Top
  >  Babycation   >  Πώς τα (δίδυμα) μωρά αλλάζουν τον τρόπο που ταξιδεύουμε

Καθόλου, θα ήθελα να είναι η απάντηση. Λίγο, νόμιζα ότι θα είναι, πριν γεννήσω.
Εντελώς αλλάζουν τα ταξίδια μας τα (δίδυμα) μωρά, όμως. Και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσαρμοστούμε! (Και να περιμένουμε να μεγαλώσουν λίγο, για να μπορούμε να τα αφήσουμε για λίγο στη γιαγιά, και να ταξιδέψουμε ξανά ως ζευγάρι).

 

Αν έχουμε λίγες μέρες, μπορούμε να πάμε μόνο κάπου πολύ κοντά

Χωρίς μωρά, τα σαββατοκύριακα μας έβρισκαν για ημερήσια στη Στενή, για πεζοπορία στην Οίτη, για ελεύθερο camping στη Λίμνη Ευβοίας, για διήμερο στη Μύκονο, στην Κέα, στο Αγκίστρι.
Με μωρά και μάλιστα δίδυμα, αυτό δεν γίνεται. Το camping θέλει πολλή προετοιμασία, η πεζοπορία απαιτεί να φοράμε και οι δύο τα μωρά, άρα δεν θα μπορούμε να έχουμε μια backpack. Για σκ, μπορούμε να πάμε μόνο κάπου πολύ κοντά, όπου, ιδανικά, έχουμε ξαναπάει. Όπως πήγαμε για Διήμερο στην Ορεινή Αρκαδία. Πάνω από 2,5 ώρες συνολική απόσταση, είναι αδύνατη για διήμερο ταξίδι με τα μωρά.
Και αυτά που σας λέω είναι δοκιμασμένα. Στη Μονεμβασιά (4 ώρες δρόμος), πήγαμε για 3 βράδια. Πολύ ωραία, καθόλου ξεκούραστα. Στη Λέσβο, πήγαμε για 2 βράδια και ήταν σχεδόν αδύνατο. Στο Πόρτο Χέλι (2,5 ώρες) όμως που πήγαμε για 3 βράδια, ήταν φανταστικά!

Στη Μονεμβασιά

 

Παίρνουμε λιγότερα πράγματα για εμάς

Αν πριν γεννήσω δυσκολευόμουν ελάχιστα για να πακετάρω για εμένα, τώρα πια είναι no-brainer. Είναι δεδομένο ότι θα κάνουμε οικονομία στο packing, κι εγώ και ο Κώστας. Δεν γίνεται αλλιώς…

 

…γιατί πρέπει να αφήσουμε χώρο για τα παρελκόμενα των διδύμων

Υπνόσακοι, πάνες, όλα όσα χρειάζονται για να φάνε, μίνι φαρμακείο (δεν υπάρχει depon σιρόπι σε μικρή συσκευασία…), αλλαξιές, μπουφανάκια, μπανιερούλα… Πού να μείνει χώρος για να κουβαλήσουμε εμείς ως ζευγάρι πολλά.

 

Δεν υπάρχει light packing όταν ταξιδεύεις με δίδυμα

Τα λιγότερα τα πήραμε στο αεροπορικό μας ταξίδι για Λέσβο. Μία μικρή βαλίτσα, μία μεγάλη και την τσάντα-αλλαξιέρα. Για 2 βράδια…
Αν όμως πάμε κάπου με το αμάξι, ο μόνος περιορισμός είναι να χωρέσουμε. Άρα, παίρνω και το μαξιλάρι θηλασμού διδύμων, μία τσάντα με ό,τι χρειάζονται για το φαγητό τους και τις πάνες τους, τους μάρσιπους. Όσο κι αν κάνω οικονομία στο packing, όσο κι αν έχω προμηθευτεί “έξυπνα” προϊόντα, τα μωρά είναι μωρά, τα μωρά είναι δύο και χρειάζονται πολλά απαραίτητα πράγματα.

 

Προτιμάμε πια ξενοδοχεία

Όταν ως ζευγάρι, τη βγάζαμε και σε μοτέλ, camping, hostels, bungalows και ενοικιαζόμενα, τώρα θέλουμε απαραιτήτως family friendly ξενοδοχεία. Τα all-inclusive δεν ήταν καν στο λεξιλόγιό μας και τώρα μας κλείνουν πονηρά το μάτι, ενώ τα adults only μας κλείσανε την πόρτα. Χρειαζόμαστε δωμάτιο με βραστήρα, διαμονή που να ετοιμάζει γεύματα (ή να έχει πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα), που να έχει προσβασιμότητα για το διδυμοκάροτσο, βρεφικά καθίσματα στο εστιατόριο και room service.

 

Σκάλες και καλντερίμια = πρόβλημα

Δεν μπορούμε πια να κάνουμε βόλτες στα ιστορικά κέντρα πόλεων, γιατί το καλντερίμι δεν ευνοεί κανένα καρότσι. Αν πάρουμε και τα δύο μωρά σε μάρσιπους, θα μπορέσουμε να κάτσουμε κάπου για καφέ ή φαγητό μόνο αν έχουν καθίσματα για μωρά.
Το δωμάτιο που θα νοικιάσουμε πρέπει να έχει πρόσβαση με ράμπα ή/και ασανσέρ. Προτιμάμε ισόγεια και θέλουμε βοήθεια από τρίτο για να ανεβάσουμε το καρότσι ακόμα και για 4 ή 5 σκαλοπάτια.

Στο Σούνιο

 

Άρα, ψάχνουμε προορισμούς με άπλα!

Πάρκα, πόλεις φουλ προσβάσιμες, φύση, πεδιάδες… Η Ευρώπη είναι γεμάτη! Και, φυσικά, παραλίες. Ο κόσμος είναι γεμάτος!

 

Ψάχνουμε τις αμμουδιές!

Αγαπάμε τους μικρούς κολπίσκους με βότσαλο, γιατί συνήθως δεν έχουν κόσμο και γιατί (φαίνεται να) είναι πιο καθαρά τα νερά. Τα δίδυμα όμως είναι σε φάση που ανακαλύπτουν και εξερευνούν τον κόσμο, βάζοντας τα πάντα στο στόμα τους. Και τα βότσαλα αν τα καταπιούν, θα πνιγούν. Άρα, μακριά! Και δεν με χαλάει καθόλου. Προτιμώ τις αμμουδερές παραλίες!

Baby friendly Cala Mitjana, παραλία στη Μενόρκα

 

Δεν πάμε πια σε απόμερες παραλίες

Διάβαζα προχτές ένα παλιό μου άρθρο για παραλίες δυσπρόσιτες και έβαλα τα γέλια! Ακόμα κι αν φορέσουμε και τα δύο μωρά σε μάρσιπους και έχουμε ο καθένας από μία backpack, δεν γίνεται με μωρά να απομονωθούμε τόσο. Και για λόγους ασφαλείας, αλλά και για λόγους φαγητού και νερού. Τουλάχιστον όχι για πολλή ώρα.

 

Θα το θέλαμε ένα εξοχικό

Η δεύτερη φορά στη ζωή μου που μου έχει λείψει που δεν έχω εξοχικό. Η πρώτη ήταν όταν ήμουν έφηβη και ήθελα, προφανώς, να πηγαίνω διακοπές εκεί όπου βρισκόταν η παρέα μου. Αναγκαστικά, νοικιάζαμε δωμάτιο στη Χαλκιδική σχεδόν κάθε χρόνο, αλλά μακάρι να είχαμε εξοχικό.
Φέτος το Καλοκαίρι, δεν θα μας χάλαγε ένα σπίτι πλήρως εξοπλισμένο, πάνω στη θάλασσα, με όλα μας τα πράγματα εκεί, και κάπως κοντά, για να πηγαίνουμε κάθε σαββατοκύριακο. Ιδανικά, να μένει και μια γιαγιά εκεί, να μας μαγειρεύει και να μας πλένει.
Ελπίζω να μου περάσει… Γιατί, όπως έχω ξαναγράψει, το ότι δεν έχουμε “εξοχικά” και “χωριά” είναι ένας βασικός λόγος που καταφέραμε να ταξιδέψουμε όσο έχουμε ταξιδέψει.

 

Έστω… μία ιδιιωτική villa με πισίνα…

Δεν θα μας χάλαγε ούτε η επιλογή ενός ξενοδοχείου που ετοιμάζει γεύματα για τα μωρά και gourmet απολαύσεις για εμάς. Και είτε να είναι πάνω σε μια αμμουδερή παραλία, είτε το δωμάτιό μας να έχει ιδιωτική πισίνα. Είτε και τα δύο.
Άνεση, πάνω απ’ όλα. Ξεκούραση χρειαζόμαστε φέτος, όχι περιπέτεια και εκδρομές.

 

Τέρμα οι Winter Wonderlands

Ευτυχώς, έχουμε κάνει πολλά όμορφα χειμερινά ταξίδια, γιατί θα κάνουμε καιρό να ξαναδούμε χιόνι. Γιατί; Εδώ εγώ αρπάζω ένα κρυολογηματάκι στο κρύο. Τα δίδυμα έτσι και αρρωστήσουν, θα γίνω νοσοκόμα για μέρες. Δεν σκοπεύουμε λοιπόν να πάμε ξανά Αυστρία, Γερμανία, Σλοβενία, Ουγγαρία Χειμώνα. Είδαμε τη Λίμνη Bled, πήγαμε στο Hallstatt, επισκεφτήκαμε το Neunschwanstein. Άλλωστε, δεν είμαστε δα και σκιέρ, για να επιδιώξουμε να κάνουμε και τα παιδιά μας μάστερς. Ελλάδα λοιπόν θα ταξιδεύουμε τον Χειμώνα και μόνο όταν είναι πάνω από 2 η θερμοκρασία. Ευτυχώς, υπάρχουν τόσοι όμορφοι χειμερινοί προορισμοί στη χώρα μας. Και σε εξωτικούς προορισμούς μακάρι να πάμε με τα παιδάκια μας – όταν στην Ελλάδα έχει κρύο, κάπου στον κόσμο έχει ζέστη.

 

Πρέπει να φάνε

Και δεν τρώνε ούτε ό,τι να ‘ναι, ούτε όπου να ‘ναι. Αλλά για το θέμα “φαγητό”, γράφω περισσότερα εδώ.

 

Πρέπει να αγοράσουμε ένα σωρό προϊόντα για διευκόλυνση και σωστή προετοιμασία

Τα ταξίδια με μωρά, πόσο μάλλον δίδυμα, θέλουν πολύ καλή προετοιμασία. Και σωστή προετοιμασία σημαίνει να είμαστε εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα προϊόντα, που θα κάνουν το ταξίδι ευκολότερο. Προϊόντα που προλαμβάνουν προβλήματα και καταστροφές, οι οποίες χαλάνε μια κι έξω το ταξίδι.
Τσάντα για το καρότσι – γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας το σπάσουν στο αεροπλάνο. Δείτε και αυτή.
Τσάντα για τα καθίσματα αυτοκινήτου – γιατί αν πέσουν, μειώνεται η ασφάλειά τους.
Αναδιπλούμενη μπανιέρα για βρέφη – γιατί εμείς προσπαθήσαμε να λούσουμε 2 μωρά 5 μηνών στο όρθιο και φυσικά αποτύχαμε.
Μεταφορέα για τα καθίσματα αυτοκινήτου – γιατί πώς θα τα μεταφέρετε στο αεροδρόμιο; Δείτε και αυτόν.
Ειδική ζώνη για μωρά στο αεροπλάνο – γιατί η ζώνη του αεροπλάνου ΔΕΝ είναι για παιδάκια.

Δείτε όλα τα προϊόντα που χρειάζεστε για πτήσεις με μωρά εδώ.
Ανακαλύψτε τα προϊόντα που κάνουν τα ταξίδια μας με τα δίδυμα πιο εύκολα εδώ.

 

 

Oμολογώ ότι δεν μου είναι και πολύ εύκολο να προσαρμοστώ. Αλλά πού θα μου πάει; Αγαπώ τα ταξίδια, αγαπώ τα μωρά μου, είμαι επινοητική και είμαι και travel blogger. Όλα θα γίνουν!

 

 

 

post a comment