Από τις συνεργασίες και τις προτάσεις που είχα, μέχρι τις εμπειρίες που έχω ζήσει, αλλά και όλη τη γνώση που έχω πάρει χάρη σε εσένα, τον αναγνώστη!

 

Τι έπαθα

1. Συνέντευξη στην Athens Voice
Κάποτε, προσπαθούσα να γράψω για την Athens Voice. Ως Travel Blogger, μου πήραν συνέντευξη!

2. Πρόταση για γυμνή φωτογράφιση
Το blogging είναι ένα προσωπικό project, όπου προωθείς τον εαυτό σου, ως επιχείρησή σου.
Η πρόταση λοιπόν που μου έγινε από το Naked City της Lifo να φωτογραφηθώ γυμνή, ήταν για να προωθήσω την επιχείρησή μου.
“Έστω λίγο βυζί πρέπει να δείξεις”, μου είπαν.
Btw, δεν θα γίνει η φωτογράφιση, μην περιμένεις.

3. Υποψηφιότητα στα Marie Claire Blog Awards
Όταν η επιτροπή των Βραβείων ανακάλυψε και αναγνώρισε το τότε μόλις 7 μηνών blog μου, άνοιξε ένας απίστευτος κόσμος μπροστά μου.

4. Συνέντευξη στο Popaganda
Όταν μου πήρανε συνέντευξη, ήμουν blogger μόλις 2 βδομάδες. Η συνέντευξη έγινε face to face, και συνοδεύτηκε από μια υπέροχη επαγγελματική φωτογράφιση στα κεντρικά γραφεία του site τους.

Από τη φωτογράφισή μου για το Popaganda
Από τη φωτογράφισή μου για το Popaganda
Στο lunch γνωριμίας αριστερά και στην τελετή απονομής των marie claire blog awards δεξιά
Στο lunch γνωριμίας αριστερά και στην τελετή απονομής των marie claire blog awards δεξιά

5. Εκμετάλλευση
“Εφόσον γράφει τσάμπα για το blog του, θα γράψει τσάμπα και για το site μας”. Και αυτή η νοοτροπία υπήρχε πάντα στα μεγάλα sites. Δύσκολα ξεφεύγει βέβαια κάποιος νέος blogger από τα δίχτυα τους, μιας και υπόσχονται (και φέρνουν) αναγνωσιμότητα.
Το χειρότερο όμως, είναι η αντιγραφή χωρίς δική μου άδεια. Έχω δει άρθρο μου σε ένα site που δεν εγκρίνω καν λόγω πολιτικών πεποιθήσεων, και σ’ ένα άλλο που μου χρωστάει λεφτά από απλήρωτη εργασία μου πριν χρόνια.

Αυτό, αν αναρωτιέστε γιατί δεν επιτρέπεται το δεξί κλικ και το copy στο blog μου.

6. Δωρεάν ταξίδια
Nαι, ισχύει. Οι travel bloggers πηγαίνουν δωρεάν ταξίδια. Το έμαθα κι αυτό. Βέβαια, το “δωρεάν” ισχύει μέχρι ένα βαθμό. Γιατί ναι μεν δεν δίνουμε λεφτά για διαμονή ή/και μεταφορικά και για κάποια ή όλα τα έξοδα (φαγητό, δραστηριότητες, μετακινήσεις) στον προορισμό, αλλά αυτό έρχεται με ένα κόστος. Πριν το ταξίδι, απαιτείται μεγάλη προετοιμασία, συχνά ακόμα και για να “κερδίσουμε” το ταξίδι, πολλές φορές ακόμα και για να το οργανώσουμε. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δεν υπάρχει ιδιαίτερος χρόνος για χαλάρωση, μιας και πρέπει να βγουν πολλές σωστές φωτογραφίες και να γίνουν αρκετά posts στα social media, χωρίς λάθη. Μετά το ταξίδι, έρχεται το χρονοβόρο photo editing και η δημιουργία των άρθρων που έχουν συμφωνηθεί. Άρα, ναι μεν δεν βάζω λεφτά απ’ την τσέπη μου, αλλά αυτό γιατί είναι… business trips!

7. Δώρα
Όπως οι δημοσιογράφοι, έτσι κι οι bloggers είναι προσκεκλημένοι σε διάφορα events, για δοκιμή νέων menu σε εστιατόρια, για να δουν πρώτοι συλλογές μόδας, για να μάθουν τις καινούργιες καμπάνιες των αεροπορικών εταιρειών κ.λπ. Μετά τα events, υπάρχουν δώρα. Υπάρχουν επίσης δώρα, προϊόντα που μου έρχονται στο σπίτι για να το δοκιμάσω, να τα φωτογραφίσω και να τα εντάξω στο περιεχόμενο του Dreamista. Κοίτα, όσο κι αν δεν είμαι υλιστής, τα χαίρομαι πολύ τα δωράκια. Ειδικά στην πόρτα μου!

Me with Alviero Martini 1a Classe
Από τη συνεργασία μου με την Alviero Martini 1a Classe, στο ταξίδι μου στη Λιουμπλιάνα

8. Ωραίες συνεργασίες
Ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια του blogging είναι οι συνεργασίες με πασίγνωστα brands. Δεν μπορώ να μην μιλήσω εδώ για τη συνεργασία μου με τη Reebok ή τη Starbucks, αλλά και άλλα, υπέροχα brands που έμαθα χάρη στο Dreamista και που θέλησαν να συνεργαστούν μαζί μου, επειδή το blog μου τους ταιριάζει!

9. Αντιγραφή
Δεν τη γλιτώνει κανείς. Τα άρθρα μου, οι ιδέες μου, οι φωτογραφίες μου είναι εκεί έξω. Είναι επόμενο κάποιοι bloggers να εμπνευστούν από τη δουλειά μου και να εντάξουν ιδέες μου στο δικό τους περιεχόμενο. Είναι επίσης επόμενο κάποιοι να με αντιγράψουν πατόκορφα και ολοφάνερα. Δεν μπορώ να πω… Κολακεύομαι! Ό,τι είναι άξιο ληστείας, έχει αξία.

 

Τι έμαθα

10. Τη διαφορά Travel Blogger vs Traveller
Travel Blogger δεν είναι αυτός που ταξιδεύει πολύ, είναι αυτός που γράφει για τα ταξίδια του, ακόμα κι αν ταξιδεύει μόνο εντός της χώρας του. Ακόμα κι αν είναι slow traveller.
Ο traveller που δεν έχει blog, είναι απλά traveller, ακόμα κι αν είναι συνέχεια on the road. Ο traveller που δεν έχει blog, έχει όμως instagram, είναι instagrammer.

my pc
Εργασία και χαρά. Οι προσκλήσεις σε ονειρεμένα events βοηθάνε.

11. Τη διαφορά Travel Blogger vs Travel Editor
Ήμουν χρόνια travel editor και ομολογώ ότι το transition μου πήρε καιρό.
Ο editor γράφει για την ιστορία, τη γεωγραφία, την κοινωνία, την οικονομία του προορισμού. Για τα αξιοθέατα και την ιστορία τους. Γράφει ταξιδιωτικούς οδηγούς, με listings για ξενοδοχεία, εστιατόρια και bars. Γράφει για ένα τεράστιο, πολύ γενικό και διαφορετικό κοινό, άρα γράφει τα πάντα, γενικά.
Ο blogger γράφει για τα ταξίδια του και τις εντυπώσεις του. Γράφει tips από τη δική του εμπειρία ως ταξιδιώτης, tips που θα φανούν χρήσιμα στο κοινό του. Το οποίο είναι μεν μικρότερο, αλλά ο blogger ξέρει ακριβώς το κοινό του και ξέρει τι το αφορά και τι όχι, άρα το περιεχόμενό του γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένο.

12. Το blogging θέλει πολλά προσόντα και πολλή δουλειά
Απαιτούνται γνώσεις photoshop και προγραμματισμού, φοβερή άνεση με τα social media, σωστά αγγλικά και ελληνικά, καλαισθησία, ικανότητα στη φωτογραφία, pr skills, καλή πένα, καλό personal styling…
Αλλά καιι πολλή δουλειά. Ένα blog που το χειρίζεται ένας blogger μόνο, απαιτεί πολύ γράψιμο, πολύ χρόνο στο photoshop, αλλά και στα social media, χρόνο για events, και να έχεις το νου σου ανά πάσα στιγμή αν λειτουργεί το site. Άσε που κάθε post για να ανέβει τέλειο θέλει γύρω στις 2 ώρες. Όχι για να γραφτεί, για να ανέβει. Το γράψιμο είναι άλλος πόνος και χρόνος.
Να πας σε συνέντευξη για δουλειά και να σου ζητάνε όλα αυτά, θα τους πεις τρελούς.

13. Το travel blogging δεν είναι δημοφιλές γενικά, αλλά υπάρχουν περισσότεροι travel bloggers στην Ελλάδα απ’ ό,τι νομίζεις
Νόμιζα ότι στην Ελλάδα μόνο δεν είναι δημοφιλές. Αλλά με μια μικρή έρευνα, είδα ότι είναι λίγοι οι travel bloggers παγκοσμίως που έχουν πολλούς followers. Αλλά και πάλι, οι followers ενός δημοφιλούς travel blogger δύσκολα φτάνουν τους followers λιγότερο διάσημων fashion bloggers.
Και ναι μεν στην Ελλάδα νόμιζα ότι είμαστε λίγοι, αλλά τελικά ανακάλυψα γύρω στους 30!

Dreamista working
Από τη φωτογράφισή μου για τη Linea Imports

14. Όλοι οι bloggers χρειάζονται καιρό μέχρι να βρουν τον δρόμο τους
Όπως εγώ απ’ αλλού ξεκίνησα κι αλλού βρέθηκα, έτσι κι άλλοι bloggers.
Έχω δει τα πρώτα posts της Harper & Harley. Ξεκίνησαν με κακές φωτογραφίες, με λίγα likes. Και στη συνέχεια, βρήκαν το στυλ τους. Με επιμονή και υπομονή, έγινε αυτό που είναι σήμερα, 5 χρόνια μετά.
Έχω δουλειά μπροστά μου…

15. Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα για τους bloggers τώρα απ’ ό,τι παλιότερα
Το πρώτο μου blog το ξεκίνησα το 2007. Καμία σχέση. Τότε, δεν υπήρχε ανταγωνισμός, γιατί δεν μας είχαν πάρει χαμπάρι τα brands ακόμα. Οι bloggers βγαίναμε στα Εξάρχεια, χωρίς να ανεβάζουμε φωτογραφίες στις σελίδες μας, κάναμε διαγωνισμούς και λίστες μεταξύ μας, και φυσικά, όλοι τα παρατήσαμε, γιατί δεν έλεγε και τίποτε όλο αυτό.

Dreamista in Chitzen Itza (14)
Bloggers’ shots: είναι must!

16. Το blog μου είναι και πρέπει να είναι προσωπικό
Αλλιώς, είναι travel guide. Ή περιοδικό.
Ο ορισμός του blog αυτό λέει: ότι είναι ο ιστοχώρος όπου καταγράφει κάποιος τακτικά τη ζωή του.
Την προσωπική μου άποψη καταγράφω κι εγώ, τις δικές μου εμπειρίες, τα ταξίδια μου όπως τα ζω εγώ. Είμαι σίγουρη ότι αν κάποιος θέλει κάτι λιγότερο προσωπικό, θα βρει στο internet άπειρα πράγματα. Όταν όμως μπαίνει σε blog, μπαίνει για τον blogger.
Έτσι κάνω κι εγώ ως αναγνώστρια: Όταν θέλω ταξιδιωτικό οδηγό, πάω στο lonely planet. Όταν όμως θέλω να δω πχ για τυχόν προβλήματα σε έναν προορισμό ή οδηγίες για το πώς να ντυθώ, σε blogs θα κοιτάξω.

Αν πάλι κάποιο post μού έχει ζητηθεί από κάποιο brand, δεν το γράφω για το brand. Το προσαρμόζω στο Dreamista, στο ύφος του, το χρώμα του και στο περιεχόμενό του. Άλλωστε τα brands αν θέλουν να διαφημιστούν χωρίς την οπτική γωνία του blogger, έχουν πολλές άλλες πλατφόρμες να το κάνουν (πχ τηλεόραση).

17. Ότι η καλή δουλειά σε πάει μπροστά
Μπορεί να μην είμαι η πιο διάσημη φάτσα στην ελληνική blogόσφαιρα (δεν είμαι fashion blogger, άλλωστε). Γράφω όμως ασταμάτητα, ταξιδεύω με δικά μου έξοδα πολύ, κάνω έρευνα για να βελτιώσω το περιεχόμενό μου και την παρουσία μου, μαθαίνω πράγματα για το blogging και τα social media, ασχολούμαι διαρκώς με το Dreamista και αγαπώ πολύ αυτό που κάνω.
Αυτό αναγνώρισε και ο θεσμός των marie claire blog awards. Αυτό είδε και η Athens Voice. Αυτό βλέπετε κι εσείς, που με τιμάτε κάθε μέρα με τα likes και τις επισκέψεις σας και σας ευχαριστώ μέχρι το φεγγάρι που είστε πλάι μου και με στηρίζετε τους τελευταίους 16 μήνες!

xoxo

Dreamista

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *