Πριν 6 χρόνια ακριβώς σαν σήμερα, βγήκα online με το Dreamista.gr, τον Οκτώβριο του 2014. Και από τότε έχουν αλλάξει άρδην τα πάντα. Εγώ, η οικογένειά μου, ο τρόπος που ταξιδεύω, ο κόσμος του travel blogging στην Ελλάδα, ο κόσμος ο ίδιος. Σε αυτό το απολογιστικό άρθρο, δεν θα ξαναγράψω για όλες αυτές τις αλλαγές στη ζωή μου που έκαναν και το Dreamista να γίνει Dreamista Twins & Travels. Αλλά θα προσπαθήσω να κάτσω αναπαυτικά και να παρατηρήσω τις αλλαγές που έγιναν γύρω μου όσο εγώ ζούσα ταξίδια, εγκυμοσύνη, μητρότητα, ταξίδια με μωρά, με νήπια, με δίδυμα…

 
 

Δείτε επίσης:
4 πράγματα που έμαθα μετά από 4 χρόνια Dreamista
Οι φυλές των travel bloggers στην Ελλάδα
17 πράγματα που έπαθα & έμαθα σε 17 μήνες travel blogging
10 Basics για κάθε επίδοξο travel blogger

 
 

1. Δημιουργήθηκαν πολλά, πάρα πολλά ελληνικά travel blogs

Όταν ήμουν έγκυος, το 2016, ήμουν ξάπλα αρκετά με ένα κινητό στο χέρι, λόγω επαπειλούμενης κύησης. Παρατήρησα ότι ξεφύτρωναν διαρκώς νέα ελληνικά travel blogs και είπα να αρχίσω να τα σημειώνω. Όταν μαζί με τα παλιά, έφτασα στα 116, σταμάτησα. Επιτέλους, είχε δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα για το travel blogging στην Ελλάδα!

 

2. Όλη η φάση έφυγε από το Facebook και πήγε στο Instagram

Όχι μόνο για το travel blogging, αλλά για τα brands, τους διαφημιζόμενους, τον ΑΒ Βασιλόπουλο. Το 2015, ήταν ακόμα βασιλιάς το facebook. Το 2019, ήδη το είχαν όλοι οι διαφημιζόμενοι γραμμένο. Άσε που οι bloggers…

 

3. … Πολλοί πάνε απευθείας στο Instagram και μετά (ή καθόλου) στο blogging

Kαι δεν έχουν καν Facebook ή το έχουν για έξτρα, για προσωπικό. Πολλοί ταξιδιώτες που θέλουν να μιλήσουν για τα ταξίδια τους, το κάνουν πια μόνο στο Instagram. Αν δουν ότι πάει καλά, στήνουν και ένα blog. Κάποιοι όμως όχι. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ πιο εύκολο. Είναι επίσης δωρεάν να έχεις μια σελίδα στο instagram, ενώ για μια ιστοσελίδα πληρώνουμε. Δεν θα σε βρει βέβαια κανείς που ψάχνει για έναν προορισμό στο google. Αλλά όσοι ψάχνουν και οργανώνουν τα ταξίδια τους από φωτογραφίες και locations που βρήκαν στο Instagram, θα βρουν τους travel instagrammers.

 

4. Οι δημοφιλέστεροι Έλληνες travel intagrammers δεν έχουν καν blogs

Και κάπως έτσι, κάποιοι Έλληνες travel instagrammers δεν πήγαν καν στο blogging. Έχουν ένα instagram account, δίνουν σε αυτό όλη τους της προσοχή και αυτό “πετάει”, με δεκάδες χιλιάδες followers. Ενώ εμείς που έχουμε και blog και fb, έχουμε μοιρασμένη και την προσοχή μας και το κοινό μας. Και δεν μας αγαπάει συνεπώς το Instagram, γιατί δεν είμαστε πιστοί στον περίφημο αλγόριθμό του ντε και καλά και συνεχώς, γιατί, είπαμε, έχουμε μοιρασμένη την προσοχή μας. Πόση προσαρμογή/προσαρμοστικότητα/editing πχια…

 

5. Oι μεγαλύτεροι Έλληνες travellers δεν έχουν καν instagram ή blog

Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον “ωστόσο”. Oι πιο πολυταξιδεμένοι Έλληνες είναι ακόμα αποκλειστικά στο facebook. Ή έχουν ένα blog. Ίσως κάποιοι και ένα Instagram account, στο οποίο έχουν φωτογραφίες από απίθανους προορισμούς. Οι οποίες όμως φωτογραφίες δεν είναι οι αγαπημένες του περίφημου αλγόριθμου του Instagram, δεν είναι στυλιζαρισμένες, προϊοντικές, κοντινές, ή/και με κοπέλες με ωραία ρούχα. Και έτσι, οι πιο πολυταξιδεμένοι Έλληνες, στο instagram δεν έχουν πολλούς followers.

