Ίσως ο πιο δημοφιλής προορισμός στην ομάδα μου στο Facebook εδώ και 2 μήνες, η Βουδαπέστη είναι πραγματικά όνειρο. Μια από τις πιο όμορφες, προσιτές και εύκολες πόλεις της Ευρώπης, με πανέμορφα κτήρια, πολλά μνημεία, πλούσια ιστορία και αυτοκρατορικό παρελθόν. Ωστόσο, όχι, δεν την προτείνω για τα Χριστούγεννα. Την αντιπροτείνω. Ειδικά με παιδιά. Και να γιατί:

 

1. Έχει παλιόκαιρο

Προφανώς αυτό ισχύει για όλες τις χώρες της ανατολικής, κεντρικής, δυτικής και βόρειας Ευρώπης από τέλη Οκτωβρίου μέχρι και Μάρτιο. Στη Βουδαπέστη όμως αυτό το υπέροχο ποταμάκι ο Δούναβης προκαλεί μεγάλη υγρασία και άρα ομίχλη και άρα μπορεί να πάτε μέχρι κοτζάμ Ουγγαρία και να μην βλέπετε το Fisherman’s Bastion μέχρι να φτάσετε στα 5 μέτρα.

Στη γέφυρα της Ελευθερίας

 

2. Έχει ψοφόκρυο

Πάμε πάλι. Προφανώς αυτό ισχύει για όλες τις χώρες της ανατολικής, κεντρικής, δυτικής και βόρειας Ευρώπης από τέλη Οκτωβρίου μέχρι και Μάρτιο. Στη Βουδαπέστη όμως αυτό το υπέροχο ποταμάκι ο Δούναβης προκαλεί έντονη υγρασία, άρα κρύο που πηρουνιάζει, αγιάζι που κόβει κόκκαλα και ένα διακριτικό αεράκι που παγώνει την αναπνοή. Ταυτόχρονα, ο Δεκέμβρης και ο Γενάρης είναι οι πιο κρύοι μήνες σε αυτή τη ρομαντική πόλη της Ευρώπης, που θα χρειαστείτε εξοπλισμό για το καρότσι που πιθανώς να μην ξαναχρησιμοποιήσετε (εσείς που μένετε νότια Ευρώπη, δηλαδή). Χειμερινά ρούχα που πιθανώς το μωρό να μην βάλει ποτέ ξανά. Και χειμερινά καλύμματα για τον μάρσιπο, που μάλλον θα τα πουλήσετε έναν χρόνο μετά, χωρίς να τα έχετε βάλει ξανά.

 

3. Κάποια αξιοθέατά της είναι μόνο για καλό καιρό

Αναφέρομαι στα λουτρά και στο νησί της Μαργαρίτας. Τα λουτρά είναι απαγορευτικά και λόγω covid και λόγω εποχής ιώσεων, μιας και κάποια είναι σε κλείστους χώρους και σε όλα υπάρχει συνωστισμός. Μην στενοχωριέστε όμως. Τα ωραία που είναι σε ρωμαϊκά κτήρια τα απολαμβάνετε και απ’ έξω. Και τα υπόλοιπα μοιάζουν τόσο πολύ με την πισίνα της περιοχής σας (κυρίως στη μυρωδιά) που δεν χάνετε απολύτως τίποτε.
Το νησάκι της Μαργαρίτας είναι πάρκα, καφέ και βόλτα που δεν θα χαρείτε με -5, χιονόνερο και λάσπη.

Στα λουτρά Szechenyi

 

4. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές δεν λένε

Καμία χριστουγεννιάτικη αγορά ποτέ δεν μου άρεσε πουθενά (πολυκοσμία, κρύο, φασαρία, τίποτε ενδιαφέρον να ψωνίσω). Και επί covid δεν θα πλήρωνα αεροπορικά και ξενοδοχείο για να πάω να υποβάλω τον εαυτό μου και τα παιδιά μου σε κάτι τέτοιο.
Γνώμη μου.

Παραδοσιακό ούγγρικο φαγητό

 

5. Έχουν μικρό ποσοστό εμβολιασμών

Τι να κάνουμε, το σκεφτόμαστε κι αυτό. Και, παιδιά, τα έχουν πάει χειρότερα κι από εμάς. 58,3% μέσα Οκτώβρη. Λίγο οι κλειστοί χώροι λόγω κρύου, λίγο η πολυκοσμία των χριστουγεννιάτικων αγορών, ο covid-19 θα κάνει πάρτυ.

 

Τόσα μέρη υπάρχουν…

 

 

* το άρθρο αυτό είναι καθαρά προσωπική άποψη και δεν έχει ως σκοπό να αλλάξει τη γνώμη κανενός. Είναι μαζεμένοι οι λόγοι που δεν μπορώ να προτείνω φέτος τη Βουδαπέστη. Σίγουρα, υπάρχουν άλλοι τόσοι για να την προτείνει κάποιος 🙂

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *