Food Bloggers Travel – part 9

Η Ευγενία Μακρογιαννέλη, αφού πέρασε 8 χρόνια στο Λονδίνο δουλεύοντας σε ένα multi-culti περιβάλλον και ταξιδεύοντας τον κόσμο όλο, γύρισε στην Αθήνα, όπου δημιουργεί ελληνικές συνταγές with a multi-culti twist, στο Food Blog της Eat Yourself Greek. Εδώ, μοιράζεται κάτι απίστευτες ταξιδιωτικές εμπειρίες στην Ασία, με cooking classes και πιάτα out of this world. Η απόλαυση ξεκινάει εδώ, και είναι γεμάτη ταξίδι και υπέροχες γεύσεις!

Πού εκανες το καλύτερο γαστριμαργικό σου ταξίδι και πώς είναι το φαγητό σε αυτή τη χώρα;
Είχα δυο καταπληκτικές γαστριμαργικές εμπειρίες στην Καμπότζη, από όπου εμπνεύστηκα και για το δικό μου πρότζεκτ με workshops ελληνικής μαγειρικής για ταξιδιώτες. Επισκέφθηκα την Σιαμ-Ριπ και την Πνομ-πεν, ήτανε μέρος μεγαλύτερου ταξιδιού στην Ανατολική Ασία, και αν και βρέθηκα εκει μόνο για 6 μέρες, οι γεύσεις ήταν απίστευτες. Κάτι τα εξωτικά φρούτα, τα ζουμερά μάνγκο και οι ανανάδες, δροσερά star fruit και φρέσκες καρύδες, κάτι τα λαχταριστά, πικάντικα κάρρυ και οι πολύχρωμες αγορές τους με ψαρια και θαλλασινά που ούτε χωρά ο νους… δεν ήξερα τι να πρωτοδοκιμάσω. Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη με το φαγητο, που πήγα κι εκανα ενα μικρό σεμινάριο μαγειρικής για την τοπική τους κουζίνα όσο ήμουν εκεί. Έτριψα yum για γεμιση spring rolls και έμαθα την τέχνη του χειροποίητου paste για βάση curry, του παραδοσιακού του αμοκ, κίτρινο κάρι με ψάρι σερβιρισμένο σε μπανανόφυλλα.
Η δευτερη εμπειρία όμως ήταν ακόμα καλύτερη. Περιπλανιόμουν ψιλοάσκοπα στην Πνομ-πεν και σταμάτησα για μεσημεριανό σε μια αυλή που ούτε και την έπιανε το μάτι σου. Ήταν μια μικρή σχολή μαγειρικής για εκπαίδευση εφήβων, κάτι σαν συνεταιρισμός, με μια μικρή όμορφη αυλίτσα όπου σερβίρανε ό,τι είχαν φτιάξει εκείνη τη μέρα. Δοκίμασα την καλύτερη καβουροσαλάτα με soft shell crab που εχω φάει ποτέ και το πιο έξοχο παγωτό: γεύση καρύδα και τσίλι, γαρνιρισμένο με σάλτσα καραμέλας και τηγανητό ανανά. Η παρουσίαση πολύ φινετσάτη και πολύ γαλλική, ένα υπέροχο πάντρεμα γεύσεων και γευστικών παραδόσεων της χώρας.cooking class1cooking class

Ποιο ειναι το αγαπημένο σου ethnic και ποιο ethnic πιατο σου αρεσει να μαγειρευεις;
Mου αρέσουν πολύ τα πιάτα της ασιατικής κουζίνας, τα οποία γνώρισα είτε από ταξίδια, είτε από το πολυαγαπημένο μου Λονδίνο, στο οποιο οι μόδες έρχονται και φεύγουν. Αγαπώ πολύ την ταϋλενδέζικη σούπα tom yum, ψητό ψάρι με λεμονόχορτο και το λατρεμένο πράσινο κάρι με γαρίδες. Τα κινέζικα dim sum, ειδικά αυτά τα dumplings, που είναι σκέτος πειρασμός. Η μεγαλύτερη αδυναμία μου όμως είναι η Ιαπωνική κουζίνα. Συνήθως φτιάχνω σούσι και μάκι ρολς στο σπίτι, είναι μια ιεροτελεστία που λατρεύω.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου γαστριμαργικός παράδεισος στην Ελλάδα και γιατί;
Η Κρήτη! Ό,τι και να έκανα, όπου και να πήγαινα, πάντα υπάρχει η σκέψη από ένα ψητό ψαράκι, ένα τραγανό ντάκο, μία υπέροχη μαραθόπιτα και δροσερό σταμναγκάθι που με έκανε να νοσταλγώ.fish

Ποιο ειναι το αγαπημένο σου ethnic εστιατόριο στην Αθήνα και ποιο το αγαπημένο σου πιάτο;
Εδω με πιάνεις αδιάβαστη, δεν εχω δοκιμάσει και πολλά. Γυρνώντας από Αγγλία με έπιασε η μανία για μεζεδοπωλεία και παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Μπορώ όμως να σου πώ το αγαπημένο μου κινέζικο στο Λονδίνο, Manchurian Legends λέγεται, στην China town, με έξοχα νταμπλιγκς και άλλες παραδοσιακές γεύσεις και street food από την Dongbei, Boρεια-ανατολική κίνα. Μην περιμένετε απλά τηγανιτό ρύζι και γλυκόξινο χοιρινό, δοκιμάστε τα σουβλάκια! Ναι, ναι, σουβλάκια!
Kι επειδή λέμε και για Λονδίνο και η αγγλική κουζίνα δεν χαίρει πάντα ιδιαίτερης εκτίμησης, προτείνω σε όσους ψάχνονται, να αναζητήσουν καλές pub, εκτός τουριστικού κέντρου, στις γειτονιές. Τα gastro-pubs πάνω ανθίζουν και προσφέρουν έξοχα fusion dishes – ένα από τα πολύ αγαπημένα ήταν το Junction, στο Tuffnell Park, την παλιά μου γειτονιά.

Πού βρίσκεις τα καλύτερα ξένα ή/και εξωτικά προϊόντα για τη μαγειρική σου, στην Αθήνα;
Ποτέ δεν τα βρίσκω μαζεμένα, να πω την αλήθεια. Συνήθως, κάτι πετυχαίνω στο super market, κάτι από κάποιο μικρό μαγαζάκι στο κέντρο… Μου αρέσει πολύ να τριγυρίζω στις αγορές, λίγο στην Αθήνα, λίγο στον Πειραιά. Πηγαίνω συχνά στην τοσοδούλα αγορά της Καλλιθέας και βρίσκω έξοχα μπαχαρικά, ροφήματα, υπέροχους ξηρούς καρπούς και εννοείται φρεσκοαλεσμένο και φρεσκοκομμένο καφέ. Αξίζει η βόλτα, μόνο και για την μυρωδιά.karidopita
Βρες τις συνταγές της Ευγενίας που θα σε ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα, στο Food Blog της EatYourselfGreek.com!

 

Εδώ, μπορείς να ονειρευτείς μέσα από τα ταξίδια των Ελλήνων Food Bloggers, μέσα από τις γεύσεις και τα αρώματα των συνταγών τους!

 

 

 

 

 

Share

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *