Βρίσκουμε μονοπάτια και τα πεζοπορούμε το απόγευμα. Στα δίδυμα αρέσει πολύ και εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε.
Μου αρέσει επίσης να κολυμπάω. Δεν το έχω κάνει όμως ποτέ αθλητικά και έτσι πάνω από ένα τέταρτο από εδώ και από εκεί δεν έχω καταφέρει να κολυμπήσω.
Επειδή όμως φέτος ξεκίνησα τρέξιμο, δεν θα ήθελα να το αφήσω στις διακοπές μου. Έχω βρει ένα δρομολόγιο στο λιμάνι που θα μείνουμε στη Λευκάδα και έχω έναν μήνα μπροστά μου να πάρω δύναμη και να οργανώσω πώς θα τα καταφέρω: θα πάρω μαζί μου αθλητικά παπούτσια και ρούχα. Θα αφήνω τις σαγιονάρες μου σε κάποια ταβέρνα πάνω στη θάλασσα, ώστε όταν τελειώνω την προπόνηση να κάνω βουτιά και να επιστρέφω με τις σαγιονάρες στον Κώστα και στα παιδιά. Θα φεύγω ή νωρίς το πρωί πριν το πρωινό ή το απόγευμα πριν το δείπνο μας. Να δούμε, πόσες φορές θα το κάνω;

Εσείς μαγειρεύετε ή τρώτε έξω;

Comments:

  • Ρανια

    July 26, 2020

    Έχω 3 παιδάκια, τον πρώτο μου 3 ετων και τους διδυμους σχεδόν 2. Στις διακοπές εκτος απο τα σνακ που και εγω τα ετοιμάζω και τα παίρνω μαζι (φρούτα, κεικ σπιτικό, κριτσινακια, σταφιδες και παξιμάδια/μπισκότα) τρωμε έξω μεσημερι – βράδυ. Συχνά το ένα από τα δυο γεύματα είναι πιο πρόχειρο, πχ. πιτσα (επιλέγουμε πιτσα μαργαρίτα μονο με τυρακι) ή σε σουβλατζιδικο ένα καλαμακι κοτοπουλο ή παγωτάκι. Στο πρωινο επιλέγω παντα χυμό γαλα, τοστ και αβγά όπως και στο σπίτι αν προσφέρεται στο κατάλυμα αλλιως προμηθευομαστε και τα φτιάχνουμε εμεις. Με καλή οργάνωση ολα ειναι πιο βολικά!

    reply...
  • Άννα μαμά Αριάδνης

    July 27, 2020

    Καλησπέρα! Πολύ βοηθητικό το άρθρο, μου διευκόλυνε τη λίστα.
    Στο τελευταίο μας μεγαλο ταξιδι εκανα το λάθος να ετοιμαζω σνακ (τσουρέκια και τυροπιτακια), 2μέρες στην κουζίνα και εκτός του ότι ψόφισα τελικά η τότε λιγο πριν τα 2,5 έτη κόρη μου ούτε καν δοκίμασε! Πετάχτηκαν φυσικα κι απο τοτε εβαλα μυαλό και λέω πως με μια φορά που θα φάει και κάτι έτοιμο δε χάθηκε κι ο κόσμος. Επειδή είμαστε του βουνού και πολύ συχνά διανυκτερευουμε σε αντίσκηνο με βολεύει πολύ ο τραχανάς και τα βραστά αυγουλακια. Τα αποξηραμένα φρούτα επειδή δε μου αρέσουν δεν τα είχα σκεφτεί αλλά αυτήν τη φορά θα πάρω για τη μικρή. Μπάρες και μπισκότα δεν ξέρω αν τέλει αν θα κρατηθώ να μη φτιάξω

    reply...

post a comment