 

6. Γεννήθηκαν τα πρώτα family travel blogs στην Ελλάδα

Yπήρχαν Έλληνες γονείς που έγραφαν για ταξίδια πολύ πριν εγώ γίνω μαμά. Αλλά είτε δεν έδιναν βάση στο οικογενειακό ταξίδι και τις ιδιαιτερότητές του. Είτε είχαν ήδη μεγάλα παιδιά. Και έτσι η πρώτη που έγραψα πολλά, πάρα πολλά άρθρα για ταξίδια με μωρά, πόσο μάλλον δίδυμα, είμαι εγώ. Και άνοιξα τον δρόμο. Έδωσα έμπνευση, γέννησα και σε άλλους την ιδέα. Έχουμε πολλά να πούμε. Και είναι ωραία να είμαστε πολλοί αυτοί που τα λέμε.

 

7. Και δεν είναι καθόλου εύκολη η δουλειά που επιλέξαμε

Δίνουμε πολλά λεφτά από την τσέπη μας για τα ταξίδια μας. Περισσότερα σαφώς από τους bloggers που ταξιδεύουν χωρίς παιδιά. Άσε που είναι απείρως πιο δύσκολα τα ταξίδια με παιδιά.
Και επειδή δεν είναι δυνατόν να φέρει της προκοπής εισόδημα το family travel blogging στην Ελλάδα τουλάχιστον και δη επί covid, συνεργαζόμαστε και με μη ταξιδιωτικά brands. Με αποτέλεσμα, να καταλήγουμε να είμαστε family bloggers κι εμείς, αλλά με ειδίκευση στα ταξίδια.
Αν και το πιο δύσκολο κομμάτι νομίζω είναι το κράξιμο που τρώμε εμείς οι bloggers. Οι solo travelers, για τη μοναξιά τους. Οι ωραίες κοπέλες για το προκλητικό τους ντύσιμο. Οι family travel bloggers, πού το πάνε το μωρό μες στα κρύα και στα μικρόβια.
Και φυσικά, για τις επιλογές μας στη μητρότητα. Τα έχω ακούσει που γράφω άρθρα για τον θηλασμό “γιατί δεν τα καταφέρνουν όλες”. Που μιλάω στα παιδιά μου στα αγγλικά. Που δεν μαγειρεύω στα ταξίδια μας. Που πάμε σε προορισμούς που δεν είναι “για τον μέσο Έλληνα” ή για τον “μέσο όρο”. Που στις φωτογραφίες μου δείχνω πλούσιες μαμάδες (εγώ είμαι στις φωτογραφίες μου παρεμπιπτόντως). Τα έχω ακούσει για την προσπάθειά μου να φτιάξω το σώμα μου “γιατί προάγω κουλτούρα δίαιτας”. Έχω δεχτεί body shaming που δεν πήρα κιλά στην εγκυμοσύνη “και τι μικρή κοιλιά είναι αυτή!” Τα έχω ακούσει για την προσπάθειά μου να ενημερώσω για την επιλόχειο κατάθλιψη και για τη βοήθεια/υποστήριξη που χρειάζονται οι νέες μητέρες, “γιατί είμαι υπερβολική”.
Τι φάση. Το τερματίσατε.

 

8. Υπάρχουν αμέτρητα family travel blogs στο εξωτερικό

Αν μιλάτε αγγλικά (ή ολλανδικά), θα βρείτε άπειρο υλικό για οικογενειακά ταξίδια σε ξένα blogs και σε αναρίθμητα instagram accounts.
Και αυτοί δέχονται κράξιμο, να ξέρετε.

 

9. Δημιουργήθηκε η πρώτη ομάδα για ταξίδια με παιδιά

Από μένα. Πριν από την Ομάδα Ταξίδια Με Παιδιά, δεν υπήρχε άλλη ελληνική ομάδα στο facebook αποκλειστικά για να ζητήσει κάποιος πληροφορίες για οικογενειακά ταξίδια, ούτε καν για ταξίδια χωρίς παιδιά. Οι ομάδες αντίθετα ήταν γεμάτες φωτογραφίες από ταξίδια του θεματοθέτη ή και ούτε καν δικά του, άρθρα που ανέβαιναν ανεξέλεγκτα στις ομάδες, σχετικά ή και όχι με τη θεματολογία. Κάποιοι φυσικά ζητούσαν πληροφορίες για ταξίδια και κάποιοι απαντούσαν. Αλλά αυτό συγκροτημένα πρώτη φορά έγινε με τη δική μας ομάδα. Και μετά, γεννήθηκε άλλη μία, επίσης με θέμα τα οικογενειακά ταξίδια, η οποία επίσης τα πάει καλά. Όταν βάζεις το καλό παράδειγμα και θέτεις γερά θεμέλια για κάτι, θα πάει καλά, σωστά;
(Επιτρέψτε μου να ευλογήσω τα γένια μου, γενέθλια έχω!)

 

10. Είναι δύσκολο από couples travel blog να γίνεις family travel blog

Προφανώς, δεν είμαι η μόνη travel blogger που εκεί που έγραφε για ταξίδια με το ταίρι της, ξαφνικά έμεινε έγκυος, γέννησε (δίδυμα) και μετέστρεψε το blog της σε family travel blog. Aλλά είναι πολύ περισσότεροι όσοι ξεκίνησαν το travel blogging αφού έγιναν γονείς. Και έχω να πω ότι είναι δύσκολη η αλλαγή. Αλλάζεις κοινό καταρχάς. Επίσης όμως, μπορεί να βρεθείς χωρίς περιεχόμενο. Η The Travelista ταξίδευε 20 φορές τον χρόνο στο εξωτερικό. Γέννησε 4 μήνες πρόωρα. Έχει να ταξιδέψει 2 χρόνια. Η Tuula γύριζε τον κόσμο με στυλ. Γέννησε ένα κοριτσάκι με σπάνια χρωμοσωμική ανωμαλία. Το περιεχόμενό της άλλαξε άρδην. Εγώ πήγαινα σε 7 χώρες τον χρόνο. Γέννησα δίδυμα πρόωρα, αρρώσταιναν όλη την πρώτη χρονιά στον παιδικό και γενικά δυσκολεύομαι πολύ να επανέλθω.

 

11. Είναι δύσκολο να ασχολείσαι με το travel blogging σε καιρό πανδημίας

Και εκεί που τα ταξίδια μας με τα δίδυμα άρχισαν να γίνονται εύκολα (αλλά εξίσου ακριβά), ήρθε η πανδημία. Και κλειστήκαμε στην Ελλάδα. Πολλοί family travel bloggers παγκοσμίως κλείστηκαν στη χώρα τους. Ή στην πολιτεία τους. Όλοι αναρωτιόμαστε αν πρέπει να συνεχίσουμε και τι να κάνουμε. Το μέλλον είναι τόσο αβέβαιο. Και το μόνο που θέλουμε ΟΛΟΙ είναι να κρατήσουμε τις οικογένειές μας ασφαλείς.

 

12. Αλλά όταν έχεις παιδιά, η περιπέτεια, το ταξίδι και το “καινούργιο” είναι καθημερινότητα

Ειδικά, σε καιρό πανδημίας. Καλούμαστε όλοι να είμαστε ευέλικτοι και έχει γίνει περιπέτεια ακόμα και η κυριακάτικη βόλτα για κούνιες και φαγητό. Για όλους μας.

 

Τι θα θέλατε λοιπόν να γράφω όσο δεν ταξιδεύουμε;
Εσείς κανονίζετε ταξίδια αυτή την περίοδο;

 

 

 

2 Replies to “12 Πράγματα Που Βλέπω Μετά Από 6 Χρόνια Dreamista”

  1. “Τα πάντα ρει” έλεγε ο Ηράκλειτος αλλά τα τελευταία χρόνια οι αλλαγές γίνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Και ήρθε και ο κορονοιος να μας αλλάξει εντελώς το τρόπο ζωής και σκέψης. συγχαρητήρια για την ομάδα που κατάφερες να φτιαξεις! Οι προσπάθειες σου άξιζαν τον κόπο και το αποτέλεσμα μας αρέσει.
    Όσοι ταξιδεύαμε πριν (πριν κάνουμε παιδιά ή προ κορονοιου και γενικά πριν..) πάντα θα έχουμε στο μυαλό μας τα ταξίδια και πάντα θα βρίσκουμε τρόπους να πάμε .. κάπου.. έστω κοντά!
    Θέματα σχετικά με τα ταξίδια είναι πάντα χρησιμα και υπάρχουν πληροφορίες που χρησιμεύουν τόσο στα ταξίδια όσο και μέσα στο σπίτι.
    Ένα που θα ενδιέφερε (τουλάχιστον εμένα..) και είναι σχετικο με ταξίδια και μη είναι ‘πως να κρατάμε απασχολημένα τα παιδια’ και βάλε την ηλικία και το χώρο σαν μεταβλητές (στο αυτοκίνητο, στο αεροπλάνο, στην ταβέρνα, στο σπίτι, στο πάρκο …).
    Καλή επιτυχία και για τα επόμενα χρόνια!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *