Top
  >  Oh The Places You'll Go!   >  Στο Κυπαρίσσι Λακωνίας Με Τα Δίδυμα

Το πρώτο μας ταξίδι μετά το lockdown ήταν το σαββατοκύριακο που μας πέρασε στο απομονωμένο Κυπαρίσσι στην covid free Λακωνία. Μακριά και δυσπρόσιτο, το όμορφο Κυπαρίσσι ήταν άδειο Ιούνιο μήνα, ήσυχο και μαγικο.

 

Γενικές Πληροφορίες

Το Κυπαρίσσι απέχει πάνω από 4 ώρες από την Αθήνα. Πήγαμε μέσω Σπάρτης (δεν μπήκαμε στη Σπάρτη), από όπου υπάρχουν δύο επιλογές: είτε από Μολάους (πιο κεντρικά, λίγη περισσότερη ώρα) είτε από Άγιο Δημήτριο (λίγο λιγότερη ώρα, απομονωμένα, αλλά περάσαμε από πανέμορφα γραφικά χωριά, βλ. Γκόριτσα). Μετά τον Άγιο Δημήτριο (ή τη στροφή για Μονεμβασιά) το τοπίο γίνεται πολύ άγριο, με αποκορύφωμα το άνοιγμα δυο ψηλών βράχων που αποκαλύπτουν μια αεροπλανική θέα στο πέλαγος, που κόβει την ανάσα. Σε 5 λεπτά, θα δείτε το Κυπαρίσσι από ψηλά και εκκλησάκια κρυμμένα στις πλαγιές.
Το Κυπαρίσσι είναι και ορεινό και παραλιακό, με όμορφα σπιτάκια, κουκλίστικες αυλές, όλα σε ομοιόμορφη παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Βρίσκεται στη Λακωνία, σε έναν κλειστό κόλπο στο Μυρτώο Πέλαγος μεταξύ Λεωνιδίου και Μονεμβασιάς, με τον πολύ εντυπωσιακό Πάρνωνα να δεσπόζει και να προσφέρει απλόχερη σκιά. Το πλησιέστερο χωριό είναι 35 ανηφορικά και γεμάτα στροφές χιλιόμετρα στις απότομες, βραχώδεις πλαγιές του Πάρνωνα. Οπότε φροντίστε να έχετε βάλει βενζίνη πριν φτάσετε. Το Κυπαρίσσι εκτός από φαρμακείο και βενζινάδικο βέβαια έχει τα πάντα, και φούρνο και μίνι μάρκετ και γραφικά καταλύματα και πεζοπορικό μονοπάτι και 3 παραλίες και λιμανάκια και ταβερνούλες και γλυκά καφενεδάκια. Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Διαμονή Στο Κυπαρίσσι

Το χωριό είναι μικρό και χωρίζεται σε 4 κομμάτια: το ορεινό, το παραλιακό πάνω στη βασική παραλία, την απόμερη παραλία και στη συνέχεια τον κολπίσκο του Cavo Kortia. Εκεί μείναμε εμείς, στο Cavo Kortia, το οποίο διαθεσιμότητα έχει μόνο καθημερινές και μόνο νωρίς τη σαιζόν, γι’ αυτό και δεν είχαμε καταφέρει να επισκεφτούμε το χωριό τόσα χρόνια. Είναι εξαιρετικό κατάλυμα, με μεγάλα δίχωρα διαμερίσματα σε παραδοσιακή καλόγουστη αρχιτεκτονική. Το διαμέρισμά μας είχε πλήρως εξοπλισμένη κουζινούλα (νομίζω όλα έχουν), 2 κρεβάτια για τα παιδιά στο σαλόνι και βεράντα με θέα σε όλο τον κόλπο και στο Κυπαρίσσι. Η βεράντα μας είχε ξαπλώστρες, καναπέ και τραπεζάκι με καρέκλες. Και το πιο βασικό, χαλίκια κάτω για να παίζουν τα δίδυμα. Το κατάλυμα έχει και εστιατόριο, αν και το βασικότερο είναι ότι βρίσκεται πάνω από έναν μικρό κολπίσκο όπου βρίσκεται και μια καφετέρια, αλλά και 1 λεπτό με τα πόδια από την απόμερη παραλία που ανέφερα πιο πάνω.
Πάνω από την απόμερη παραλία δεν υπάρχει κάποιο κατάλυμα, ωστόσο προσφέρεται για ελεύθερο camping. Πάνω στην βασική παραλία του χωριού υπάρχουν αρκετές επιλογές, από τη μια ματιά που έριξα, όλες πολύ περιποιημένες. Καλύτερα ρωτήστε στην ομάδα μας εμπειρίες, γιατί στο booking δεν βρήκα ποτέ αυτά τα όμορφα καταλύματα που τελικά είδα με τα μάτια μου.

 

Φαγητό & Ποτό

Για να είμαι ειλικρινής, εμείς φάγαμε μόνο στο εστιατόριο του Cavo Kortia, το οποίο σερβίρει και πρωινό και μεσημεριανό και βραδινό. Το πρωινό είναι εξαιρετικό και με αρκετές επιλογές. Κατά τα άλλα, είναι μια κλασική ταβέρνα, με πολύ νόστιμα μαγειρετυτά, τις γνωστές επιλογές της ώρας και πολύ καλό φρέσκο ψάρι.
Είδαμε όμως και ταβέρνες στο χωριό.

Για ποτό, πήγαμε στην καφετέρια κάτω από το ξενοδοχείο, η οποία βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη μικρή παραλία, χωρίς όμως να την εκμεταλλεύεται. Δοκιμάσαμε cocktails, κρασί, χυμό και παγωτό, όλα πολύ καλά. Μπορείτε να πάρετε και καφέ για την παραλία.

 

Παραλίες

Η βασική παραλία του χωριού δεν είναι οργανωμένη, είναι μεγάλη, με γκρι βότσαλο. Δεν κολυμπήσαμε για να ξέρω αν είναι βαθειά. Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο περισσότερα καταλύματα, έχει κούνιες και γήπεδο μπάσκετ και είναι μεγάλη και άδεια.
Η απόμερη παραλία είναι αμέσως μετά. Έχει εντυπωσιακούς βράχους πίσω της, ωστόσο είναι εύκολα προσβάσιμη από το χωριό. Έχει λευκό και γκρι βότσαλο, δεν τη λες βαθειά, ούτε και ρηχή, τα νερά είναι κρυστάλλινα και πεντακάθαρα και υπάρχουν γωνιές με σκιά. Δεν είναι οργανωμένη.
Η παραλία του Cavo Kortia είναι μια σταλιά, με πλούσιο βυθό, ζεστά νερά, πολλή σκιά και αμμουδιά στη μια μεριά, λευκή πέτρα στην άλλη.

 

Κοντινές εκδρομές

Αν κάτσετε εδώ μέρες και είναι ο μοναδικός σας προορισμός, προτείνω βόλτα στην όμορφη Γκορίτσα για καφέ στην πλατεία. Πανέμορφο χωριό, από τα πιο ωραία που έχω δει. Είναι βέβαια 1,5 ώρα μακριά και με στροφές και σίγουρα να γυρίσετε πριν νυχτώσει, γιατί δεν είναι φωτισμένος ο δρόμος.
Μπορείτε επίσης να πάτε ημερήσια Κοσμά και Λεωνίδιο (1,5 περίπου ώρα, όχι παραλιακός δρόμος), ακόμα και Μονεμβασιά (επίσης 1,5 ώρα από μη παραλιακό δρόμο) ή Γύθειο (ίδια περίπου απόσταση με τα υπόλοιπα).
Πάντως αν μια μέρα δεν θέλετε να πάτε θάλασσα, μπορείτε να περιηγηθείτε στο χωριό, το οποίο είναι πολύ γραφικό και πάρα πολύ όμορφο ή και να περπατήσετε το παραθαλάσσιο καταπράσινο μονοπάτι που φεύγει από το λιμανάκι πριν το ξενοδοχείο Μουράγιο, για το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου ή μέχρι να βαρεθείτε.

 

Συνδυασμός με άλλους προορισμούς για μεγάλο road trip

Είναι μικρό το Κυπαρίσσι και κοντά δεν έχει τίποτε άλλο. Το Λεωνίδιο είναι πάνω από 1 ώρα μακριά, η Μονεμβασιά το ίδιο, και τα δύο όμως από δύσκολο ορεινό δρόμο. Δεν είναι εύκολες οι ημερήσιες από εδώ, εκτός αν έρθετε με σκάφος. Το ίδιο το Κυπαρίσσι θα το δείτε, θα το περπατήσετε και θα το κολυμπήσετε σε 3-4 μέρες. Οπότε το προτείνω κυρίως ως στάση σε ένα μεγαλύτερο road trip. Προτείνω να ξεκινήσετε από Λεωνίδιο για 2-3 βράδια, να συνεχίσετε για Κυπαρίσσι άλλα 3, μετά Μονεμβασιά για 1 βραδιά, πριν συνεχίσετε είτε για Ελαφόνησο (80 χιλ. από τη Μονεμβασιά) είτε για Γύθειο. Από το Γύθειο, είστε κοντά και στη Μεσσηνιακή Μάνη που είναι γενικά πιο φιλική (Καρδάμυλη, Στούπα) και στη Λακωνική που είναι η προσωπική μου αγαπημένη γωνιά της Ελλάδας.

Στη Μονεμβασιά Με Τα Δίδυμα
Στο Λεωνίδιο Με Τα Δίδυμα
Διαμονή στο Λεωνίδιο Με Παιδιά
Στη Μάνη Με Τα Δίδυμα
Στη Μεσσηνία Με Τα Δίδυμα
12+1 Ονειρεμένα Road Trips στην Ελλάδα

 

Έχετε πάει στο Κυπαρίσσι; Τι άλλο προτείνετε;

 

Comments:

  • Eleftheria

    July 2, 2020

    Υπέροχο μέρος 3 χρονιές συνεχόμενες με τα πιτσιρίκια μου. Μαγικό μέρος

    reply...
  • ΜΑΡΙΑ

    June 5, 2021

    Ήθελα να σας ρωτήσω για την πιθανότητα ελεύθερου καμπινγκ που αναφέρετε πιο πάνω. Είναι όντως πιθανό;;

    reply...

post a comment